InspiratieServices en maatwerk

Elektrische bedrijfswagens in de bouw

Deel dit artikel:

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Niet zo gek, want de opties om van de benzine- of dieseltank weg te blijven worden interessanter. In ons land duiken steeds meer milieuzones op en om jou als vakman daarop voor te bereiden, gingen we in gesprek met een aantal professionals. Sandor Koning (Fleet Key Accountmanager bij Ford Nederland) en Mark Horsten (Salesmanager Vans bij Mercedes-Benz) vertellen waarom (gedeeltelijk) elektrisch rijden voor de bouw interessant is en welke opties de merken hebben.

Het is tegenwoordig vaak onderwerp van gesprek: de CO2-uitstoot in Nederland moet omlaag. Een mooie manier om daar als vakman aan bij te dragen is door middel van een elektrische bus.
Aan de ene kant wordt dit door de overheid gestimuleerd door verschillende subsidies. Aan de andere kant worden er vanuit de (lokale) overheid steeds meer eisen gesteld. Denk dan bijvoorbeeld aan milieuzones waar je niet meer in komt met een vervuilende auto, bus of scooter.

Denk aan de volgende zaken

Maar waar moet je dan op letten als je een (deels) elektrische bus overweegt? Sandor: “Het is belangrijk om de verschillende vormen van elektrificatie te bekijken en te vergelijken. Let daarbij op de actieradius, het laadvermogen, de trekkracht en de mogelijkheden om de bedrijfswagen op te laden. Al deze zaken moeten voldoende aanwezig zijn om het interessant te maken. Datzelfde geldt natuurlijk voor de aanschafprijs.” Mark zegt daarover: “Een elektrische bus is in eerste instantie iets duurder, maar door subsidies wordt het een heel stuk aantrekkelijker en is het bereikbaar voor een grote doelgroep. Bovendien betaal je natuurlijk elektriciteitskosten en die zijn lager dan brandstofkosten.”

Mark Horsten - Mercedes-Benz
Mark Horsten, Sales Manager Vans, Mercedes-Benz

Stern is nu Hedin Automotive
Bouwmaat werkt al jarenlang samen met Stern om de beste deal op Ford bedrijfswagens voor de zzp’er te kunnen aanbieden. In 2022 is Stern overgenomen door het Zweedse familiebedrijf Hedin Mobilty Group AB, in Nederland vertegenwoordigd door Hedin Automotive. Het is hiermee een van de grootste automotive concerns van Nederland met tal van merken en met ruim 60 vestigingen altijd dichtbij. Ook bieden Bouwmaat en Stern nu, naast Ford, ook bedrijfswagens van Opel en Peugeot aan.

Bekijk alle actiemodellen

Voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden staat met name bekend om het comfort dat je ervaart. Sandor: “Geëlektrificeerde auto’s zijn heel erg stil en hebben een lage CO2-uitstoot. Bovendien heb je er minder onderhoud aan.” Wat ook niet onbelangrijk is, is dat veel van jouw klanten graag verduurzaming zien. Mark: “Als je met een elektrische bus aan komt rijden geeft dat je imago zeker een boost! Veel organisaties, klanten en steden hebben verduurzaming hoog in het vaandel staan. En heel simpel: met een elektrische bus kom je ook van A naar B. Natuurlijk moet je af en toe goed kijken hoe je dat doet, maar het blijft een functioneel product. Een extreem comfortabel product zelfs.

Waar laad ik mijn bus op?

Om je bus op te laden zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld thuis of in de straat een laadpaal hebben, langs de snelweg of op de zaak. Mark: “Net zoals je een tankpas hebt voor brandstof, heb je voor een elektrische bedrijfswagen een laadpas. Deze pas houd je voor een laadpaal en je begint met laden. Het is eigenlijk nog makkelijker dan tanken.”

Zowel Ford als Mercedes-Benz hebben contracten met energieleveranciers.
Sandor: “We kunnen de klant volledig ontzorgen met een laadpaal en eventueel een abonnement en werken hiervoor samen met Eneco. Maar een klant kan ook zelf een contract afsluiten bij een energieleverancier. Dan leveren wij alleen de laadpaal. Bij een elektricien kunnen we ook alleen de bus leveren zodat hij de laadmogelijkheid zelf regelt.” Mark: “Mercedes-Benz werkt samen met Engie. Ons dealernetwerk kan de vakmensen goed infomeren en adviseren over de mogelijkheden wat betreft het laden en laadpalen.”

Elektrische bedrijfswagen opladen

Toekomst van elektrische bedrijfswagens

De verkoop van bedrijfswagens onder de vakmensen van Bouwmaat komt langzaam op gang. Sandor: “Op dit moment is de overheid veel bezig met het stimuleren van elektrificatie. Elektrisch rijden is de toekomst, maar op dit moment is het nog niet voor elke toepassing de juiste oplossing. Het is daarom goed om ook de alternatieven te bekijken. Wellicht past een Plug-in Hybride wel veel beter in het huidige businessmodel van de klant, daarmee rijd je elektrisch wanneer jij dat wilt, en heb je geen last van de beperkingen.”

Mark voegt daar nog aan toe: “Er is niks dat lekkerder rijdt dan elektrisch. Je moet het echt eens ervaren. Aan de aanbodkant ligt het in ieder geval niet, want alle merken ontwikkelen door.” Rijdt iedereen over tien jaar dan elektrisch? Mark lacht: “Ik zou bijna zeggen ‘waarom niet?’. Deze markt plukt de vruchten van de ontwikkelingen van personenauto’s. Maar 100% is nog wel een brug te ver. Ik denk dat de helft van de vakmensen over tien jaar elektrisch rijdt.”

Modellen van Ford

Eind 2020 kondigt Ford de nieuwe volledig elektrische Transit aan. Op dit moment heeft Ford nog geen volledig elektrische bus op de markt. Daar tegenover staat dat ze wel hele mooie duurzame alternatieven hebben. Sandor: “Naast onze zuinige diesel- en benzinemotoren hebben we ook hybride systemen. Zo hebben we bijvoorbeeld de mild-hybrid in combinatie met zuinige dieselmotoren en de Transit Custom Plug-In Hybrid. Die laatste heeft een actieradius van bijna 600 kilometer. De benzinemotor is de range extender van de elektromotor en verlengt dus de actieradius. Elektrisch kun je zo’n 50 kilometer rijden.

Sandor Koning - Ford
Sandor Koning, Fleet Key Accountmanager, Ford Nederland

De Transit Custom Plug-In Hybrid is onder andere voorzien van geofencing techniek. Dat houdt in dat de auto in bepaalde gebieden, die jij bepaalt, volledig elektrisch rijdt. Zoals bijvoorbeeld in milieuzones of rondom scholen. De Transit Custom is echt een praktische bedrijfswagen met een goede actieradius. Zo kun je als vakman ongestoord je bus gebruiken!”

Modellen van Mercedes-Benz

In dezelfde fabriek als waar de ‘normale’ bedrijfswagens van Mercedes-Benz gemaakt worden, worden nu de elektrische varianten gebouwd. Mark: “De elektrische bussen zijn gelijk aan dieselvarianten; het design, de veiligheidssystemen, het comfort, de stoelen, noem maar op. We doen geen concessies als het daarom gaat.” Alle varianten die Mercedes-Benz in het assortiment heeft zijn volledig elektrisch beschikbaar. “We hebben het over de eSprinter, EQV, eVito – Tourer en Gesloten Bestelwagen- en daar komt de eCitan in 2022 bij. Al deze modellen zijn bij ons maatwerk. Ze zijn echt net zo betrouwbaar en kwalitatief goed als een diesel. Bovendien kun je altijd gebruikmaken van onze 24-uursservice en onderhoud is vier jaar kosteloos inbegrepen bij de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen.”

Mercedes-Benz

ELEKTRISCH RIJDEN IN DE BOUW

Eelco van Viersen - Stern
Eelco van Viersen, Accountmanager, Stern

Eelco van Viersen is Accountmanager bij Stern. “Ik coördineer de samenwerking tussen Bouwmaat en Stern. Dit doen we met de merken Mercedes-Benz en Ford, deze twee merken versterken elkaar alleen maar.” Door de kundige medewerkers met specifieke kennis wordt het voor hen mogelijk om goed in te spelen op actuele maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, zoals de elektrificatie.

Dat elektrische auto’s een ‘hot item’ zijn, is voor Eelco niets nieuws.
“Je ziet nu dat elektrische personenauto’s steeds belangrijker worden. Dat geldt straks ook voor bedrijfswagens. Met name door milieuzones in binnensteden.”

TIPS VAN EELCO

Om je een beetje op weg te helpen, geeft Eelco een tip. “Ga eens met je accountant zitten om te kijken wat een elektrische bus je op zou leveren. Kijk daarbij naar de mogelijke aftrekposten, zoals de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Belangrijk hierbij is dat je binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst je investering moet melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Anders kom je er niet meer voor in aanmerking! Daarnaast kunnen regelingen per gemeente verschillen, bijvoorbeeld rondom de mogelijkheden voor laadpalen. Dus kijk daar goed naar.”

De volgende tip gaat over de inrichting van je bus. “Zorg ervoor dat je inrichting van je bus niet te zwaar wordt. Dat heeft een negatief effect op het verdere laadvermogen en de actieradius. Wij bieden ook bedrijfswageninrichting en carrosseriebouw aan. Een bedrijfswagen kun je bij ons kopen, leasen of huren en Stern heeft een uitgebreid netwerk aan schadeherstellocaties, altijd handig om te weten!”

EXCLUSIEF VOOR JOU ALS KLANT VAN BOUWMAAT:
VOORDEEL OP BEDRIJFSWAGENS BIJ STERN!

In samenwerking met Bouwmaat biedt Stern exclusieve korting op een geselecteerd aanbod van Ford en Mercedes-Benz bedrijfswagens, ook elektrisch! Stern biedt Bouwmaat klanten tot wel 25% korting en heeft regelmatig exclusieve Bouwmaat acties, zoals gratis belettering of voordelig leasen.
Kijk op www.bouwmaat.nl/stern of neem direct contact op met Eelco van Viersen voor meer informatie.

Deel dit artikel: