KlussenStappenplannenVideo's

Stappenplan binnendeur afhangen

Deel dit artikel:

Een binnendeur afhangen is een nauwkeurige, maar niet heel moeilijke klus. In ons stappenplan laten we zien hoe je een binnendeur afhangt (stappenplan inclusief video).

Een stompe deur of opdekdeur

Het is noodzakelijk om te weten welk type deur er in het kozijn komt te hangen; een stompe- of opdekdeur. Deze keuze kan uiteraard ook omgekeerd plaatsvinden als er bijvoorbeeld van een bestaand kozijn wordt uitgegaan. In dat geval moet de juiste deur erbij gekozen worden. Een stompe deur wordt met scharnieren afgehangen en valt in het kozijn. Een opdekdeur wordt afgehangen met paumelles en valt gedeeltelijk in het kozijn. Een voordeel is dat dit laatste type eenvoudig en snel te monteren is. Houd bij aanschaf van een opdekdeur wel rekening met de draairichting. Bij een stompe deur is dit niet altijd noodzakelijk. Er zijn vele kwaliteiten deuren verkrijgbaar en het aanbod hierin varieert van een simpele boarddeur met een honingraatvulling, tot een massieve, luxe paneeldeur. Alle deuren zijn uiteraard vervaardigd van duurzaam hout en voorzien van het FSC of PEFC-label.

Het afhangen van de binnendeur in enkele eenvoudige stappen

Start met het op maat maken van de kozijnen. Zorg ervoor dat de inkeping voor de montage van het bovenste deel van het kozijn op de juiste maat is ingekort.

Voorzie de verbindingen van lijm en schuif ze in elkaar. Verstevig de verbinding met een schroef of nagel.

Monteer vervolgens tijdelijk de stellat aan de onderzijde van het kozijn.

Plaats hierna het kozijn waterpas tegen het houten regelwerk en schroef vast met Woodies Ultimate houtschroeven (5,0 x 80 mm) met verzonken kop.

Bekijk ons assortiment waterpassen.

Aan de hand van een freesmal frees je vervolgens met behulp van een bovenfrees de scharnierinkrozingen in het kozijn. Vergeet niet je frees aan te sluiten op een goede stofzuiger. Stofvrij werken is niet alleen fijn voor de klant, maar ook voor jouw gezondheid. 

Bij het afhangen van een nieuwe stompe deur is het verstandig om de volgende hangnaden (speling) aan te houden:

Hangzijde: 2 mm
Sluitzijde: 3 – 4 mm
Bovenzijde: 2 mm
Onderzijde: 3 – 4 mm.

Om hieraan te voldoen, moet de deur arm en pas geschaafd worden. Bij armschaven wordt de zijde iets schuin naar binnen geschaafd. Gebruik hiervoor een elektrische schaaf.

Na het bepalen van de locatie van de scharnieren kan de deur voorzien worden van de scharnierinkrozingen. Dit kan je zelf doen, maar ook laten doen door de deur  te bestellen inclusief deze bewerking.

Schroef vervolgens de scharnierbladen in het kozijn en op de deur.

Hang de deur daarna in het kozijn.

De deuren worden veelal vanuit de fabriek voorzien van een voorgeboord slotgat. Monteer tenslotte het deurbeslag op de deur en de sluitplaat in het kozijn.

TIJD EN GELD BESPAREN

Kant-en-klare kozijnen

Wanneer nieuwe wanden worden geplaatst met behulp van regelwerk en gipsplaten is het handig om met kant-en-klare kozijnen te werken. Dit bespaart je bij het afhangen van een binnendeur tijd omdat de kozijnen al voorzien zijn van een slotkastboring. Let bij de aankoop van het hout op het FSC of PEFC-keurmerk zodat je weet dat dit vanuit verantwoord beheerde bossen afkomstig is.

Deur-kozijn-combinaties (DKC’s)

Met kant-en-klare deurkozijn-combinaties komt er een einde aan de montage van losse onderdelen op de bouwplaats. De deur is met drie paumellescharnieren al afgehangen in het kozijn en is eenvoudig te plaatsen. Infrezen en uithakken van scharnieren is niet meer nodig, dus de montage kost veel minder tijd. En er zijn niet alleen grote besparingen in tijd: door de fabrieksmatige productie is ook de kwaliteit gewaarborgd. 

En helemaal belangrijk: er zijn altijd DKC’s op voorraad beschikbaar in onze vestigingen! 

Een glasdeur monteren

Bij een glasdeur moet het glas vaak nog gemonteerd worden. Ook dit kan in de fabriek gedaan worden, maar je kan er uiteraard ook voor kiezen om dit zelf te doen. Verwijder eerst de glaslatten uit de deur en breng de beglazingskit aan in de glassponning. Plaats het glas en zet de glaslatten weer vast met kleine spijkers. Verwijder tenslotte de overtollige kit.

Meer handige stappenplannen:

Deze klus is onderdeel van de totaalklus “Nieuwe kamer” en bevat ook de volgende klussen: En dan natuurlijk de totale klus: Bouwmaat bouwt een nieuwe kamer

Ben je op zoek naar een specifiek stappenplan? Kijk dan eens in het overzicht van stappenplannen of gebruik de zoekfunctie rechtsboven op deze site.

Deel dit artikel: