MateriaalMateriaal en gereedschap

De MP 75 Diamant van Knauf verwerkt heerlijk en beschadigt niet

Deel dit artikel:

Knauf houdt de stukadoorsmarkt altijd goed in de gaten en de ontwikkeling van producten staat nooit stil. Een mooi voorbeeld daarvan is het pleistergips MP 75 Diamant. Deze gipspleister is de afgelopen jaren nog beter gemaakt waardoor hij nu superlekker verwerkt. Frans Vos is productmanager bij Knauf en is een groot fan van de MP 75 Diamant. Hij is dan ook de aangewezen persoon om onze vragen rondom de MP 75 Diamant te beantwoorden.

MP 75 Diamant is een gipspleister met een hogere oppervlaktehardheid en druksterkte dan andere gipspleisters in de markt”, begint Frans te vertellen. “Dat betekent dat hij drie keer harder is dan onze standaardgipsen zoals Rotband, Goldband en MP 75.”

Doorontwikkeling zorgt voor prettige verwerking

Knauf heeft dit product al bijna tien jaar in het assortiment, maar inmiddels is dit pleistergips nog beter geworden. “De afgelopen jaren hebben wij onze MP 75 Diamant verder doorontwikkeld. Het grote voordeel voor de stukadoor is dat de MP 75 Diamant geen verschil in verwerking heeft ten opzichte van onze andere gipsen als MP 75 of Goldband. Sterker nog: alleen de extra hardheid verraadt hem. Ik ben er echt heel enthousiast over. Als het aan mij zou liggen, zou ik niets anders meer smeren”, zegt Frans met een grote glimlach.

Perfect voor openbare gebouwen en voor thuis

De MP 75 Diamant wordt voornamelijk ingezet in openbare gebouwen, zoals scholen, ziekenhuizen en theaters. Frans geeft wat voorbeelden en legt het uit. “In een sportcomplex in Lisse zijn ze er nu de kleedkamers mee aan het spuiten. Een ander voorbeeld is van een school in het oosten van Nederland. Daar spuiten ze de gangen ermee. Daar waar je eigenlijk hele grote belastingen kan krijgen, wordt MP 75 Diamant veel gebruikt. Waar ik hem zelf graag voor inzet is bijvoorbeeld de woonkamer en de gang. Thuis heb ik hem toegepast voor de hele benedenverdieping. En het mooie is: hij beschadigt echt niet! Als je een stoel tegen de muur aan laat vallen, is de kans op een putje zoveel kleiner. Dit gips is echt minder kwetsbaar en dat is een groot voordeel voor de eindgebruiker.”

Gewoon gips
MP 75 Diamant

Decoratieve afwerkingen zijn populair

Waarom is dit gips nou zo populair volgens Frans? “De vraag vanuit de markt naar decoratieve afwerkingen groeit. Denk aan fotobehang, verf, betonlook of glanspleisters. De laagdikte van deze voorbeelden zijn stuk voor stuk heel dun, maximaal één tot twee millimeter, waardoor het heel kwetsbaar is. Dan is het dus lekker om een hardere ondergrond te hebben. Hoe harder je ondergrond, hoe minder snel de toplaag beschadigt.”

Let op de ondergrond

Of je kiest voor MP 75 Diamant of een andere variant hangt af van de wensen van de klant. “Als je een gipspleister wilt aanbieden die nagenoeg niet beschadigt, dan kies je voor de MP 75 Diamant. Hierbij moet je natuurlijk wel op de ondergrond letten. De MP 75 Diamant is inzetbaar op steenachtige ondergronden, zoals gestort beton, prefab beton, baksteen of kalkzandsteen. Heb je te maken met isolerend cellenbeton of gipsblokken? Dan moet je kiezen voor MP 75, Rotband of Goldband.”

Altijd voorstrijken!

Uiteraard is de voorbehandeling van de wanden ook bij de MP 75 Diamant van groot belang. “Het voorstrijken is niet anders dan bij andere gipsen. Het doel van voorstrijken is dat je een egaal zuigende ondergrond creëert en een betere hechting zodat je stucwerk optimaal kan afbinden en verharden. Met voorstrijken verhoog je de kwaliteit van je stucwerk. Voor zuigende en sterk-zuigende ondergronden raad ik de Knauf Stuc-Primer aan. Voor zwak tot niet-zuigende ondergronden de Knauf Betokontakt of Spraykontakt.”

Machinaal of met de hand verwerken

Als je klaar bent met de voorbehandeling, ga je aan de slag met de MP 75 Diamant. “Je kunt deze gipspleister zowel met de machine als met de hand verwerken. De kwaliteit van het stucwerk is gelijk aan elkaar. Als je het met de hand doet, moet je alleen heel veel keren extra naar je kuip toelopen”, lacht Frans. Hij geeft nog wel een tip: “Als je de gegarandeerde hardheid wilt behalen, dan heb je een minimale laagdikte van acht millimeter nodig. Laat de wand daarna goed drogen. Omdat de MP 75 Diamant uit zichzelf harder is, hardt hij ook sneller door
in het afbindproces. Hierdoor is het gips uiteindelijk gladder af te pleisteren.”

De verwerking van de MP 75 Diamant is dus enorm prettig. Frans vindt dan ook dat je het zelf gewoon moet proberen. “Probeer het zelf een keertje, dan zal je ervaren wat een heerlijke fijne gips het is!”

Deel dit artikel: