Deel dit artikel:

Het betegelen van een badkamer met toilet vraagt om extra lijmkracht én bescherming tegen vocht. Bouwmaat biedt hiervoor een compleet ARDEX-programma; van voorstrijk tot voegmiddelen. In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je wanden en vloeren in sanitaire ruimtes betegelt.

Stappenplan

 1. Voorstrijken

  Voordat met het tegelen gestart kan worden, is het eerst tijd om de wanden en AirBase® lichtgewicht dekvloer voor te strijken. ARDEX P52 voorstrijkconcentraat bindt de reststof van poederende ondergronden. Het voorkomt dat de ondergrond een deel van het vocht uit de lijmlaag opneemt, zodat de tegellijm beter hecht. Verdun de ARDEX P52 met water en breng het met een blokkwast aan op de wanden en de vloer.

  Let op: de mengverhouding verschilt per ondergrond. Voor de AirBase® dekvloer meng je 1 deel P52 op 5 delen water. Voor de wanden is de mengverhouding 1 deel P52 op 3 delen water. De VIDI®board platen van de toiletombouw hoef je niet voor te strijken.

 2. Afdichten

  Het toilet wordt in de badkamer geplaatst. Daarom dichten we de aansluiting tussen de wand en de vloer af met ARDEX S1-K afdichtingspasta in combinatie met ARDEX SK 12 TRICOM afdichtingsband. Breng met bijvoorbeeld een blokkwast de eerste laag S1-K pasta gelijkmatig aan op de onderzijde van de wand en op de aansluiting met de vloer. Druk de SK TRICOM 12 afdichtingsband in de pasta en strijk het geheel glad met een bandtroffel. Gebruik voor de hoekaansluitingen de speciaal daarvoor verkrijgbare binnen- en buitenhoeken. Laat dit circa 2 uur drogen voor je de tweede laag over de afdichtingsband aanbrengt. Dit moet minimaal 12 uur drogen voordat je kunt betegelen.

 3. Mengen en mixen

  ARDEX X7 G PLUS flexibele poederlijm op cementbasis is geschikt voor zowel het betegelen van wanden als vloeren, ook met grootformaat tegels. De lijm is zuinig in gebruik en heeft een lange verwerkingstijd. Je kunt ARDEX X7 G PLUS gebruiken voor het verlijmen van de meeste tegelsoorten én gips- en isolatieplaten. Meng een zak van 25 kg ARDEX X7 G PLUS met ongeveer 10,5 liter schoon water. Mix dit in een schone emmer met een Collomix Xo6R mixer voorzien van een KR mengstaaf tot een klontvrije, smeuïge mortel. Laat dit maximaal 1 minuut rusten en meng het daarna nog één keer goed door. De mortel is bij 20°C circa 5 uur lang te verwerken.

 4. Lijm aanbrengen en wandtegels plaatsen

  Voor de wand gebruiken wij witte wandtegels van 25 x 50 cm. Op de vloer verlijmen we de 45 x 45 cm Brugge Noir (zie ook stap 6). Breng de lijm aan met een Rubi lijmspaan; let op dat de vertanding past bij de tegel en ondergrond. Om zowel de wand als de vloer vlak te maken, gebruik je het Rubi Delta Levelling systeem. Wij passen de 2 mm clips toe. Steek deze onder de tegels en plaats de kunststof keggen. Met behulp van de tang geef je de nodige druk, zodat de tegels vlak komen te liggen. Om groot formaat tegels te tillen en te plaatsen is een Rubi tegeldrager een handig hulpmiddel. Met de Rubi TZ tegelsnijder snij je ze op maat: deze heeft een breekkracht tot maximaal 1500 kg en snijdt grootformaat tegels met een dikte tot 21 mm.

 5. Hoeken afwerken met profielen

  De witte Schlüter Trendline tegelprofielen zijn mat gepoedercoat en krasvast. Hiermee werk je de hoeken van de toiletombouw en afvoerkoker fraai af. Het profiel heeft een gepatenteerd voegenribje, waardoor je naast de tegelrand altijd voldoende ruimte hebt om te voegen. Voor het mooiste resultaat zaag je de verstekhoeken in het profiel met een fijngetande metaalhandzaag en verstekbak. Doe je het liever met een machine? Gebruik dan een haakse slijper met een dun zaagblad. Let er wel op dat het zaag- blad, het profiel en de coating niet te heet worden. De coating kan hierdoor verkleuren of zelfs verbranden.

 6. Verlijmen en plaatsen vloertegels

  Na de wandtegels en de tegelprofielen, is het nu tijd voor het verlijmen van de Brugge Noir vloertegel. Dit gebeurt op dezelfde wijze als bij de wandtegels. Laat de lijm drogen en verwijder daarna de keggen van het Rubi Delta Tile Levelling systeem. Dit doe je door ze eenvoudig weg te schoppen of met een rubber hamer voorzichtig weg te tikken. De keg breekt aan de onderkant af, zodat er gevoegd kan worden.

 7. Voegen afwerken

  De cementgebonden ARDEX G10 Premiumvoeg biedt een optimale kleurstabiliteit en is water- en vuilafstotend. Dit voegmiddel is zeer eenvoudig te verwerken, heeft een lange sponsstijd, een hoog vullend vermogen en stijft niet op tijdens het voegen. Wij gebruikten de kleur ‘cementgrijs’ voor de wand en voor de vloer ‘antraciet’. Meng 5 kg ARDEX G10 met circa 1,7 liter water tot een egale massa. Vul de voegen met een Rubi Superpro rubberen voegspaan en spons ze af met de Rubi sponsspaan. Gebruik een aparte spons voor de wand en vloer.

Deel dit artikel: