Door woningen goed te isoleren help je jouw klanten slim energie te besparen. Vooral in de koude wintermaanden zijn die klussen populair en nemen de aanvragen toe. Rock4All van Knauf Insulation is daarvoor een ideale oplossing. Deze universele isolatieplaat is voor alle toepassingen geschikt. Binnenkort liggen de isolatieplaten in oranje verpakking in alle Bouwmaat-schappen. We vragen productmanager Eugenio Vosman naar de belangrijkste zaken die jij moet weten over Rock4All.
Universele isolatieplaat
Rock4All valt onder de productgroep minerale wol. Eugenio legt uit wat het precies voor product is: “Het is een universele isolatieplaat gemaakt uit hoogwaardige steenwolvezels. Daarbij heeft de plaat een uniek biobased bindmiddel: ECOSE® Technology. De isolatie is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie. Je kunt Rock4All gebruiken voor vier verschillende toepassingen, namelijk hellende daken, spouwmuren, verdiepingsvloeren en binnenwanden. De technische specificaties en eigenschappen zijn zo dat je de platen universeel kunt inzetten. Ideaal dus als je de ene dag een dakrenovatie doet en de volgende dag de isolatie van een uitbouw.”
Belangrijkste eigenschappen van Rock4All
Op die technische specificaties en eigenschappen gaan we graag nog wat verder in. “Rock4All isolatieplaten zorgen voor thermische isolatie, zijn waterafstotend en hebben uitstekende brandwerende en akoestische eigenschappen. Dankzij de sterke vezels hebben ze bovendien een goede drukweerstand en klemkracht”, vertelt Eugenio. Hij licht toe: “In een gebouw wil je natuurlijk dat alle toegepaste materialen zo hoog mogelijk presteren op het gebied van brandveiligheid, zodat mensen lang genoeg de tijd hebben om te vluchten. Rock4All voldoet daarom aan Euro brandklasse A1. Dit is de hoogst haalbare klasse. Dat is getest met een SBI-test (Single Burning Item) door een vlam op de steenwol te zetten. Er gebeurt dan niets. De isolatieplaten dragen dus niet bij aan de brandontwikkeling. Rock4All is daarnaast waterafstotend; de steenwolvezels nemen geen water op. Daarom kun je het ook prima toepassen in spouwmuren. De akoestische eigenschappen zorgen ervoor dat je Rock4All ook kunt gebruiken voor een binnenwandconstructie. Zo plaats je de isolatie bijvoorbeeld in een metalstudwand in combinatie met gipsplaten. Dat creëert hoge geluidsisolerende waardes.”
Platen combineren
De Rock4All-isolatieplaten zijn er in diverse diktes van 40 tot 240 millimeter. Daarbij is het ook mogelijk om platen met elkaar te combineren. “Dat is heel handig als je bijvoorbeeld de BENG-norm wilt behalen in een nieuwbouwwoning. Met de Knauf Insulation Rc-calculator kun je een Rc-berekening maken volgens de NTA 8800 om te controleren of je aan de BENG-eisen voldoet. Als je meerdere platen voor elkaar gaat zetten, moet je voorkomen dat je ze niet te ver in de constructie drukt. Ook belangrijk is dat je de producten met zo’n vijf millimeter overmaat snijdt. Dan klemmen de platen goed in de constructie.”
Bekijk de verwerkingsinstructies.
Biobased bindmiddel: ECOSE® Technology
In 2007 ontwikkelde Knauf Insulation de ECOSE® Technology en sinds 2009 wordt het in Nederland toegepast in hun producten. Eugenio: “ECOSE is een biobased bindmiddel dat de traditionele bindmiddelen vervangt. Belangrijk is dat de ECOSE® Technology geen toegevoegde fenol, formaldehyde, acrylaten en kleurstoffen bevat. Daardoor zijn de isolatieplaten voelbaar zachter. Het materiaal irriteert minder aan je huid of handen wat een isolatieplaat met ‘gewoon’ bindmiddel wel doet. Bovendien is het geurloos en geeft het veel minder stof af, wat betekent dat we ook de hoogste score op het gebied van binnenluchtkwaliteit hebben. Daarvoor gelden certificaten als Eurofins Gold en het Franse VOC A+. Ook als een milieucertificatie gevraagd wordt, zit je met Rock4All gebakken, want het product scoort erg goed op BREEAM en LEED.”
Luchtdicht bouwen
Eugenio merkt dat Knauf Insulation vanuit de praktijk een hoop vragen krijgt. Hij geeft een voorbeeld. “We krijgen veel vragen hoe diverse constructies met isolatieplaten vochtdicht en waterkerend gemaakt kunnen worden. Gelukkig bestaan daarvoor dampremmende en slimme, vochtregulerende folies voor de binnenzijde en waterkerende dampopen folies voor de buitenzijde. Om goed luchtdicht te bouwen, gebruik je daarnaast afdichtingstapes. Bij een luchtdichte constructie haalt je klant niet alleen het maximale uit de energiebesparing, maar zorg je er ook voor dat vocht en condens de constructie niet aantasten. Tot slot geeft de productmanager nog een tip mee aan de bouwers: “Houd er bij het opensnijden van de Rock4All-verpakking rekening mee dat de platen wat uitzetten. De isolatieplaten worden namelijk gecomprimeerd verpakt zodat ze minder volume innemen, wat duurzaam is. Maar wacht dus even tot ze weer teruggeveerd zijn naar de oorspronkelijke dikte voordat je ze plaatst.”
Ik vind dit artikel: