NieuwsOver Bouwmaat

Gloednieuwe Bouwmaat Hilversum XL staat voor gemak en circulariteit

Deel dit artikel:

Sinds 22 april heeft de nieuwe Bouwmaat Hilversum XL haar deuren geopend. Deze nieuwe vestiging is helemaal klaar voor de toekomst. Ruim, overzichtelijk, een forse hoeveelheid parkeerruimte én enorm duurzaam. Het pand scoort zelfs een zogenoemde GPR-score van 8! Jan-Harmen Rook, projectleider bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen bv, vertelt je er alles over.

Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen bv is de vaste bouwpartner voor een groot aantal Bouwmaat-vestigingen in geheel Nederland. Voor de nieuwe Bouwmaat Hilversum XL was het bedrijf ook van A tot Z verantwoordelijk. Jan-Harmen: “We verzorgden de complete voorbereiding en de uitvoering. Eigenlijk alles, behalve de inrichting. De inrichting van het pand loopt op een gegeven moment parallel aan onze bouwkundige werkzaamhden. Hierin heeft Bouwmaat Nederland de regie; hierin weten wij precies wat we aan elkaar hebben. Door deze efficiente vorm van samenwerken hebben wij deze nieuwe Bouwmaat in totaal 32 weken (vanaf start bouw tot de opening) uitvoering gerealiseerd. 

Vanaf het eerste idee tot de opening duurde uiteindelijk minder dan twee jaar. Dat is echt uniek en daar ben ik best trots op.”

Extra parkeergemak 

Bouwmaat Hilversum XL is een prachtige en zeer moderne vestiging geworden. Bij het ontwerp van het pand stond het gemak voor de professionele bouwer in de regio centraal. Dat zie je onder andere gelijk als je aan komt rijden. De beschikbare hoeveelheid parkeerruimte is enorm. “Als bouwer wil je zonder problemen dicht bij de ingang parkeren. Als je weggaat wil je geen gedoe met een paar keer steken om weg te komen. De parkeerplaats is extra ruim opgezet voor meer parkeergemak. Je rijdt er aan de ene kant in en aan de andere kant weer uit. Je hebt de ruimte en bent zo weer weg.”

Mooie stappen voorwaarts

Ook de nieuwe vestiging zelf is zeer ruim. “De huidige vestiging in Hilversum is prima en een populaire Bouwmaat. De nieuwe XL is wel op verschillende vlakken een mooie stap voorwaarts. De vestiging is ruimer, overzichtelijker en lichter. En niet onbelangrijk: de koffiehoek is echt prachtig en van alle gemakken voorzien. De ideale plek om de dag te starten met een goede kop koffie met vakgenoten.”

Bewezen duurzaam: GPR-score van 8

De nieuwe vestiging is ook vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Jan-Harmen legt uit. “Voor het verkrijgen van een vergunning moet een pand natuurlijk aan bepaalde minimale eisen voldoen. Ook op het gebied van duurzaamheid gelden deze minimale eisen. Er is besloten om voor Bouwmaat Hilversum XL een stuk verder te gaan. We hebben daarvoor gebruik gemaakt van het GPR Bouw Instrument. Hiermee breng je als het ware de duurzaamheid van een gebouw in kaart met rapportcijfers voor: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Bouwmaat Hilversum XL noteert een GPR-score van 8.”

Energiezuinige keuzes 

Dit mooie duurzame cijfer komt niet zomaar uit de lucht vallen. De vestiging blinkt uit in keuzes waarbij milieu en een toekomstige gezonde omgeving centraal staan. “Het pand is gasloos, volledig voorzien van vloerverwarming en heeft zonnepanelen. Voor de ventilatie is gekozen voor een energiezuinig warmteterugwinsysteem. Ook zijn er al voorzieningen getroffen voor een mogelijke toekomstige aansluiting op het waterstofnet.” De lokale flora en fauna is niet vergeten. “We hebben een insectenhotel, een mussentil en vleermuiskasten. Dat was overigens ook een wens van de gemeente.”

   

Circulair staal voor staalconstructie

Speciale aandacht verdient ook de gekozen manier van bouwen en het gebruikte materiaal. “Al het toegepaste hout is FSC-gecertificeerd. Ook is er gekozen voor een circulaire staalconstructie van duurzame staalbouwer Circulairstaal. De staalconstructie van het pand is echt middels bouten aan elkaar gemonteerd en niet, zoals gebruikelijk, aan elkaar gelast. Het staalwerk is dus demontabel en kan ooit op een andere plek weer gebruikt worden. Het is in ieder geval herbruikbaar. Deze keuzes vind ik een van de mooiste onderdelen van het project. Het laat zien dat Bouwmaat niet alleen duurzame materialen verkoopt. ”Wij hebben het nu ook daadwerkelijk in praktijk gebracht!”

Deel dit artikel: