Deel dit artikel:

Voor het maken van een stabiele en sterke vloer op een houten constructie kun je het best gebruik maken van  LEWIS® Zwaluwstaartplaten®. Deze platen dienen als verloren bekisting en wapening voor een dunne en lichtgewicht dekvloer. Tijdens het aanbrengen van de dekvloer brengen de LEWIS® Zwaluwstaartplaten® het gewicht van de mortel en de montagebelasting naar de draagconstructie. Nadat de mortel uitgehard is, vormen de LEWIS® Zwaluwstaartplaten® samen met de mortel één constructief geheel.

Montage

De LEWIS® Zwaluwstaartplaten® kunnen direct op de houten balken of vloerdelen geplaatst worden. Het kan voorkomen dat tijdens groot onderhoud of renovatie van oudere gebouwen en woningen blijkt dat de vloeren niet aan de huidige eisen voor geluidsisolatie voldoen. Dan kun je een  geluidsisolerende, zwevende vloer maken door de platen op LEWIS® geluidsisolerende oplegstroken te plaatsen.

Standaard vloer

Houd de wanden vrij door 10 mm dikke randstroken te plaatsen. Met behulp van een haakse slijper kunnen de LEWIS® Zwaluwstaartplaten® op maat gemaakt worden. Leg vervolgens de platen haaks over de houten balklaag. De eerste rij platen wordt met de opdruk naar onderen gelegd en de volgende naar boven. Zorg ervoor dat de platen elkaar aan de kopse kant minimaal tussen de 50-100 mm overlappen. Druk (“klik”) vervolgens de platen in elkaar. Bevestig deze bij de overlappende delen met een draadnagel of zelftappende parkers aan de balken. Bij het toepassen van een gietvloermortel of zeer vloeibare beton kunnen de zijflensoverlappen van de platen extra aan elkaar worden bevestigd met zelftappende parkers. Vervolgens kan de dekvloer worden gestort.

Geluidsisolerende vloer

Plaats allereerst de LEWIS® geluidsisolerende minerale wol randstroken tegen het opgaande werk. Leg vervolgens de LEWIS® geluidsisolerende oplegstroken op het vloerhout ter plaatse en in de richting van de vloerbalken. Hou hiervoor de hart-op-hartafstand van de balken aan met een minimumafstand van 50 cm. Klik de LEWIS® platen vervolgens in elkaar. Bevestig de platen zelf niet aan de ondergrond.

Zwaluwstaartplaten® in het kort

  • Laag eigen gewicht (vanaf ca. 45 kg/m2)
  • Hoge toelaatbare belasting
  • Geringe vloerdikte (vanaf 36 mm)
  • Eenvoudige verwerking
  • Geluidsisolerend (> 40 dB verbetering realiseerbaar)
  • Brandweerstand (WBDBO) tot 120 minuten probleemloos haalbaar
  • Overspanningen (h.o.h.) tot 2500 mm
  • Duurzaam door toepassing van kwaliteitsstaal
  • Kostenbesparend en betrouwbaar
Tip
1. Draag stevige handschoenen bij het plaatsen van de LEWIS® Zwaluwstaartplaten®. De randen en hoeken zijn scherp.
2. Gebruik het LEWIS® afdichtingsprofiel om mortellekkage op de plaats van de kopzijde van het vloerveld en/of de sparingen te voorkomen.

 

Gieten van een vloeibare zandcement dekvloer

Met Weber Vloeibare zandcement (VZC) wordt de eenvoud van zandcement met de unieke eigenschappen van een cementgebonden gietdekvloer gecombineerd. De vloer wordt gegoten, dus het zware werk van smeren en afreien is niet meer nodig. Het is daarbij eenvoudig en snel te verwerken. Dit resulteert in 30% tijdswinst vergeleken met een zandcement dekvloer. Daarbij zorgen de zelfverdichtende eigenschappen voor een gegarandeerde kwaliteit. Er kunnen laagdiktes van 3 tot 10 cm worden aangebracht.

 

Voorbereiden en aanmaken

Plaats allereerst de kantenstroken langs de wanden, kolommen en doorvoeren. Dicht alle openingen goed af. Sluit de ramen en openingen om snelle uitdroging van de mortel te voorkomen. Vermijd ook direct zonlicht. Gebruik een hoge mengkuip en giet daarin niet meer dan 2,8 liter schoon water. Voeg de 20 kg zak Weber Vloeibare zandcement toe en meng met een elektrische mixer gedurende twee minuten totdat er een homogeen, klontvrij, mengsel ontstaat. Laat een minuut rusten en meng daarna nog even na.

Verwerken

Start in de hoek die het verst van de uitgang verwijderd is en werk in de richting van bijvoorbeeld de deur. Giet het VZC op de juiste laagdikte uit. Controleer regelmatig of de hoogte, minimaal 3 cm op de bovenzijde van de cannelure is bereikt. Dobber vervolgens met een drijfrei de vloer tot een vlak geheel. Doordat de vloer in beweging wordt gebracht, ontstaat dit vlakke resultaat. Het dobberen van de vloer moet zowel in de lengte als de breedterichting worden uitgevoerd. Verwerk de mortel binnen 30 tot 45 minuten. Afhankelijk van de laagdikte en drogingscondities is de vloer na 1 à 2 dagen beloopbaar.

Meer handige stappenplannen:

Deze klus is onderdeel van de totaalklus “Nieuwe kamer” en bevat ook de volgende klussen: En dan natuurlijk de totale klus: Bouwmaat bouwt een nieuwe kamer

Ben je op zoek naar een specifiek stappenplan? Kijk dan eens in het overzicht van stappenplannen of gebruik de zoekfunctie rechtsboven op deze site.

Deel dit artikel: