Deel dit artikel:

Vloerverwarming is er in diverse soorten en systemen. Het opbouwsysteem met behulp van noppenplaten is er één van.

Het Uponor Minitec systeem valt meteen op. Dat komt vooral door de lage folie-element hoogte van ongeveer één centimeter. Zo leg je snel en gemakkelijk vloerverwarming aan, vooral bij renovaties. De Uponor Minitec wordt namelijk op de al aanwezige dekvloer geïnstalleerd. Hierdoor zijn de montagekosten laag. Door het vrijwel directe contact met de afgewerkte topvloerbedekking zijn er korte opwarmtijden en daardoor een snelle regeling bij lage CV-watertemperaturen. Super efficiënt dus!

In het kort

  • lage folie-element hoogte
  • snel en makkelijk installeren
  • uitermate geschikt voor renovaties
  • lage montagekosten
  • korte opwarmtijd
  • snelle regeling bij lage CV-watertemperaturen

Stappenplan installatie Uponor Minitec vloerverwarming

LET OP!

Een houten ondervloer? Breng dan eerst een gipsgebonden egalisatie aan. Een cementgebonden product hecht niet op een houten ondervloer, deze gaat schotelen en komt los. De hoogte van een gipsgebonden egalisatie ligt tussen de 20 en 25 mm.

Stap 1 Ondervloer behandelen en randisolatie aanbrengenStap 1

Behandel minimaal 24 uur voor installatie de bestaande ondervloer met een hechtprimer. Start de volgende dag met het bevestigen van de zelfklevende randisolatie tegen de wanden en op de vloer.

Stap 2.1 folie-elementen aanbrengen op de dekvloer

Stap 2.2 Hele vloer bedekken

Stap 2

Plak de folie-elementen, waarin later de leidingen worden aangebracht, op de dekvloer. De achterzijde van de folie-elementen (1120 mm x 720 mm) is voorzien van een lijmlaag. Verwijder de plastic beschermlaag. Plaats het folie-element op de ondergrond. Door de snelle hechting verschuiven de platen niet, daarom is het belangrijk dat het eerste element haaks en evenwijdig met de wand wordt aangebracht. Klik de randen over elkaar heen zodat er één geheel ontstaat. Herhaal dit voor iedere plaat totdat de hele vloer bedekt is.

Stap 3.1 Bevestigen leiding in noppenelement

Stap 3.2 leiding verdelen

Stap 3

Start met het bevestigen van de Uponor Minitec Comfort Pipe PE-Xa leiding in de folie-elementen. Duw de leiding in de openingen. Houd het slakkenhuisprincipe aan; zorg voor voldoende ruimte tussen de slangen. De folie-elementen zijn direct beloopbaar. Sluit de slangen aan op de verdeler. De maximale groepslengte is ca. 60-70 meter (6-7 m² bij een hart-op-hartafstand van 100 mm).

Stap 4.1 Renovatie Vloeivloer mixenStap 4.1 Vloer egaliseren

Stap 4

Gebruik Bouwmaat cementgebonden Renovatie Vloeivloer als egalisatie. Meng in een schone speciekuip een zak van 25 kg met 5 liter water gedurende 3 minuten met een mixer tot er een homogene klontvrije massa ontstaat. Giet het vloeivloermengsel vervolgens uit over de folie-elementen met de leidingen. Breng de egalisatielaag tot net boven de noppen aan, zodat er een hoogte van slechts 15 mm ontstaat. Ontlucht de natte mortel met een drijfrei of prikroller. Zodra de egalisatielaag droog is, kan de topvloerbedekking direct worden aangebracht.

Video

Meer handige stappenplannen:

Deze klus is onderdeel van de totaalklus “Nieuwe kamer” en bevat ook de volgende klussen:

En dan natuurlijk de totale klus: Bouwmaat bouwt een nieuwe kamer

Ben je op zoek naar een specifiek stappenplan? Kijk dan eens in het overzicht van stappenplannen of gebruik de zoekfunctie rechtsboven op deze site.

Deel dit artikel: