KlussenStappenplannen

Elektra aanleggen in vochtige ruimtes

Deel dit artikel:

De installatie van elektra in vochtige ruimtes zoals een badkamer is een klus waarbij er veel aandacht voor veiligheid moet zijn. Wat mag wel en niet geïnstalleerd worden? Welke regels gelden er voor het aanleggen van bijvoorbeeld stopcontacten? Hoe kun je slim omgaan met elektra in de natte cel?

Zones in de badkamer

Voordat wordt begonnen met de aanleg van elektra in de badkamer is het van belang de indeling goed te bestuderen. In de NEN-1010 norm worden drie zones aangeduid waarin de natte ruimte wordt ingedeeld. Hierin wordt ook aangegeven dat elektrische apparatuur aan een zogenaamde IP-eis moet voldoen die de bescherming tegen water aanduidt.

  • In zone 0 staat de badkuip zelf of bevindt zich de douchebak. Vanzelfsprekend moet elektrische apparatuur in deze zone waterdicht zijn (beschermingsklasse apparatuur: IPX7 – beschermd tegen onderdompeling in water gedurende 30 minuten).
  • Zone 1 bevat de ruimte boven de badkuip of bak van de douchecabine. Ook de ruimte onder het bad valt in deze zone (IPX5 – beschermd tegen waterstralen).
  • Zone 2 is het gebied naast de badkuip of douchebak in een vlak van 60 cm breed en tot 2.60m hoog (IPX4 – beschermd tegen waterspatten).
Zones in de badkamer

 

Buiten zone 2 mogen apparaten en aansluitingen gebruikt worden, zolang deze geaard zijn. Let op: de indeling in deze zones geldt alleen voor woningen mét een aardlekschakelaar. Is deze niet aanwezig, zoals in oudere huizen soms nog voorkomt, dan mogen eigenlijk geen stopcontacten of schakelaars gebruikt worden.

Elektrische apparatuur in de douche

Doordat tegenwoordig steeds vaker moderne apparatuur wordt gebruikt in badkamers, neemt ook hier de vraag naar stroom toe. Bij de aanleg van stopcontacten of schakelaars is het dan ook van groot belang om vooraf na te gaan aan welke eisen deze moeten voldoen en waar deze geplaatst mogen worden.

Zo mogen bijvoorbeeld alleen trekschakelaars in zone 1 en 2 worden toegepast wanneer deze uit niet-geleidende materialen bestaan. De wasdroger vlak naast het bad plaatsen? Niet toegestaan, want in zones 0,1 en 2 mogen deze niet geplaatst worden. Een tv boven de badkuip om heerlijk relaxed vanuit bad naar de tv te kijken? Dan zal deze moeten voldoen aan beschermingsklasse IPX6.

Adviseer jouw klant dus vooraf uitgebreid over de praktische (on)mogelijkheden die komen kijken bij het gebruik van elektra in de natte cel wanneer je een badkameradvies uitbrengt. Dat is niet alleen een goede service richting de klant, maar ook nog eens van groot belang voor de veiligheid in de badkamer!

Vloerverwarming in de badkamer

Ook voor de vloerverwarming dien je rekening te houden met het aanleggen van elektra in de badkamer. Vloerverwarming is een populaire wijze om de woning te verwarmen. Dit type verwarming heeft meerdere voordelen, zoals een gelijkmatige temperatuurverdeling, een lager energieverbruik en veelal zijn er geen of minder radiatoren nodig.

Meer weten? Klik hier voor alles over het leggen van vloerverwarming in drie eenvoudige stappen.

Deel dit artikel: