InspiratieNieuws

Veilig de weg op in de herfst

Deel dit artikel:

De afgelopen dagen was het al echt herfstweer. Tijdens één autorit kon je te maken krijgen met regen, laagstaande zon en wind. Tel daar bij op dat het steeds vroeger donker wordt en je hebt een behoorlijke mix van dingen om mee rekening te houden als je in de herfst je wagen in stapt. Maar met onze tips ga je veilig de weg op.

Verlichting

Lampen zijn niet alleen van belang om zelf de weg goed te kunnen zien, maar zorgen er ook voor dat je zichtbaar bent voor medeweggebruikers. Zeker min slechte weersomstandigheden en nu het langer donker is, is dit van levensbelang. Controleer dus regelmatig al je lampen en vervang ze meteen als ze kapot zijn. Tip: vervang dezelfde lamp meteen ook aan de andere kant, vaak houden ze er vrij snel na elkaar mee op.

Zonnebril

Neem een zonnebril mee. De zon staat een stuk lager aan de hemel, waardoor de kans op verblinding een stuk groter is dan in de zomer. Tip: zorg dat er standaard een zonnebril in de auto ligt.

Schone voorruit

Als de zon laag staat wordt hervuil op je ruiten zeer goed zichtbaar. Het kan zelfs je zicht belemmeren. Zorg dus voor genoeg ruitenwisservloeistof en vul deze tijdig bij. Zo gauw het gaat vriezen kies je voor antivries-ruitenwisservloeistof.
Let op: kijk altijd op de verpakking of je geconcentreerde of kant-en-klare ruitenwisservloeistof hebt. Geconcentreerde moet je namelijk aanlengen met water.

Ruitenwissers

Chech of je ruitenwissers nog goed zijn en geen strepen achterlaten of zelfs stukken overslaan. Is dat het geval dan zijn ze echt aan vervanging toe. Je wilt niet in die enorme hoosbui zitten zonder goed werkende ruitenwissers.

Beslagen ruiten

Rijden met beslagen ruiten is niet alleen gevaarlijk, maar kan je ook een dikke boete opleveren. Zorg dus dat je voordat je vertrekt de ruiten goed droogt. Dit kan je het beste doen door de airco aan te zetten. Hiermee vervang je de vochtige lucht door droge lucht. Als je geen airco hebt kun je ook je verwarming goed warme zetten en op de voorruit richten. Let wel op bij kou: sterretjes in je voorruit kunnen bij te grote temperatuurverschillen barsten, en dan ben je nog verder van huis.

Banden

In de herfst zijn de wegen sneller glad door regen, bladeren en vorst. Zorg dus voor banden met een diep genoeg profiel. Je kunt je winterbanden tevoorschijn halen of kiezen voor all-season banden.

Schoenen

Tenslotte nog een slimme tip: leg oude handdoeken in de auto waar je je schoenen mee droog kan maken als je in de regen hebt gelopen. Met natte schoenen glij je sneller van de pedalen af.

Alles onder één dak

Bij Bouwmaat kun je ook terecht voor benodigdheden voor je auto, zoals ruitenwisservloeistof, motorolie en reservelampjes. Handig om mee te nemen als je toch je materialen en gereedschap aan het inkopen bent.

Deel dit artikel: