KlussenNieuws

Arbeidsongeval? De 5 oorzaken!

Deel dit artikel:

Een steiger stort in, een balk schiet los of je rijdt met je bedrijfswagen een andere auto aan. Als vakman bevind je je vaak in situaties waarin je risico loopt op een bedrijfsongeval. Wist je dat relatief de meeste slachtoffers met arbeidsletsel op een SEH-afdeling, werkzaam zijn in de bouw? Gevolgd door de sector land- en tuinbouw. Wanneer spreken we eigenlijk van een arbeidsongeval en wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Oorzaken

Een arbeidsongeval is een ongeval door of tijdens betaald werk. In 26% van de gevallen gaat het om een breuk van een heup, been of voet. Een top 5 van de belangrijkste oorzaken mét advies op een rij:

1. Onvoldoende kennis en ervaring

Voer alleen werkzaamheden uit waarvoor je bevoegd bent. Twijfel je? Vraag advies of assistentie.

2. Onderschatten van risico’s

Je bent klaar voor vertrek en je werkschoenen en helm liggen al in de auto. Je realiseert zich dat je jas nog op de bouwplaats ligt. Loop je even snel heen en weer zonder veiligheidsschoenen en helm? Bedenk goed dat een ongeluk altijd onverwachts komt en in een klein hoekje zit!

3. Vermoeidheid en stress

Elke dag uitgerust op het werk verschijnen is lastig. Neem de tijd voor het uitvoeren van werkzaamheden en bedenk dat jouw eigen gezondheid en veiligheid voorop staan. Laat je niet opjagen door haast van een collega of je eigen ongeduld!

4. Gebrek aan motivatie

Onvoldoende motivatie leidt tot onoplettendheid en onvoorzichtigheid. Voorkom een gebrek aan motivatie door werkzaamheden af te wisselen.

5. Niet de juiste methode of gereedschap

Raffel het werk niet af en voer werkzaamheden via de juiste methode uit. Doe dit met materiaal en gereedschap wat hiervoor bestemd is.

Wist je dat een privéverzekering niet uw werkzaamheden dekt als zelfstandige? Goed dus om op zoek te gaan naar een verzekering speciaal voor zzp’ers in de bouw.

Meer lezen

Deel dit artikel: