Deel dit artikel:

De naam zegt het eigenlijk al. Scheidingswanden hebben als functie om twee ruimtes van elkaar te scheiden. Maar stel jij jezelf daarbij ook weleens de vraag ‘welke eisen stel ik aan deze wand?’ Het maken van de juiste keuze kan in het gebruik een wereld van verschil maken. De producten en systemen van Knauf bieden voor elke situatie een passende oplossing.

Verschillende scheidingswanden

Lichte scheidingswanden met gipsplaten zijn de ideale oplossing als niet-dragende wand tussen twee ruimtes. Afhankelijk van de situatie zijn er diverse mogelijkheden. Zo heeft een woningscheidende wand altijd een dubbele onderconstructie van metalen profielen, met ook een dubbele laag gipsplaten. En misschien nog wel extra lagen als je het geluid van een drumstel wilt isoleren. Heel anders dan een eenvoudige wand die je plaatst bij de zolderverbouwing. Maar ook het type gipsplaat die je toepast heeft flinke impact op de robuustheid en het comfort van een wand.

De Knauf Diamond Board heeft bijvoorbeeld een extra robuuste opbouw: enorm sterk en stootvast. Daardoor kan deze blauwe gipskartonplaat heel veel hebben. En door de hogere dichtheid biedt de Diamond Board ook betere geluidsisolatie. Daarmee is het de perfecte alleskunner in de complete systeemoplossingen van Knauf.
Wil je weten hoe je de juiste gipsplaat kiest? Bekijk dan onze keuzegids voor gipskartonplaten.

Knauf Diamon Board

Voldoen aan prestaties-eisen

De keuze voor een type scheidingswand wordt vooral bepaald door de prestatie-eisen die worden gesteld. Deze eisen kunnen komen uit het Bouwbesluit, of worden gesteld door de opdrachtgever. De meest kritische eis is brandwerendheid. Dit bepaalt in veel gevallen de minimale dikte en maximale hoogte van een wand. Maar ook de geluidsisolatie heeft impact op de wanddikte en materialen die je nodig hebt. Daarnaast kunnen fysieke eigenschappen als stootvastheid en vochtwerendheid doorslaggevend zijn voor de plaattypen die je gebruikt.

Om zeker te zijn dat je de juiste keuzes maakt, heeft Knauf een systeemwijzer ontwikkeld. Hierin kan je op basis van de gestelde eisen alle geschikte wandsystemen vinden.
Probeer de Knauf systeemwijzer.

KnaufZeker Prestatiegarantie

De gips- en isolatieproducten van Knauf staan garant voor hoogwaardige kwaliteit en zijn op elkaar afgestemd voor een uitmuntende prestaties. Combineer je de Knauf gipsplaten, metalen profielen, isolatie en accessoires met elkaar volgens de systemen en verwerkingsmethode die Knauf voorschrijft, dan kunnen zij de prestaties ervan waarborgen. Deze garantie noemen ze KnaufZeker. Behaal én behoud de vereiste prestaties.

  • 100% garantie op de prestaties van de Knauf systemen
  • Knauf systemen zijn getest door onafhankelijke instituten en voldoen aan alle vereiste keurmerken
  • Mogelijkheid tot het volgen van trainingen over het juist verwerken van de KnaufZeker systemen
  • Gewenste prestaties worden daadwerkelijk gerealiseerd. Je ontwerp is geborgd!

Wil je meer weten over de KnaufZeker Prestatiegarantie? Kijk dan ook op knauf.nl/knaufzeker

Kies je metaal of hout?

Een veelgestelde vraag gaat over het gebruik van hout of metalen profielen voor de onderconstructie van scheidingswanden. Hout wordt vaak gekozen omdat je het makkelijk kan bewerken en een houten constructie stevig aanvoelt.

Metalen profielen bieden wel degelijk een aantal voordelen. Zo zijn ze lichter, maat- en vormvast en ook makkelijker te vervoeren. Maar ook kan je sneller werken als je eenmaal gewend bent om de profielen op maat te knippen. De profielen passen altijd perfect in elkaar. De standaard stansen voor kabeldoorvoeren maken de wanden met metalen profielen ook direct gereed om installaties in aan te brengen. Ook hoef je met bang te zijn dat er onverhoopt vocht in de onderconstructie trekt en het materiaal daardoor gaat werken.

Knauf gebruikt in al hun geteste wandsystemen uitsluitend metalen profielen. Daarin is langdurige stabiliteit van de complete constructie een belangrijk onderdeel en in testrapporten onderbouwd. Dus als je zekerheid wilt hebben over de prestaties en stabiliteit, kies dan voor metalen profielen.

Verwerking

Zorgvuldige verwerking is een laatste, maar essentiële factor om de gewenste prestaties van een wandsysteem te behalen. In het Knauf Verwerkingshandboek zijn de verwerkingsvoorschriften voor de meest voorkomende wand- en plafondsystemen gedocumenteerd als naslagwerk en hulplijn. Dit document kun je vinden op knauf.nl/handboeken.
Voor de montage van de standaard Knauf A-plaat en de Knauf Diamond Board hebben we ook duidelijke instructievideo’s op bouwmaat.nl geplaatst. Wil je nog een stapje verder gaan, dan biedt Knauf ook de mogelijkheid om een fysieke training te volgen in de Knauf Akademie. Daar leer je in praktijk wat de belangrijkste stappen zijn in het succesvol plaatsen van scheidingswanden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Knauf
Deel dit artikel: