InspiratieKlussenMateriaalMateriaal en gereedschapStappenplannenVideo's

Totaalklus: Bouwmaat bouwt een nieuwe kamer

Deel dit artikel:

Bij het verbouwen of renoveren van een woning komen verschillende klussen om de hoek kijken. We nemen je mee tijdens de opbouw en afwerking van een nieuwe slaap- of studeerkamer. In de diverse stappen zijn een aantal slimme artikelen gebruikt om de kamer efficiënter en beter te kunnen bouwen.

In onderstaande video nemen we je mee in het hele proces. Na de video de stappen die we gevolgd hebben.

Met de volgende stappen hebben we een kamer gebouwd:

Aanleggen waterleiding voor de wasbak

We starten met het aanleggen van de waterleiding voor de wasbak. Om het leidingwerk efficiënt te kunnen aanleggen, wordt de Uponor Unipipe Plus toegepast. De buis is door de 40% kleinere buigradius in vergelijking met andere leidingen  eenvoudig worden te buigen. Koppelingen worden uitgevoerd met de Uponor RTM™-fittingen. Voor deze fitting is geen persgereedschap nodig. Uiteindelijk worden de aansluitingen voorzien van hoekstopkranen en worden een Plieger-wastafel met Stick-kraan en een designbekersifon opgehangen. Bekijk het stappenplan voor het aanleggen van een waterleiding met Uponor Unipipe en RTM™-koppelingen.

De vloer leggen

Als wapening en bekisting voor de dekvloer worden allereerst Lewis® Zwaluwstaart®-platen op de houten verdiepingsvloer gelegd. Om geluidsoverlast te beperken worden de platen op geluidsisolerende stroken gelegd. Op deze platen wordt Weber.floor Vloeibare zandcement gestort. Dit is een snelle en arbeidsvriendelijke manier om een dekvloer te realiseren. Lees verder voor het stappenplan.

Vloerverwarming aanbrengen

Om een eenvoudige installatie van de vloerverwarming te tonen, is voor het Uponor Minitec opbouwsysteem gekozen.Het is ook mogelijk de vloerverwarmingsleidingen direct op de Lewis® platen te monteren. De folie-elementen worden op de dekvloer gelegd en samen met de Bouwmaat Renovatie Vloeivloer ontstaat een geringe opbouwhoogte van 15 mm. Bekijk het stappenplan.

Scheidingswanden isoleren

Nadat het houten regelwerk geplaatst is, wordt het eerste deel van de scheidingswanden geïsoleerd met Knauf Insulation MW35. Dit isolatiemateriaal is gemaakt van 80% gerecycled materiaal en voorzien van ECOSE® Technology. Dankzij deze technologie is het materiaal vriendelijk voor huid en handen. Het irriteert niet en geeft geen geur of stof af. Het is eenvoudig op maat te snijden en te verwerken, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen of rondom leidingwerk in wanden en plafonds. MW35 is onbrandbaar (Euro brandklasse A1). Daarbij is het licht en compact verpakt, waardoor een rol eenvoudig naar de eerste verdieping van de woning is te vervoeren. Meer informatie over Knauf Insulation MW35.

Wanden dichtzetten

Vervolgens kunnen de meeste wanden met Knauf Diamond Board worden dichtgezet. Deze plaat heeft een hogere gipsdichtheid en is daardoor zeer stootvast. Ook zorgt het voor een goede geluidsisolatie van wanden en plafonds. Daarnaast is het sterk brandwerend en ook toe te passen in natte ruimtes. De herkenbare blauwe Knauf Diamond Board plaat is goed snijdbaar waardoor zagen niet nodig is. De platen zijn eenvoudig af te werken en leveren uiteindelijk een superstrak eindresultaat op. De platen worden met Diamond Board XTN-schroeven op het regelwerk vastgeschroefd. Over de aansluitnaden en schroefgaten wordt zelfklevend gaasband van Knauf aangebracht. Dit is om scheurvorming tegen te gaan. Tenslotte wordt hierover Knauf Fill & Finish Light gesmeerd. Dit is een kant-en-klare pasta die soepel verwerkbaar is en weinig krimp geeft. Door de lichte samenstelling van de pasta heeft deze tot 35% meer opbrengst per emmer ten opzichte van vergelijkbare materialen.

Omkokeren luchtbuis

In de ruimte loopt een luchtbuis die uit het zicht gehaald wordt met een omkokering. Om snel een omkokering met een scherpe hoek te maken, wordt de kant-en-klare Knauf Klick Board toegepast. Dit slimme product is van Knauf Diamond Board gemaakt. De montage is simpel. Leg een Klick Board op een vlakke ondergrond en verwijder de transportstrip. Pas het Klick-profiel voorzichtig in elkaar volgens het ‘mannetje en vrouwtje’-principe. Begin aan één uiteinde. Druk daarna het geheel aan tot het ‘klikt’ en druk vervolgens de hele lengte stukje bij beetje naar het andere uiteinde toe, in elkaar. Schroef tenslotte de plaat vast op het regelwerk. Het geheel heeft weinig afwerking nodig, alleen de schroefgaten moeten worden gevuld. Het eindresultaat is sterk en strak en geeft weinig stof of rommel af.

Elektra aanleggen

Voor het aanleggen van de elektra voor een wandcontactdoos en lichtschakelaar wordt de G-Flex installatiebuis gebruikt. Deze stootvaste buis is voorzien van 2,5 mm² VD-installatiedraad (bruin, blauw en geel-groen). Door deze combinatie wordt veel tijdwinst geboekt omdat er geen draad door loze leidingen hoeft te worden getrokken. Nadat het doorvoergat met de speedboor is gemaakt, wordt de leiding m.b.v. drukzadels bevestigd en naar de Attema dubbele inbouwdoos voor holle wanden gevoerd. Met behulp van de Knipex-tangen worden vervolgens de installatiedraden aan de Gira-wandcontactdoos en schakelaar gemonteerd. Nadat de wand is afgewerkt, worden de tuimelaar en afdekraampjes geplaatst.

Kozijn en deur plaatsen en afhangen

Voor de deurkozijncombinatie is een kozijn gekozen voor een stompe binnendeur die alleen op lengte gemaakt hoeft te worden. Het kozijn is gegrond geleverd en wordt later nog afgelakt. De Skantrae stompe binnendeur is geleverd zonder scharnierkrozingen en de ramen zijn los bijgeleverd. Hoe het kozijn wordt gemonteerd, de deur wordt afgehangen en wordt voorzien van de ramen hebben we natuurlijk ook beschreven.

Wand afwerken

Nadat de naden van de wanden glad zijn geschuurd en stofvrij zijn gemaakt, wordt er eerst met SPS Unitex-Primer voorgestreken. Deze watergedragen, dekkende acrylaatprimer voor muurverf voorkomt glansverschillen en heft de zuiging van de ondergrond op. Na droging is veelal maar één afwerklaag nodig. Voor het aanbrengen zijn een Anza-verlengsteel, beugel en Antex-microvezelroller gebruikt. Na droging worden de wanden afgewerkt met SPS Clean Air Matt. Dit is een muurverf die vervuilende stoffen in de lucht neutraliseert. Meer informatie over het belang van duurzame verf lees je hier. Na droging worden de kozijnen met Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin afgelakt en de Jeweret-plinten gemonteerd.

Vloer afwerken

Voor de afwerking van de vloer is een bijzondere keuze gemaakt, deze wordt namelijk geschilderd. Hiervoor is Sikkens Wapex 650 gekozen die speciaal ontwikkeld is voor de afwerking van binnenvloeren (uitgezonderd garagevloeren). Deze verf is in veel kleuren verkrijgbaar. Wapex 650 wordt met een roller of kwast aangebracht en is eenvoudig verwerkbaar. Normaal gesproken zijn één of twee lagen al voldoende. De verf is geurarm, verdunbaar, bevat zeer weinig oplosmiddelen en is sneldrogend. De vloer is na minimaal zes uur droging beloopbaar.

Het eindresultaat

Het eindresultaat is een strakke, witte, minimalistische ruimte die zich zowel leent als studeerkamer of slaapkamer. Die de klant vervolgens naar eigen inzicht in kan richten. We geven alvast twee suggesties.

De klus opgesplitst

Deel dit artikel: