Beats op de bouw – de bouwradio uitgelegd

Deel dit artikel:

Wil je tijdens de werkzaamheden lekker luisteren naar je favoriete muziek? Een bouwradio is onmisbaar op iedere werkplaats! Waarom dan geen ‘gewone’ radio? Een bouwradio kan nu eenmaal tegen vocht, stof en een stootje. Maar er zijn nogal wat verschillende bouwradio’s op de markt. Welke moet je kiezen? Bouwmaat zet alle verschillende functies voor je op een rij.

Bouwradio met DAB+

DAB+ logo

Tegenwoordig hoor je steeds vaker over DAB+, maar wat is het precies? ‘Digital Audio Broadcasting’ houdt in dat je naar een digitaal radiosignaal luistert. DAB+ is de opvolger van FM en heeft enkele voordelen: de radio ontvangt meer landelijke én regionale zenders en je hoeft geen frequentie te zoeken, maar je kiest simpelweg uit een lijst met zenders. Ook ruis is verleden tijd, zelfs op een afgelegen bouwplaats. Het geluid blijft bovendien ruisvrij en glashelder. Ook als de bouwradio tussen allerlei machines en stalen onderdelen staat. Daarnaast heeft een DAB+-radio allerlei handige functies waarmee je relevante informatie kunt opvragen, zoals de weersverwachting of nieuwsberichten.

Accu versus netstroom

Zeker op de bouwplaats is het verstandig om te kiezen voor een radio die op accu werkt. Je kunt hem overal neerzetten en eenvoudig verplaatsen zonder gedoe met een snoer. Dit komt de veiligheid ten goede, omdat er geen kabel in de weg ligt waar iemand over kan vallen. Een accu gaat ook best lang mee, maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je hem regelmatig oplaadt.

Bluetooth, usb en aux

Toch niet zo’n fan van radiozenders of luister je gewoon liever non-stop naar jouw favoriete ‘beats’? Kies dan een bouwradio met bluetoothfunctie, usb- poort of aux-uitgang. Maak met jouw telefoon verbinding met de radio via bluetooth en kies zelf welke muziek je afspeelt. Je kunt ook eenvoudig muziek afspelen door je telefoon aan te sluiten met een aux-kabel. Of maak verbinding via een usb-kabel of speel muziek af van een usb-stick als je een bouwradio kiest met usb-poort. Hiermee kun je ook jouw telefoon opladen, handig!

IP 65-NORM

De IP-codering op elektrische apparaten geeft de beschermingsgraad van het omhulsel aan. De IP-aanduiding heeft twee cijfers: het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen (0-6), het tweede cijfer de beschermingsgraad tegen vocht (0-9). IP 01 betekent dat een apparaat niet beschermd is tegen vaste voorwerpen en drupwaterdicht is. Voor buitengebruik raden we je aan om een bouwradio te nemen met minimaal IP 65. Dit houdt in dat de radio stof- en spuitwaterdicht is. Zo heb je gegarandeerd muziek tijdens extreem stoffige werkzaamheden en flinke regen!

Luisteren

Samen met onze volgers op Facebook hebben we een lijst samengesteld met de favoriete liedjes voor tijdens de klus. Honderd heerlijke songs, van harde rock tot lekkere pop. Voor ieder wat wils.

Spotify logo

Deel dit artikel: