GereedschapMateriaal en gereedschap

Veiligheid voorop: de belangrijkste veiligheidsfuncties van Festool

Deel dit artikel:

Veilig werken is extreem belangrijk voor jou als professional. Bij Festool staat jouw veiligheid hoog in het vaandel en daarom bevatten hun machines diverse voorzieningen die jouw werk gemakkelijk, efficiënter én veiliger maken. We zetten een aantal systemen voor je op een rij.

Veiligheidsvoorzieningen in dit artikel

Herstartbeveiliging

De herstartbeveiliging op Festool-apparaten beschermt je na een plotselinge stroomonderbreking. Deze beveiliging voorkomt dat de machine direct weer start nadat de stroom hersteld is of de stekker opnieuw wordt ingestoken. Dat is wel zo veilig. Je activeert deze beveiliging door de machine eerst uit te schakelen en daarna weer in te schakelen. Nu kun je weer verder met jouw klus.

Aanloopbegrenzing

Met de aanloopbegrenzing heb je maximale controle over Festool-machines. Deze wordt ingeschakeld zodra je de machine aanzet. De machine gaat hierdoor niet direct op volle toeren draaien en trillen, maar start met een gecontroleerde en milde aanloop op
tot het maximaal ingestelde toerental.

Elektronische overbelastingsbeveiliging

Elektronische overbelastingsbeveiliging, zoals bijvoorbeeld op de Festool accu-haakse slijper AGC 18-125, zorgt ervoor dat apparatuur langer meegaat. Deze slimme elektronica monitort de belasting van de machine. Op het moment dat de machine is overbelast, stopt deze vanzelf. Deze bescherming voorkomt dus beschadiging door overbelasting en dit komt de duurzaamheid van jouw machines ten goede.

Motorrem

Je bent klaar met zagen of slijpen en schakelt de machine uit. Het is dan wel zo veilig dat binnen 2 – 3 seconden het zaagblad of de slijpschijf stilstaat en niet langzaam uitloopt. De motorrem (snelrem) op onder andere de Festool TS 55 invalcirkelzaagmachine zorgt hiervoor.

Trillingsstop Vibration Control System

Door het nieuwe Vibration Control System leert de motor van apparaten als het ware zelf na te denken. Dit systeem regelt automatisch het toerental, zoals bij de excenterschuurmachine ETS EC 150. Bij hoge trillingen grijpt deze beveiliging in en brengt het toerental omlaag.

Dit levert veel voordelen op voor jou als professional. Je ervaart een zeer rustige loop, een beter gevoel bij het schuren en voelbaar minder trillingen. Bovendien ontlasten machines met trillingsdemping jouw hand en arm. Langdurige hand-armtrillingen kunnen namelijk leiden tot chronische aandoeningen, zoals doorbloedingsstoornissen en het carpaletunnelsyndroom (vernauwing van de middelste zenuw in de pols).

Ruisonderdrukking

Bij veilig werken let je natuurlijk ook op je gehoor. Festool doet er veel aan om het geluidsniveau van de machines zo laag mogelijk te houden. Daarnaast is er ook aandacht voor afzonderlijke frequenties die misschien niet luid maar wel erg onaangenaam zijn. Zo is de ETS EC 150 excenterschuurmachine met zijn geluidsdrukniveau van 69 db(A) niet alleen relatief stil, door zijn ruisonderdrukking filtert en minimaliseert hij ook onaangename frequenties. Fijner werken en beter voor jouw gehoor!

KickbackStop

Voor jouw veiligheid blijft Festool nieuwe beveiligingen ontwikkelen. De meest recente is de elektronische KickbackStop. De accu-klopboormachine TPC 18/4 is voorzien van deze handige noodstop die voorkomt dat jij je pols verdraait als de machine plotseling vastslaat of blokkeert. Een sensor bewaakt continu de snelheid in de draaibeweging en de verdraaihoek. De machine herkent direct de gevaarlijke situatie en schakelt onmiddellijk uit.

Ook met de TSC 55 K accu-invalcirkelzaag kun je terugvallen op de KickbackStop. De aftastnok van de KickbackStop ligt op de geleiderrail of op het te bewerken materiaal. Binnen een oogwenk herkent een sensor of de machine blokkeert bij het zagen en stopt de motor in een fractie van een seconde. De terugwaartse beweging van de accu-invalcirkelzaag wordt gestopt en beperkt zo het letselgevaar. Geen zorgen meer om je handen of je werkstuk.

Kickback Stop

Supersnelle SawStop-AIM-technologie

Als professionele bouwer weet je dit maar al te goed: je meest waardevolle gereedschap zijn je vingers. Daarom heeft Festool hun tafelcirkelzaag TKS 80 uitgerust met de SawStop-AIM-technologie. Op het zaagblad staat een elektrisch signaal dat eventueel contact met jouw lichaam detecteert. Dit veiligheidssysteem stopt het zaagblad dan binnen 5 milliseconden. Dat is tien keer sneller dan de airbag van een auto!

De gevoelige sensoren zorgen ervoor dat er een aluminiumblok in het zaagblad slaat en deze ook wordt weggetrokken. Dit vermindert het risico op zeer ernstige snijwonden en blijvende verwondingen. Een verloren vinger groeit tenslotte niet meer terug. Ook John Duits van Bouw- en onderhoudsbedrijf J. Duits vindt veilig werken erg belangrijk. De Festool TKS 80 met SawStop-AIM-technologie sprak hem daarom enorm aan. “Het is qua veiligheid een supermachine en erg degelijk. Typisch Festool als je het mij vraagt!”

Hoe werkt SawStop?

De machine doet eerst een zelftest wanneer je hem inschakelt. Als het groene lampje brandt, is de SawStop-AIM-technologie geactiveerd. Je kunt de SawStop-AIM-technologie ook uitschakelen, bijvoorbeeld wanneer je geleidend materiaal moet zagen. Je kunt dan eerst met een stilstaand zaagblad testen of de machine daarop reageert. Houd het materiaal tegen de zaag. Gaat het rode lampje knipperen? Dan betekent dit dat de beveiliging geactiveerd wordt
als je het materiaal gaat zagen. In dit geval kun je de SawStop-AIM-technologie uitschakelen door de gele knop ‘OFF’ in te drukken. Zie je een rood lampje knipperen, druk dan op de groene knop. Het groene lampje knippert om aan te geven dat de vingerbeveiliging op dat moment niet werkt. Let op, want als je klaar bent met zagen en je de machine stopt, dan wordt de beveiliging automatisch opnieuw geactiveerd. Mocht het onverhoopt gebeuren dat de SawStop-AIM-technologie geactiveerd wordt, dan moet je daarna het zaagblad en het patroon vervangen. Dit kun je gelukkig in een paar stappen eenvoudig zelf doen.

SawStop

Festool en stofvrij werken

Stofvrij werken is een must voor je gezondheid. Fijnstof is erg schadelijk en kan op lange termijn voor ernstige en blijvende gezondheidsklachten zorgen. Fijnstof ontstaat bij het bewerken van diverse materialen. Stofvrij werken is niet alleen essentieel voor je gezondheid, maar levert ook veel andere voordelen op. Wanneer je stof direct afzuigt heb je meer zicht op je werk, kun je netter afwerken en jouw klanten hebben na de oplevering minder schoonmaakwerk. Je bespaart tijd én geld en voorkomt hoge boetes van de Inspectie SZW, die actief controleert of er op bouwplaatsen stofvrij wordt gewerkt.

Autoclean-functie

Bij Festool staat stofvrij werken daarom hoog in het vaandel. Vanzelfsprekend hebben zij dan ook een groot assortiment aan stofzuigers in verschillende stofklassen. Een aantal stofzuigers van Festool hebben een autoclean-functie. Dit is ideaal want deze automatische standaardfilterreiniging en hogecapaciteitsturbine zorgen samen voor een constant hoge afzuigcapaciteit. Voor elke stofklasse zijn grenswaarden vastgesteld voor beroepsmatige blootstelling (AGW, ademgrenswaarde).

MULTI-JETSTREAM 2-principe

Voor optimale afzuiging heeft Festool het vertrouwde, gepatenteerde, JETSTREAM-principe. Dit betekent schuren met ingebouwd stoftransport. Deze handige functie vind je dan ook op de excenterschuurmachine ROTEX RO 150 FEQ. Door een optimaal samenspel van toevoeren afzuiglucht ontstaat een luchtstroom die het schuurstof naar het dichtstbijzijnde afzuigkanaal verplaatst. De effectieve stofafzuiging aan de randen garanderen bijna 100% afzuiging bij een onveranderlijk hoge schuurafname. Door deze optimale afzuiging blijven de hechtlaag en het schuurmateriaal langer stofvrij en is er minder warmteontwikkeling. Je kunt het schuurmateriaal dan ook langer gebruiken dan je gewend bent. Met het MULTI-JETSTREAM 2-principe bereik jij de hoogste oppervlaktekwaliteit en kun je schoon en gezond werken.

ROTEX RO 150 FEQ

Stofklasse

MAC-waarde

Afzuigdoorlaatbaarheid

Stof soorten

L

Meer dan 1 mg/m³

Maximaal 1 %

Zand, pleister en krijt

M

Meer dan 0,1 mg/m³

Maximaal 0,1 %

Hout, metaalstof en verfdeeltjes

H

Kleiner of gelijk aan 0,1 mg/m³

Maximaal 0,005 %

Zeer gevaarlijke stoffen met kiemen, bacteriën, asbest, virussen, schimmels, cadmium, formaldehyde, kaliumdichromaat of kankerverwekkende stoffen
Deel dit artikel: