Hoe bouw je de muren van een uitbouw op?

Deel dit artikel:

Ga jij aan de slag met het opbouwen van de muren van een uitbouw? Bedenk dan vooraf goed met welk materiaal je deze klus gaat klaren. Waar je ook voor kiest, Bouwmaat heeft alles wat jij zoekt. Het opbouwen van de muren bestaat globaal uit vier stappen. We lopen ze hier met je door.

Stap 1: plaats de binnenmuur van de uitbouw (binnenblad)

Het binnenblad kun je maken met een houten frame. Bouwmaat biedt verschillende houtsoorten aan die geschikt zijn om een houtskelet te maken. Bijna al het timmerhout is voorzien van het FSC-keurmerk en dus gecertificeerd. De verschillende afmetingen, van smalle latjes tot solide planken en robuuste timmerpanelen, zorgen voor een breed aanbod.

Tip: DeWalt tackers zijn een handig hulpmiddel om een houtconstructie te maken.

Je kunt voor de binnen-muur van je uitbouw ook kiezen voor gasbetonblokken, ook wel cellenbeton genoemd. Deze worden vaak gebruikt om een scheidingswand of voorzetwand te maken. Dat snappen we, want gasbetonblokken hebben verschillende voordelen. Zo zijn de blokken licht van gewicht wat ervoor zorgt dat de blokken makkelijk te hanteren zijn en ook bij grote oppervlakten veel gebruikt worden. Met behulp van een speciale blokkenlijm zijn de blokken daarnaast eenvoudig aan elkaar te lijmen en creëer je snel een isolerende, dragende muur. Bovendien zijn de blokken brandwerend, vorstbestendig en hebben ze een goede warmte- en geluidsisolatie.

Stap 2: plaats de isolatie

Je werkt met dubbele muren ook wel spouwmuren genoemd. De tussenruimte (spouw) wordt opgevuld met spouwisolatie, dit zorgt voor de isolatie van de muren. Volgens het Bouwbesluit moet de Rc-waarde van de spouwmuur bij een uitbouw 4,5 zijn. Deze waarde kun je behalen door de juiste spouwisolatie toe te passen. IKO Enertherm PIR Isolatie biedt de goede oplossing, de vormvastheid van de platen garandeert één ononderbroken isolatieschild.

Voordelen IKO Enertherm PIR Isolatie

Door de uitstekende thermische prestatie van IKO Enertherm volstaat een dunne isolatieplaat in de spouwmuur. Eenvoudig op maat te zagen en te plaatsen. De plaat is voorzien van een sponning ter voorkoming van koudebruggen. De lichtgewicht plaat vergemakkelijkt het transport en de plaatsing. De ALU cachering is corrosieresistent. Vezelvrije plaat, dus geen irritatie.

Stap 3: werk de muur van de uitbouw af

Heb je de muur van de uitbouw opgebouwd met een houtskelet? Dan kun je de binnenzijde van de muren afwerken met gipsplaten van Knauf. Welke gipsplaat je nodig hebt is afhankelijk van de toepassing, Bouwmaat heeft een volledige assortiment aan gipsplaten voor de wand maar ook plafond of de vloer.
Heb je gasbetonblokken gebruikt? Dan kun je deze op verschillende manieren afwerken. Je kunt de wanden stuken, maar ook een afwerking met tegels en verf behoren tot de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan spachtelputz of de producten van Stucco d’Or.

Stap 4: bouw de buitenmuur (buitenblad) op

Tijdens het opbouwen van de buiten-muur voor je uitbouw moet je kiezen welke kleur, welk formaat en welke soort metselstenen je gebruikt. Dit is geheel afhankelijk van de wensen van je klant. Maar jij kunt hierin als professional wel adviseren zodat de uitbouw bijvoorbeeld goed matcht met de bestaande woning. Wat je ook gebruikt, het bepaalt de look van de uitbouw!

Om het beste resultaat te behalen is het van belang dat je het juiste metselgereedschap bij de hand hebt. Ons assortiment is uitgerust met de hulpmiddelen die een metselaar nodig heeft om een loodrechte en 100% solide muur te creëren. Zo vind je bij Bouwmaat de beste metselmortels, maar ook stalen voegspijkers, voegpennen, voegborden en voegkammen met verschillende lengtes. Daarnaast zijn er troffels en steenbeitels in alle vormen en metselwerkwapening van het merk Murfor® Compact. Om scheurvorming in de buitenmuren te beperken kan bij kozijnen van ramen en deuren Murfor ® Compact metselwerkwapening worden aangebracht. Deze is in twee kwaliteiten beschikbaar. Voor buitenmuur- en gevelmetselwerk is Murfor® Compact E (Exterieur) voorhanden. Dit type is geschikt voor metselwerk in vochtige omstandigheden. Murfor® Compact E, blauw van kleur, het beperkt scheurvorming in de buitenmuren.

Deel dit artikel: