35 jaar Bouwmaat = 20 jaar Sjoerd Klaver

Deel dit artikel:

Bouwmaat bestaat 35 jaar. Dat is dankzij jullie, de vakmensen die we al 35 jaar mogen bedienen. Maar het is ook te danken aan onze eigen mensen. De Managers Verkoop & Vestiging, Medewerkers Klantenservice, Vakverantwoordelijk Medewerkers, etc. die er elke dag weer staan om jou te helpen bij je dagelijkse succes. Sommige van hen doen dat al velen jaren. Hoe kijken zij naar 35 jaar Bouwmaat en hoe dragen zij elke dag hun steentje bij? We stelden deze vraag aan Sjoerd Klaver (53), Verkoopadviseur bij Bouwmaat Leiderdorp Compact.


Sjoerd staat niet graag op de voorgrond, maar een gesprek over wat 35 jaar Bouwmaat voor hem betekent, kon hij niet aan zich voorbij laten gaan. “35 jaar Bouwmaat doet me wel wat. Alles bij elkaar ben ik zo’n 20 jaar bij Bouwmaat in dienst. Dat is een behoorlijk deel van het totale bestaan en het voelt ontzettend goed dat ik heb meegewerkt aan het succes.” Grappend stipt hij nog een keerzijde aan: “Als je erover na gaat denken, voelt het ook wel als een hele tijd. 20 van de 35 jaar, dan word ik toch wel oud!”

Het begin, een pauze en weer door

De loopbaan van Sjoerd bij Bouwmaat begint al in de jaren 90. “Het zal zo rond 1994 zijn geweest toen ik begon bij Bouwmaat Rotterdam Zuid. Daar heb ik mijn inwerktraject gehad. De volgende stap was Bouwmaat Den Haag, toen nog Kerketuinen. Daar heb ik als assistent gewerkt en ook nog als plaatsvervangend manager.”
Sjoerd liet Bouwmaat na een jaar of vier toch even achter zich, omdat hij dichter bij huis wilde werken. Maar het bleef altijd trekken. “Op een gegeven moment werkte ik bij een ijzerwarenhandel en daar had ik het helemaal niet naar mijn zin. Toen dacht ik aan mijn periode bij Bouwmaat die wel altijd leuk was. Ik nam een dag vrij, draaide m’n cv een paar keer uit en ben gewoon een paar Bouwmaat-vestigingen langsgegaan. Onder andere Bouwmaat Binckhorst. Daar vertelden ze me dat ze net iemand uit Bouwmaat Leiderdorp hadden aangenomen. Dus ik daar heen. De regiomanager daar vond het mooi dat ik mezelf zo kwam verkopen en ik werd aangenomen.”

Nieuwe uitdaging: verkoopadviseur Leiderdorp Compact

Sjoerd begon in Leiderdorp met 20 uur als vakverantwoordelijk medewerker in combinatie met 20 uur informatiebalie. Als snel stond ik fulltime achter de informatiebalie. “Na een jaar ben ik naar Bouwmaat Katwijk gegaan. Daar heb ik bijna 15 jaar gezeten, de laatste vijf jaar als verkoper buitendienst. En sinds juni van dit jaar ben ik weer terug in Leiderdorp, maar nu in de Compact en als verkoopadviseur. Die vestiging is nu anderhalf jaar open en deze zijn we elke dag verder op de kaart aan het zetten met een heel leuk en enthousiast team. Ik ben echt een band aan het opbouwen met de vakmensen daar, want dat vinden we als Bouwmaat erg belangrijk. Ik heb ook de ruimte om klanten bij de hand te nemen door de vestiging, dus dat is ontzettend leuk om te doen.”

De jaren 90: een aanhanger huren

Sjoerd heeft Bouwmaat zien opgroeien en verbeteren. “Begin jaren 90 was de formule nog niet zo uitgewerkt als het nu is. Nu weet je als bouwer precies wat je kunt verwachten als je Bouwmaat binnenstapt, waar je ook bent. Dat was toen nog niet en dat zorgde soms voor verwarring. Toen ik na mijn eerste periode na acht jaar weer terug kwam, waren er wat dat betreft forse stappen gemaakt. Er stond inmiddels echt wat, dat was heel gaaf om te zien. De succesformule is vervolgens alleen maar verder geperfectioneerd. Ook als je bijvoorbeeld kijkt op het gebied van service. In de jaren ’90 kon je alleen een aanhangwagen huren. Er waren nog niet eens zaagmachines. Nou, als je dan kijkt wat we de professionals in de bouw nu bieden qua service, dat is echt niet met elkaar te vergelijken.”

De kracht van de Bouwmaat-formule

Waar Bouwmaat voor staat is voor Sjoerd een van de redenen waarom hij nog altijd bij ons werkt. “Ik vind het echt een fantastische formule omdat het helemaal compleet is. We waren ooit bekend om de slogan ‘het magazijn voor de vakman’, later werd het ‘alles voor slimmer bouwen’ en nu ‘daar kun je op bouwen’. Hoe je het ook noemt: nergens is het zo compleet. Je kunt alles vinden of bestellen om een huis te bouwen of te renoveren, van begin tot het eind.”
Voor een liefhebber als Sjoerd is het fantastisch om dagelijks tussen al deze spullen te zitten en mensen ermee te bedienen. “Hoe we dat doen en elke dag met zijn allen uitdragen is echt de sleutel van ons succes. Dat en de oprechte aandacht en tijd voor onze klant. Eerst een kop koffie en dan goed met elkaar in gesprek. Dat is iets wat ik hier hebt geleerd en ook mijn stijl is geworden. Het gesprek aangaan, de tijd nemen, goed luisteren naar je klant en doorvragen zodat je daadwerkelijk kunt helpen. Ik zit hier dus helemaal op m’n plek, het voelt als thuis als ik bij Bouwmaat ben. De formule, de ruimte voor aandacht voor de klant en alle service, het zorgt ervoor dat je er als medewerker elke dag weer een succes van kunt maken.”

Sjoerd is blij dat Bouwmaat met zijn tijd meegaat, maar toch ook zichzelf blijft. “We gaan mee met de trends, maar uiteindelijk draait het om het helpen van de bouwer. We bieden inmiddels zoveel extra service, maar dat is er altijd op gericht om het de klant makkelijker te maken. Een mooie ontwikkeling van de afgelopen jaren vind ik dat we de vakmensen nu ook op hun projecten bezoeken. Zo zien we eigenlijk nog beter waar ze in de praktijk tegenaan lopen waar we op zo’n moment kunnen helpen. Je kunt dan op locatie met je kennis een project begeleiden, dat vind ik supermooi om te doen.”

Knallen en verder groeien

Sjoerd kijkt met veel plezier naar de toekomst. “Met Leiderdorp Compact gaan we echt knallen, daar heb ik heel veel zin in. Ik ben trots dat ik onderdeel ben van dit bedrijf en de formule en ik verwacht dat we de komende jaren alleen maar verder gaan groeien. Hopelijk ook in delen van Nederland waar we nu nog niet te vinden zijn, zodat elke professional straks een Bouwmaat in de buurt heeft waar hij of zij terecht kan.”

Meer 35 jaar Bouwmaat

Deel dit artikel: