GereedschapMateriaal en gereedschap

Festool CSC SYS 50 accu-zaagtafel: veelzijdige en compacte krachtpatser

Deel dit artikel:

Een goede zaagtafel is onmisbaar op de klus. Het zijn jammer genoeg vaak ‘flinke jongens’ die je niet zomaar even overal naartoe sleept. Tot nu. De Festool CSC SYS 50 accu-zaagtafel is sterk, veelzijdig én compact! Zo compact dat hij in een Systainer past. John Duits van het gelijknamige bouw- en onderhoudsbedrijf J. Duits is instant fan van de machine. Hij deelt zijn ervaringen.

John houdt nieuwe ontwikkelingen die zijn werk makkelijker kunnen maken scherp in de gaten. Ook de CSC SYS 50 accu-zaagtafel had hij snel in de smiezen. “Ik was bij een van de Noviteiten Shows van Festool waar de machine werd gepresenteerd.
Gelijk wist ik eigenlijk dat deze zaagtafel iets voor mij zou zijn. De TKS 80, de grote broer van de SYS 50, heb ik al een tijd staan. Dat is een hele mooie machine, zeker voor het wat grovere werk. Maar hij is in je eentje net aan te tillen. Het compacte van de CSC SYS 50 accu-zaagtafel sprak me gelijk aan.”

Perfect tijdens zolderklus

John ging met de CSC SYS 50 aan de slag. Dat ging precies zoals verwacht. “Je neemt hem heel eenvoudig mee. Ik had onlangs een zolderverbouwing en dan ga je niet die grote machine in de voortuin van je klant zetten. Dat kan natuurlijk wel, maar je bent voor ieder latje dat je zaagt trappen op en af aan het lopen.
Bovendien vind ik het geen prettig idee als mijn spullen onbeheerd buiten staan. De CSC SYS 50 nam ik eenvoudig mee naar boven. Je tilt hem de trap op, zet hem op het speciale onderstel en er staat echt een mooi tafeltje met heel veel mogelijkheden. Koplatjes smaller zagen, een aftimmerstukje van een keuken pas zagen, een vloerdeeltje even afkorten of over de lengte schulpen. Dat gaat allemaal perfect. Voor aftimmerwerk en vloeren leggen is het echt een hele fijne machine.”

 

Snoerloos, stofloos en probleemloos

Met de CSC SYS 50 ben je als professionele bouwer erg mobiel en flexibel. “Je werkt snoerloos dankzij het accu-systeem en dat isnatuurlijk fantastisch. De machine is op de klus erg makkelijk te verplaatsen en je kunt hem waar maar bezig bent probleemloos gebruiken. Ik vind het ook belangrijk om stofvrij te werken. Dankzij de stofzuigeraansluiting heb
je geen stof. Dat is erg fijn, zeker als je op een zoldertje aan het werk bent. Er zit eventueel ook een stofzak bij voor als je geen stofzuiger ter plekke hebt.”

De CSC SYS 50 is dus zeer compact. De Systainerkap zet je eenvoudig over de zaagtafel voor eenvoudig transport en bescherming. “De zaag zit eigenlijk in een koffer die hetzelfde is als de Systainers van Festool. Zet je de kap op de zaagtafel, dan is het gewoon een Systainer die je koppelt aan de rest van je koffers.”

Slim: steekwagen én onderstel

De CSC SYS 50 is beschikbaar met een steekwagen die ook je ook als onderstel gebruikt. “Het is een licht steekwagentje dat je helemaal plat kunt vouwen. In je wagen neemt het amper ruimte in. Als je aankomt klap je hem open. Al je Systainers passen erop. Met een spanbandje zet je de stapel met koffers nog even vast en je loopt zo naar de klus.
In de kamer waar je gaat werken, gebruik je het steekwagentje vervolgens als onderstel voor de zaagtafel. Wat ik prettig vind is dat je het onderstel van de accu-zaagtafel op twee hoogtes kunt instellen. Je kunt hem ingeklapt op de grond zetten. Dat is heel handig als je bijvoorbeeld een vloertje aan het leggen bent. Je hoeft niet elke keer op te staan en kunt zittend je zaagwerk doen. Klap je de tafel uit, dan staat hij op normale werkhoogte.”

Compact maar sterk

De CSC SYS 50 is nog niet heel lang op de markt, maar wordt nu al de sterkste en slimste tafel in zijn klasse genoemd. Dit heeft de machine onder andere te danken aan de koolborstelloze EC-TEC-motor met hoge toerentallen van 6800 én de hoogte- en hoekinstelling via het digitale display. Hoe ervaart John dit alles? “Sterk is hij zeker. Ik heb een paar keer een twee bij drie gepakt, 44 mm langshout ging ik schulpen. Dat doet de machine echt moeiteloos.”

Slim: zeer nauwkeurig en voorprogrammeren

Dat de CSC SYS 50 slim is, staat voor John ook buiten kijf. “Het is natuurlijk een mechanisch apparaat, maar je kunt digitaal veel regelen. Dat is allemaal heel vernuftig. Met de digitale display stel je de machine zelfs tot op de tiende millimeter schuin of in de hoogte af. Dat is natuurlijk ongekend nauwkeurig. De mogelijkheid om veelgebruikte zaagstanden in te programmeren vind ik ook fantastisch. Dat is een mooie functie van de zaagtafel waardoor je nog sneller kunt werken.”

Veelzijdig en makkelijk

John vertelt wat hij nog meer prettig vindt aan de machine. “De CSC SYS 50 is gewoon heel veelzijdig en makkelijk in gebruik. Neem bijvoorbeeld de metalen lengteaanslag om lange delen met te schulpen. Deze klemt aan de voorkant maar ook aan de achterkant. Je werkstuk is volledig gefixeerd en daardoor zaag je zuiverder. Voor het schulpen van een brede plank kun je de verlenging omhoog klappen. Hierdoor kun je tot 28 cm zagen. Dat vind ik echt een mooie toevoeging. Het is fijn dat het gewoon eenvoudig op de machine aanwezig is zonder extra hulpstukken. Het inschakelen is echt maar vijf seconden werk.”

Ook de afkortfunctie is volgens John zeer makkelijk in gebruik. “De linkerkant van de zaagmachine kun je ontgrendelen en daar zit een roltafeltje. Daar klik je de hoekgeleider op. Daarmee duw je het af te korten werkstuk door de zaag heen. Ook dat doe je snel en eenvoudig.”

Het is duidelijk. John is zeer te spreken over de toevoeging van de accu-zaagtafel aan zijn Festool-assortiment. “Het is gewoon een hele mooie compacte en multifunctionele machine. Perfect voor de professionele bouwer die regelmatig met aftimmerwerk bezig is of een vloertje legt.”

Deel dit artikel: