InspiratieMateriaalMateriaal en gereedschap

Isolatieklus? Vergeet ook de ventilatie niet!

Deel dit artikel:

Door de hoge energieprijzen willen steeds meer klanten hun woning isoleren. Goede materialen zijn daarvoor de basis. Knauf Insulation is al jaren een voorloper op het gebied van isolatie en levert het beste isolatiemateriaal voor jouw isolatieklus. Communicatiespecialist Vivian Kennes en technisch productspecialist Jos Gasseling leggen de meerwaarde van isoleren uit én waarom goede ventilatie belangrijk is.

Eerst isoleren

De basis van een duurzame woning is altijd goede isolatie. Jos, steekt van wal: “Bij verduurzaming denk je vanuit de zogenoemde ‘Trias Energetica’. De eerste stap is het verlagen van energieverbruik. Dat doe je door te isoleren. Vervolgens probeer je maximaal gebruik te maken van energie uit duurzame energiebronnen. De laatste stap is dat je zo efficiënt mogelijk gebruikmaakt van de energiebronnen om in de resterende energiebehoefte te voorzien.” Vivian valt bij: “Isoleren is echt de basis van verduurzaming. Je zorgt er in eerste instantie voor dat de warmte het huis niet uitgaat en de kou niet binnenkomt. Daarna ga je pas beginnen met maatregelen zoals warmtepompen en zonnepanelen.”

Na-isoleren: waarde en comfort toevoegen

Isoleren verlaagt niet alleen de energierekening. Het zorgt ook voor een waardestijging van de woning en dat een huis eventueel makkelijker verkoopt. Vivian: “Uit recent onderzoek blijkt dat huizen met een hoger energielabel populairder zijn bij potentiële kopers. Een laag energielabel is steeds vaker een reden om een huis niet te kopen, hoe karakteristiek het pand ook is.”Bovendien zorgt goede isolatie voor een hoger wooncomfort. “Een muur zonder spouwisolatie kan aan de binnenkant ijskoud aanvoelen”, vertelt Jos. “De kou straalt ervan af, dat is heel oncomfortabel. Na isolatie voelt een woning prettiger aan. Tocht en kou door kieren neem je met isolatie weg. Dan is het met 20 graden al aangenaam in huis, terwijl dat eerst met 23 graden pas was. En aan de andere kant blijft een ruimte in de zomer koeler. Dan is het in een zolderkamer met isolatie een stuk aangenamer dan in een zolderkamer zonder.”

Niet vergeten: bouwfolies

Een belangrijk en vaak vergeten element van isoleren is het gebruik van folies. Jos: “Na het isoleren zullen er delen van de constructie koud blijven die eerst werden opgewarmd. Op deze plaatsen kan vochtige lucht gaan condenseren. Om dit vocht uit de constructie te houden, moet je folies toepassen. Je kunt ook dampopen isoleren, maar dat is bij na-isolatie vaak lastig. Let erop dat je de juiste folie kiest. Je plaatst een dampdichte folie aan de binnenkant en een dampopen folie aan de buitenkant van de constructie.”

Lekkerder werken

Knauf Insulation is altijd bezig om de isolatieklus voor de vakman zo prettig mogelijk te maken. Hun ECOSE® Technology speelt hierbij een belangrijke rol. Vivian: “Daarmee hebben we al in 2009 een revolutie in de isolatiemarkt ontketend. Onze isolatiematerialen maken gebruik van een uniek natuurlijk bindmiddel. Hierdoor jeuken ze niet aan je handen. Ook zorgt het voor minder stof en geur. Zeker als je binnen in de woning isoleert, werkt dat heel prettig.”

Allemansvriend Rock4All

Natuurlijk is ook Rock4All, dé universele steenwolplaat, voorzien van ECOSE® Technology. Een uniek product. Vivian: “Als bouwer isoleer je de ene keer een uitbouw, dan weer een voorzet- of scheidingswand en de volgende keer een dak. Rock4All kun je voor iedere klus gebruiken. Heb je nog wat over, dan kun je het dus voor een andere isolatieklus in een ander soort constructie toepassen. Hierdoor kun je eventueel ook groot inkopen, met alle voordelen van dien. Het is een soort allemansvriend. Ook hier let je wel weer op het juiste gebruik van folies, want het is een onbeklede plaat. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de TR312 voor dakisolatie. Die heeft een geïntegreerde folie. Uiteindelijk kies je wat je als professional het prettigst vindt.”

Ventileren voor een gezond binnenklimaat

Isoleren is de basis, maar ventileren is vervolgens ook ontzettend belangrijk voor een gezond binnenklimaat. “Goede ventilatie wordt in de praktijk nog wel eens vergeten”, zegt Jos. “In een niet-geïsoleerd huis verdwijnt vocht door kieren, dat ventileert eigenlijk een beetje vanzelf. Isolatie zorgt ervoor dat die openingen dichtgaan. Een goede folie maakt het helemaal luchtdicht en beschermt de constructie. Vocht wordt echter nog wel geproduceerd en dat moet verdwijnen. Ventileren is dan de oplossing. Hetzij door de ramen open te zetten, maar beter nog door gecontroleerd te ventileren door een vorm van mechanische ventilatie.” Vivian vult aan: “Juist nu iedereen zo met de energierekening bezig is, wordt ventileren belangrijker. Mensen stoken minder, ventileren niet en krijgen last van vocht en schimmels, doordat koude lucht minder vocht kan opnemen en er dan een hogere relatieve luchtvochtigheid ontstaat. Maar ook om de CO2-waarde op orde te houden, is ventileren aan te bevelen. Teveel CO2 in de lucht zorgt voor concentratieproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid.”

Taak voor de professional

Wie werkt aan heel goede isolatie, moet dus ook zorgen voor heel goede ventilatie. Daar ligt een belangrijke taak voor de professional. Jos: “Als je bij een klant bent geweest voor na-isolatie, stel dan voor om roosters te plaatsen of mechanische ventilatie te installeren, als dit nog niet aanwezig is. Dat is beter voor de klant en voor jou is het een extra klus. Op ventilatiegebied zijn er veel mogelijkheden. Van zelfregelende roosters tot systemen met warmteterugwinning. Het hangt helemaal van de situatie af en van wat de klant wil. Denk in ieder geval mee en wijs ze op het belang van goed ventileren.”

Deel dit artikel: