Bouwplaats verwelkomt betonprinter

Deel dit artikel:

Op vrijdag 24 juni 2016 demonstreerden studenten van de TU Eindhoven de in 2015 ontworpen betonprinter op de bouwplaats. Hier werd een driedimensionaal betonnen casco van een gedeelte van een woning getoond.

De woning werd ontworpen, geprint en geassembleerd door promovendi Zeeshan Yunus Ahmed en Rob Wolfs. Zij deden dit met hulp van Van Wijnen Groep, een architecten- en constructeursbureau.

Dubai
‘3D-printing’ en de onderzoeken naar de optimalisatie ervan, stijgen wereldwijd. Dubai heeft de ambitie om een kwart van zijn nieuwbouw in 2013 te printen. “Een grote ambitie, maar de toekomst. Ook in de woningbouw. Wij verwachten dat op termijn complete woningen uit de betonprinter rollen”, aldus Louise van de Worp van Van Wijnen.

Dat het mogelijk is, bewijzen reeds gerealiseerde bouwprojecten in het buitenland. Het eerste 3D-geprinte kantoorgebouw staat in Dubai. Het casco ervan werd in 17 dagen neergezet. Dit is dan ook het grootste voordeel van deze innovatieve ontwikkeling: printen gaat snel en kan continu. Daarnaast vangt een betonprinter straks het mogelijke tekort aan bouwpersoneel op. De aankomende jaren staan in het teken van verder onderzoek. Op diverse bouwplaatsen en in productieomgevingen kunnen we straks betonprinters verwachten.

Meer lezen

Deel dit artikel: