GereedschapMateriaal en gereedschap

Festool Kapex KS60E: snel, veilig en precies

Deel dit artikel:

Lambert van ’t Hof runt samen met zijn zoon en een medewerker bouwbedrijf L. van ’t Hof Multidiensten. Samen met de klant en de architect ontwikkelen zij prachtige woningen. Lambert is een goede klant van Bouwmaat en is via een vertegenwoordiger een tijdje geleden in aanraking gekomen met het Festool gereedschap. Sindsdien is hij groot fan en vertelt ons waarom de Festool KAPEX KS60E afkortzaag onmisbaar is voor zijn bedrijf en wat deze zaag allemaal kan.

Zagen, afkorten en inpassen

De Festool KAPEX KS60E afkortzaag is ideaal voor het pas zagen van planken en panelen, het afkorten van plinten en het loepzuiver inpassen van plinten en daklijsten. Je kunt er planken tot 305 mm breed en 60 mm dik mee zagen. Plinten kunnen tot 60 mm dik worden afgekort. Met de variabele voorinstelling van het toerental kun je het aantal toeren altijd aanpassen naar het materiaal. Het kan natuurlijk ook zijn dat je je zaagblad moet aanpassen naar het materiaal. Verschillende zaagbladen voor diverse materialen wissel je snel en veilig met de spindelstop.

Makkelijk te bedienen en te vervoeren

De zaag is voor zowel rechts- als linkshandigen goed te bedienen. Lambert vertelt: “De KAPEX is heel erg gebruiksvriendelijk. Ik ben zelf linkshandig en ik kan er prima mee overweg. Wat geweldig is, is dat er geen aanpassing voor nodig is. Maar voor rechtshandige mensen is hij natuurlijk ook ideaal. Verder gaat het transport makkelijk. De machine is heel erg compact, robuust, sterk en heel makkelijk in elkaar te schuiven. Je haalt hem voorover, blokkeert de geleider, zet hem vast en hij is klaar voor transport. Het handvat is zeer solide waardoor je hem eenvoudig kunt optillen. Dan kan hij zo in de bus mee naar de volgende klus!”

Handige details en accessoires

Een aantal handige details zorgt ervoor dat je super strak kunt zagen met de KS60E. Lambert licht toe: “De machine is heel erg nauwkeurig door de dubbele geleiding. Tot aan het eind van de plank blijft hij nauwkeurig en stabiel. Wat ook een voordeel is van deze machine is de innovatieve schaduwlamp. Het led-schaduwlicht zorgt voor een exacte aanduiding van de zaaglijn. Een plank kan ik dus afstrepen met de schaduwlijn. Wat ook fijn is, is dat je stofvrij kunt werken doordat de Festool stofzuiger makkelijk op de zaag kan worden aangesloten. Er komt zo totaal geen stof of zaagsel in de omgeving. Wanneer je een langere balk wilt zagen, is het voordeel van de Festool KAPEX KS60E dat het onderstel even hoog is als een systainer. Je kunt de balk er makkelijk over geleiden en dan houdt hij dezelfde hoogte zodat hij altijd vlak ligt.”

Iedere hoek is raak!

Festool Kapex KS60E kan dubbel verstek zagen

Met de zwaaihaak kun je eenvoudig binnen- en buitenhoeken bepalen. Vervolgens kun je de zaag precies in de juiste hoek draaien op basis van de zwaaihaak. Hiermee kun je de hoeken namelijk foutloos overbrengen. Door de flexibiliteit van de zaag kun je in (bijna) alle mogelijke hoeken zagen. Je kunt de machine naar beide zijden draaien tot 60°/60°, dat is de verstekhoek. Ook kun je tot 47°/46° hellen, de hellingshoek.
Lambert legt uit: “Wat heel erg uniek is aan deze machine is dat hij naar allerlei kanten te verdraaien is. De verstekhoek is ideaal voor bijvoorbeeld vensterbanken. Ook een dubbelverstek is mogelijk en dat is handig om een balk te zagen voor een kil of hoekkeper in de kap van woning. Zodra je hem terugdraait gaat de zaag automatisch terug in de basisstand, blokkeert deze en zaagt hij weer voor honderd procent recht.”

Geweldige service en machine

Binnen de eerste drie jaar worden bij Festool geen extra kosten gerekend voor de service. Dat bevalt Lambert erg goed: “Ik heb hele goede ervaringen met de Festool service. Gelukkig heb ik het nog niet veel nodig gehad. Ik heb één akkefietje gehad met een machine. Door veelvuldig gebruik was de machine versleten. Dat is razendsnel kosteloos gerepareerd. Binnen een week had ik hem terug en dat is gewoon super, want je kunt als vakman niet zonder een machine.” De eindconclusie over de Festool KAPEX KS60E volgens Lambert: “Het is een heerlijke machine om mee te werken, hij is heel makkelijk in gebruik. Het is een hele compacte zaag, maar je kunt toch heel breed en heel dik zagen. Ik vind het een onmisbare machine voor iedere vakman!”

Deel dit artikel: