KlussenStappenplannen

Douchedrain installeren in 5 stappen

Deel dit artikel:

De tijd dat in de badkamer de doucheput slechts een onopvallend onderdeel was, is voorbij. Douchen is een complete beleving geworden, onderdeel van een moderne levensstijl. Alle onderdelen van de badkamer zijn tegenwoordig af te stemmen op de wensen die consumenten hebben. Moderne ‘drains’ zijn er dan ook in alle soorten en maten. Hieronder lees je hoe je een douchedrain kunt installeren in 5 eenvoudige stappen.

Stap1-douchedrain

Stap 1

Plak voordat er gestart wordt, het sifongedeelte af. Dit voorkomt dat er cementresten in de sifon terecht komen. Schuur voor een betere hechting met de ondervloer de onderzijde van de douchedrain op. Ontvet de geschuurde vlakken. Plaats de douchedrain op de vloer en stel deze waterpas af. Vergeet niet om de drain met een kabel te aarden.

Bekijk ons assortiment waterpassen.

Stap2-douchedrain

Stap 2

Stort de zandcementen dekvloer. Hiervoor kan het kant-en-klare zandcement uit de silo bij de Bouwmaat-vestiging worden gebruikt. Zorg ervoor dat je het zandcement binnen twee uur na aankoop verwerkt.

Stap3-douchedrain

Stap 3

Egaliseer de dekvloer en creëer een afschot in de vloer zodat het water naar de drain kan stromen.

Stap4-douchedrain

Stap 4

Nadat de vloer is uitgehard, moet het deel rond de drain waterdicht worden gemaakt. Hiervoor is een membraam bijgeleverd. Meet het gedeelte waarin het rooster komt op en snij dit vervolgens uit. Schuur de flens op en breng de lijm op de flens en rondom op de vloer aan. Gebruik hiervoor Griffon Polymax. Breng het membraam aan en laat de lijm 24 uur uitharden.

Stap5-douchedrain

Stap 5

Voorzie de voeg rondom de drain van waterdichte Hercuseal Siliconen Building & Sanitary 210 kit.

Drains en doucheputten in alle soorten en maten

Drains (douchegoten) kunnen op verschillende plaatsen in een inloopdouche worden gemonteerd. Dit kan zijn tegen de achterwand van de douche aan, maar ook in het midden van de douchevloer, in een hoek of zelfs in de muur. Er bestaan ook kant-en-klare douchevloeren van bijvoorbeeld wedi waarin een drain al is ingebouwd. Drains zijn in verschillende breedten (over de breedte van de gehele badkamervloer of een gedeelte daarvan) en vormen (rechthoekig, vierkant) verkrijgbaar. Doucheputten zijn daarnaast in hoogte verstelbaar, waardoor je niet te maken krijgt met een hoge inbouwdiepte.

Waar bij drains vaak gedacht wordt aan moderne badkamers in nieuwbouwhuizen, hoeft dit lang niet altijd het geval te zijn. Ook bij renovatie van de badkamer is het goed mogelijk om de (inloop)douche te voorzien van een drain. Hoewel het lijkt alsof drains, met hun soms smalle sleuven, weinig water kunnen verwerken, is het tegendeel waar. De afvoercapaciteit doet niet onder voor die van standaard doucheputten en is vaak zelfs nog hoger.

Deel dit artikel: