Isolatiemateriaal: Isobouw IsoFort en PolyFortPro

In een serie artikelen gaan we in op spouwmuurisolatie en lichten we een aantal producten van verschillende leveranciers uit. In dit artikel gaan we in op de oplossingen van IsoBouw: Isofort en PolyFortPro. Wat zijn de voordelen van deze producten?

IsoBouw levert twee oplossingen voor spouwmuurisolatie: IsoFort, de standaard isolatie en de PolyFortPro, de snel verwerkbare platen met extra hoog isolerend vermogen. De basis van de platen bestaat uit airpop®. Dit is de nieuwe algemene Europese benaming die namen zoals EPS, geëxpandeerd polystyreen, piepschuim en/of tempex vervangt. Het bestaat voor 98% uit lucht en 2% grondstoffen.
Door de gesloten celstructuur zijn de platen ongevoelig voor vocht. En daardoor zorgen ze voor een blijvende hoge isolatiewaarde en een spouw zonder schimmel. Doordat er vlamdovers in zijn verwerkt gaat airpop® niet branden, maar smelt het weg. De brand breidt hierdoor niet uit.

Voordelen van airpop®

  • ongevoelig voor vocht
  • blijvend hoge isolatiewaarde
  • spouw zonder schimmel
  • brand niet maar smelt weg: brand breidt niet uit

IsoFort

De IsoFort spouwisolatieplaat bestaat voor een groot gedeelte uit gerecyclede airpop®. Door de extra grote sponning is er een goede aansluiting en worden koudebruggen voorkomen. Door het rastermotief is het op maat zagen een fluitje van een cent. Twee breuknaden dragen bij aan de eenvoudige en snelle montage. IsoFort wordt veelal toegepast bij gevels waarbij de dikte van het isolatiemateriaal niet wordt beperkt door de breedte van de spouw. Met deze grijs/wit gespikkelde plaat is een Rd-waarde tussen de 1,7 en 4,4 haalbaar.

IsoFort

PolyFortPro

De PolyFortPro bestaat uit het door IsoBouw ontwikkelde EPSHR. Dit is een materiaal met een verhoogd isolerend vermogen gecombineerd met een thermisch reflecterende alufolie. De platen zijn voorzien van een messing/ groef-aansluiting waarmee een aaneengesloten isolatieschil wordt opgebouwd. Bij de montage moet de alufolie zijde naar voren worden geplaatst. Het is niet nodig om de naden af te tapen.
Dankzij het ruitmotief zijn de platen eenvoudig op maat te zagen. Nadat de platen gestapeld zijn, worden ze bevestigd met gangbare ankers en clips. PolyFortPro wordt in de meeste gevallen toegepast daar waar de spouwbreedte beperkt is. De lichte en handzame platen maken een Rd-waarde tussen de 4,1 en 7,45 mogelijk. Dit is uiteraard afhankelijk van de dikte van het materiaal.

PolyFort Pro