InspiratiePersoonlijke Beschermingsmiddelen

Vallen van een steiger, hoe kan mij dat overkomen?

Deel dit artikel:

Het is de nachtmerrie van elke vakman, een bedrijfsongeval. Hoewel hij bekend staat om zijn voorzichtigheid, overkwam het voeger Mario Stoutjesdijk. Bij het werken aan een monumentaal pand viel hij van zes meter hoog van zijn steiger af. Hij kwam er zonder al te veel kleerscheuren vanaf en mag van geluk spreken. Mario vertelt zijn verhaal: “De schrik zit er nog altijd goed in.”

Mario werkt al vanaf zijn 16e als voeger. Op zijn 24e begon hij zijn eigen bedrijf. Tot enkele maanden geleden was hij nog nooit zelf betrokken bij een bedrijfsongeval. Veiligheid boven alles, is zijn motto. Niet in de laatste plaats omdat hij al vroeg in zijn carrière een collega een levens- veranderende val heeft zien maken. Mario: “Als er iemand altijd voorzichtig is, dan ben ik het wel.”

Toch ging het ooit vreselijk mis. Tijdens het opbouwen van zijn steiger tikt Mario ongemerkt een loopvlonder uit de beveiliging. De loopvlonder blijft echter wel hangen. Op het moment dat Mario erop gaat staan, schiet de vlonder daadwerkelijk los en maakt hij een enorme duikeling. “Zoals je ook het water induikt, zo viel ik zes meter naar beneden.
Ik ging met mijn hoofd langs de muur en kwam op mijn schouders terecht. Ik ben ongeveer een minuut bewusteloos geweest. Mijn hoofd lag helemaal open en mijn schouders, bovenarmen en ribben waren gekneusd. Verder had ik niets. Ik had mijn nek kunnen breken. Ik heb zo veel geluk gehad.”

Uiteindelijk zat Mario slechts twee weken thuis. “De bewoners waren natuurlijk ook ontzettend geschrokken en waren erg meegaand. Als het even niet meer ging, kon ik de rest van de week thuisblijven. Op het moment dat ik ging werken, bleek ik toch nog meer last te hebben dan ik in eerste instantie dacht. Mijn schouders waren na weken nog altijd zwaar gekneusd.”

Het ongeval bleef aan Mario knagen. “Je denkt, ik ben altijd zo voorzichtig, hoe kan mij nou zoiets overkomen. De steiger stond verder nog helemaal, dus ik had eerst geen idee. Gelukkig had het pand waar ik aan werkte beveiligingscamera’s en heb ik het terug kunnen kijken. Je ziet het gewoon gebeuren, door iets heel stoms eigenlijk.”

“Het incident heeft nog altijd impact. Ik ben natuurlijk gruwelijk geschrokken. Toen ik het huis afmaakte, heb ik tijdens het opbouwen van de steiger alles drie keer gecheckt. Dat wil ik mijn collega’s ook graag meegeven. Check en dubbelcheck voor je doorgaat. Let op je leven, je hebt er maar één.”

Hulp nodig bij het kiezen van een goede steiger? Gebruik de steigerconfigurator.

Lees meer over steigers en veiligheid

Deel dit artikel: