Deel dit artikel:

Gehoorbeschadiging door bouwgeluiden en gereedschap wordt in de bouw vaak onderschat. Waar sommige vakmannen kiezen voor goede gehoorbescherming kiezen sommigen voor een paar simpele wegwerpdoppen of vergeten ze te gebruiken. Zonde, want gehoorbeschadiging is onomkeerbaar. Slechte oren worden niet beter. Kies voor gehoorbescherming op maat, ook wel otoplastieken genoemd.

 Je kunt een afspraak maken bij jouw Bouwmaat-vestiging voor het aanmeten van jouw eigen op maat gemaakte oordoppen van Tympro.

Hoe dat in zijn werk gaat? Bekijk het filmpje waarin Arie van Wingerden van Bouwmaat Roosendaal zijn oordoppen laat aanmeten en krijg inzicht in het ambachtelijke productieproces.

Gehoorbescherming

Bij gehoorbescherming spelen twee aspecten een rol. De hoogte van een geluidsniveau en de duur waaraan je aan een geluid wordt blootgesteld. Vakmannen hebben onder andere te maken met een zogenoemd continu geluidsniveau. Iets wat je lange tijd om je heen hoort. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische zaag of een boormachine. Het is afhankelijk van het geluidsniveau, hoelang je erin kunt werken voor het gevaarlijk wordt voor je gehoor. Daarnaast heb je op de werkvloer vaak te maken met zogenoemde piekgeluiden. Denk aan hameren of het vallen van een metaal.

Continu geluidsniveau

Werkzaamheden die een continu geluidsniveau veroorzaken:

 • Slijpen
 • Mixen
 • Schuren
 • Slopen
 • Boren
 • Hakken

Feiten over gehoorbeschadiging

 1. Gehoorschade is permanent.
 2. Het gehoor blijft beter met oordoppen dan met gehoorkappen.
 3. Zonder gehoor, versta je niemand op je werk en kan je niet snel communiceren.
 4. Wegwerp dopjes zijn op de lange termijn duurder dan doppen op maat.
 5. Oorkappen sluiten je gehoor af van het omgevingsgeluid. Oordoppen op maat niet.

Op zoek naar gehoorbescherming? Je vindt het bij Bouwmaat.

Deel dit artikel: