GereedschapMateriaal en gereedschap

Tips voor veilig werken op een vouwladder

Deel dit artikel:

Soms moet je werken op plekken die niet vanaf de grond bereikbaar zijn. Een steiger opzetten is niet altijd rendabel, dus dan pak je een vouwladder erbij. Maar waar moet je op letten bij het gebruik van een vouwladder? We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.

Belasting

Belast een vouwladder nooit met meer dan 150 kilogram. En dit is inclusief je materiaal dat je mee naar boven neemt.
En werk nooit met meer dan 1 persoon tegelijk op de ladder. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je je altijd minimaal 1 hand vrij hebt als je op een vouwladder klimt. Mocht dit om wat voor reden dan ook niet lukken, zorg dan voor extra veiligheidsmaatregelen.

Hoek controleren

Gebruik je de vouwladder als een rechte ladder? Controleer dan vóór dat je er een stap op zet de hoek van de ladder. Het meest ideaal is een hoek van 75 graden. Dit kun je eenvoudig testen door de punt van je schoenen tegende voeten van de ladder te zetten en vervolgens je armen naar voren te strekken. Kun je dan de vouwladder zonder naar voren te buigen makkelijk vast pakken dan is de hoek goed.

Slot

Heel belangrijk bij het gebruiken van een vouwladder is dat alle scharnieren goed op slot zitten. Controleer altijd of de schuifjes op slot zitten. Staat het schuifje niet goed? Vouw dan het ladderdeel eerst helemaal terug en vouw hem daarna weer uit tot dat het scharnier op slot staat.

Platform

Als je de ladder als steiger wilt gebruiken moet je zorgen dat je een platform gebruikt. Alleen dan sta je veilig en stabiel. Zonder platform mag j een ladder ook niet in de steigerstand gebruiken. Bij sommige ladders wordt een platform meegeleverd, bijzondere zijn ze los verkrijgbaar.

platform opzetten

Handleiding

Natuurlijk kun je voor meer informatie over hoe je veilig werkt met jouw type ladder altijd de handleiding raadplegen.

bron en beeldmateriaal: Altrex
Deel dit artikel: