Deel dit artikel:

Als stukadoor heb je te maken met verschillende wensen en behoeften van de klant. Willen ze een gladde wand of plafond of juist één met structuur? Voor beide gevallen heeft Knauf verschillende handgipsen. Frans Vos, productmanager bij Knauf, weet ons alle ins en outs over handgipsen te vertellen.

Voorstrijken voor het beste resultaat

We hebben het al eerder benoemd: de basis van de kwaliteit van je stucwerk zit in het voorstrijken. Frans: “De voorstrijk vermindert de zuiging van de muur en zorgt voor een uitstekende hechting van het gips op de ondergrond. Gebruik je geen voorstrijk, dan zal het water te snel uit je gips trekken, verbranden, en minder hechten. Om de juiste voorstrijk te kiezen, is het belangrijk dat je als vakman de ondergrond kunt herkennen en beoordelen. Daar valt en staat de hele klus mee. Ook het houden aan de voorgeschreven droogtijd van je voorstrijk is belangrijk. Als je vandaag voorstrijkt en gaat morgen aan de slag, zul je zien dat je een fantastische basis voor je stucwerk hebt!

Welk type Knauf handgipsen kies jij?

Als de juiste voorstrijk op de muur zit én goed droog is, kun je beginnen met het stucwerk. Frans vertelt: “Welk gips je nodig hebt, is afhankelijk van de ruimte, de benodigde laagdikte, de afwerkingsmogelijkheden en de wensen van de klant. Speciaal voor natte ruimtes zoals de badkamer heeft Knauf AquaStuc.


Maar het grootste onderscheid kunnen we maken in de afwerking. Daarvoor hebben we schuurgipsen en pleistergipsen. Deze worden beide onderverdeeld in hechtgips en handgips. Het verschil zit in de hoeveelheid lijmstoffen. Handgips heeft een natuurlijke hechting en heeft een minimale laagdikte van 1 cm nodig om goed te hechten. Hechtgipsen bevatten meer hechtmiddel en hebben dus een kunstmatige hechting, waardoor je al met laagdiktes vanaf 5 mm kan werken.”

Gladde wanden

Voor glad stucwerk heeft Knauf Rotband en Goldband. Frans legt het verschil uit: “Als de klant een gladde wand afwerking wil en de muur is vrij vlak, kun je Rotband gebruiken. Dit gips is namelijk geschikt voor laagdikten vanaf 5 mm.
Rotband is een hechtgips waarin een hogere gradatie hechtmiddel zit. 

Dikke lagen: Goldband

Voor dikkere stuclagen kun je beter Goldband gebruiken. Dit handgips smeer je vanaf 1 cm laagdikte tot maximaal 2 cm.Heb je een nog dikkere laag nodig? Dan werk je in twee lagen waarbij de eerste laag horizontaal ruw gehaald wordt met een gipskam. Na volledige droging de tweede laag mag worden opgebracht.

Kleine klussen: Goldband Quick

Voor kleine klussen kun je ook de Goldband Quick pakken. Tot 10 m² is dit gips ideaal. Goldband Quick heeft slechts een verwerkingstijd van 70 minuten en is daarmee twee keer zo snel als de gewone Goldband. Superhandig als je een paar snelle meters moet maken in bijvoorbeeld een gang of toilet.”

Schuurwerk

Ook voor schuurwerk heeft Knauf Geelband. Frans: “Geelband is een hechtschuurgips voor zuigende ruwe minerale ondergronden, dit smeer je vanaf 5 mm. Als je deze gips hebt afgewerkt, hoef je er niets meer aan te doen. Na het drogen is de muur of het plafond klaar.

Profielen en reparaties: Snelband

Een ander handig handgips is Snelband. Daarmee kun je profielen stellen en reparaties verrichten. Frans licht toe: “Het woord zegt het al; dit gips is zeer snel hard. In 20 minuten zit dit gips vast op de muur. Dat is handig als je bijvoorbeeld een gat moet dichten tot 4 cm diep. Let op, met Snelband kun je geen wanden stukadoren.”

Spiegelglad met TopFinish

Als je te maken hebt met een ondergrond waar hoge visuele eisen aan gesteld worden, zou je je gips nog gladder kunnen afwerken met TopFinish. Frans: “Als je niet kunt bepalen wanneer je je muur daadwerkelijk kunt afpleisteren, wacht dan even tot hij harder is. Je gaat de muur dan niet doorschuren met water en je pleistert hem niet na met je mes. Wat je wel moet doen is 0 tot 1 mm TopFinish eroverheen schrapen. Dit doe je nat-in-nat of je wacht tot de muur helemaal droog is. Het resultaat? De muur wordt spiegelglad!”

Deel dit artikel: