Festool RSC 18 accu-reciprozaag

Deel dit artikel:

NIEUW OP DE MARKT

De reciprozaag, het is dé machine voor ombouw- en demontagewerkzaamheden. De nieuwe accu-reciprozaag RSC 18 van Festool is dat ook zeker. Snel, super krachtig en extreem trillingsarm. Marc Nobel van Nobel Renovatie & Onderhoud is een echte ‘Festool-fanaat’. Hij kon dan ook niet wachten om de RSC 18 uit te proberen. We vragen Marc hoe hij de machine heeft ervaren.

Marc Nobel en de Festool RSC 18

Al ruim zeventien jaar vertrouwt Marc op de machines van Festool. “Het is kwalitatief hoogstaand gereedschap, Festool heeft een prima service, een goede garantie en het contact met de mensen daar is ook erg prettig. Ik ga alleen voor de beste machines, want ik verdien er mijn geld mee. Dan wil ik geen ergernissen en gewoon kwaliteit. Met Festool kan ik daarop vertrouwen.” Marc heeft al zijn Festool-machines op accu. “Dat is ooit begonnen, omdat bij bepaalde werkzaamheden het snoer altijd in de weg zat. Snoerloos werkt gewoon veel prettiger.”

Eindelijk in handen

Marc mocht als één van de eerste professionele bouwers van Nederland de super robuuste zaag testen. “Ik wist dat Festool met een accu-reciprozaag op de markt zou komen en zat er echt op te wachten. Op de Bouwbeurs van 2023 had ik hem voor het eerst in mijn handen. Nu heb ik hem dus mogen testen en het is echt een top ding. Even was ik bang dat ik hem iets te zwaar zou vinden, maar daar zit juist de kracht van de machine. Ik kan er dan ook niks anders over zeggen dan dat ik er erg blij mee ben.”

STOFVRIJ WERKEN MET FESTOOL

Bij Festool staat jouw veiligheid voorop. Daarom bevatten hun machines diverse voorzieningen die het werk niet alleen makkelijker en efficiënter, maar ook veiliger maken. Festool besteedt onder andere al jaren veel aandacht aan stofvrij werken.

Stofvrij werken is essentieel voor je gezondheid. Ook met de Festool RSC 18 accu- reciprozaag werk je stofvrij dankzij de inbegrepen afzuigvoorziening. Deze sluit je zonder gereedschap aan op de aanslag van de machine. Zo wordt fijnstof en zaagsel direct afgezogen waar het ontstaat. De meegeleverde 18V bluetooth accu’s koppel je eenvoudig met de bluetooth ontvanger van de stofzuiger. Zo schakel je de stofzuiger op afstand in: machine aan, stofzuiger aan!

Machine bewijst zich

De Festool RSC 18 is snel, sterk en enorm robuust. Tijdens een grote renovatieklus in een woonhuis kon Marc de reciprozaag gelijk goed uitproberen. “We hadden een grote verbouwing met veel sloopwerkzaamheden, daar kwam hij goed van pas. Voor al het grove zaagwerk hebben we de RSC 18 gebruikt. Alle vloeren, kozijnen en de hele achter.gevel van zeven meter moesten eruit. Hij doet het lang op een accu, dat is natuurlijk ook belangrijk. Als je af en toe een stuk zaagt, red je het makkelijk met één. We hadden een dag dat we 70 m. woonkamervloer moesten uitzagen. Dan red je het niet, maar dat is ook niet erg. Je stopt er een andere accu uit het Festool 18V accusysteem in en je kunt weer door. De afzuigvoorziening die je eenvoudig aan de machine bevestigt is natuurlijk ook fijn als je een vloer aan het uitzagen bent. De machine had al met al een mooi project om zich te bewijzen en dat heeft die zeker gedaan.”

Extreem trillingsarm

Met de RSC 18 heb je een sterke maar ook extreem trillingsarme reciprozaag te pakken. Door het unieke anti-trillingssysteem wordt de trilling van de machine met maar liefst 40% verminderd. De volledige kracht gaat naar het zaagblad en niet naar de machine of jouw armen. Daardoor gaat de machine langer mee, maar jij als professionele bouwer ook. “Wat je over het algemeen ziet bij reciprozagen is dat deze enorm trillen met een grote resonantie. Dat is voor even goed te doen, maar niet als je een hele dag aan het slopen bent. Dat ga je voelen in je polsen. De RSC 18 valt in de zwaarste klasse maar hij is ontzettend goed uitgebalanceerd. De machine ligt echt heel stil in je hand, waardoor je geen last hebt van trillin.gen op je polsen. Daar ben ik erg tevreden over.”

Snel en super krachtig

De krachtige koolborstelloze EC-TEC-motor maakt de Festool RSC 18 een oersterke machine. Dankzij twee versnellingen kan de zaagsnelheid optimaal worden aangepast aan het te zagen materiaal. “Je komt overal doorheen. Ik heb eigenlijk met name de tweede stand gebruikt. Deze hoogste stand was de meest ideale tijdens de sloopwerkzaamheden. Wanneer je de bijschakelbare pendelslag aanzet, ga je natuurlijk nog sneller door het hout heen. Ideaal als je meters wil maken. De eerste stand is een lagere stand. Deze gebruik je hoofdzakelijk wan.neer je bijvoorbeeld staal gaat zagen, maar daarvoor heb ik de machine niet gebruikt. De machine start soepel op. Eenmaal goed in het hout, kun je het aantal slagen traploos opbouwen.”

Zaagbladen: contactloos wisselen en 180° draaibaar

Tijdens al dat zaag- en sloopwerk heb je natuurlijk regelmatig te maken met een tergend hete zaag. Let je niet op, dan heb je verbrande vingers of zere vingers door de scherpe randen. Ook daar hebben ze bij Festool over nagedacht. Open je de klemkop van de RSC 18, dan wordt het zaagblad automatisch uitgeworpen. Hierdoor kun je contactloos wisselen. De vergrendelingsschakelaar verhindert bovendien het onbedoeld inschakelen van de machine. Oplossingen die Marc als zeer prettig ervaart. “Als je het zaagblad wil verwisselen, hoef je alleen maar op een knop te drukken en dan springt de zaag er zelf uit. Een nieuwe zaag druk je eenvoudig in de kop, dan schiet hij in de vergrendeling en zit hij vast. Je kunt snel weer door en je hoeft niet aan je gebruikte hete zaagblad te zitten.”
Het zaagblad kan 180° gedraaid ingebouwd worden. Ook daar plukte Marc de vruchten van. “Je kunt de zaag er op twee manieren inzetten. Op de standaard manier wijzen de zaag.tanden naar beneden. Plaats je het zaagblad als het ware op z’n kop, dan staan de tanden omhoog. Dit is met name handig wanneer je boven je hoofd moet zagen en er niet goed bij kunt.”

 

Doet wat het moet doen

Marc is enthousiast over de RSC 18 accu-reciprozaag van Festool. “Ik heb een echt ‘Festool-hart’ dus ik ben blij dat deze zaag er nu is. Ik gebruik hem nu een paar weken en ik ben enthousiast. De machine doet wat hij moet doen en dat doet hij goed. Het is kwalitatief goed gereedschap, waar je
van op aan kunt!”

Deel dit artikel: