Deel dit artikel:

Al sinds lange tijd worden wanden met verfrollers en kwasten geschilderd. Het is echter ook mogelijk deze te spuiten met behulp van moderne verfspuiten. Met deze systemen gaat het schilderen sneller dan met de roller en kwast. Dit wordt vooral op grote oppervlakken merkbaar.

De tijdsbesparing is duidelijk meetbaar en het werken gaat met name bij moeilijke plekken gemakkelijker. Zo wordt jouw productiviteit een stuk hoger. Bij het spuiten van een 16 m² wand wordt bijvoorbeeld circa 75% tijd bespaard ten opzichte van de roller en kwast.

Voordelen

Verfspuiten levert niet alleen tijdsbesparing op, ook het eindresultaat ziet er professioneler uit. Zo blijft de structuur van het oppervlak behouden en levert daardoor een zichtbaar strakke af- werking op. Daarnaast laat een roller of kwast op een gladde ondergrond kleine sporen na, zoals een rolstructuur, aanzetten of kwaststroken.
Hierdoor gaat de kwaliteit van de ondergrond verloren. Verfspuitsystemen leveren een gelijkmatige verflaag en een perfecte dekkracht. Meestal geeft één laag al het gewenste dekkende resultaat. Ook zijn er bij het gebruik van een verfspuit geen onzuivere overgangen bij hoeken en randen zoals deze bij het gebruik van een kwast kunnen optreden. Het verschil in laagdikte tussen besnijranden en de grotere vlakken behoort ook tot de verleden tijd.
Wel vergt het afplakken en reinigen meer tijd, wat niet afweegt tegen het voordeel van de tijdwinst tijdens het spuiten. Een spuitapparaat is duurder dan kwasten en rollers maar gaat uiteraard ook veel langer mee.

verschil ondergrond kwast, roller en verfspuit

Airless technologie

Bouwmaat heeft voor het spuiten van verf de verfspuitsystemen van Wagner in het assortiment. Onder andere is de Wagner Pro 350M bij Bouwmaat verkrijgbaar. De High Efficiency Airless technologie van deze verfspuit levert een opmerkelijk lage spuitdruk van 110 bar. Bij de Airless-verstuiving wordt het materiaal alleen via de materiaaldruk verneveld. Dit is een belangrijk verschil dan wanneer met luchtverstuiving wordt gewerkt. Veel nevel en overspray ontstaat door het gebruik van lucht als verstuivingsbron of door een zeer hoge spuitdruk. Des te lager de druk, des te minder nevel. Voordelen hiervan zijn dat er veel minder afplakwerk nodig is wat tijd- en arbeidsuren oplevert. Daarbij hoeft er door minder nevel minder schoongemaakt worden. Tevens is het beter voor de gezondheid omdat er minder nevel in de ruimte komt.

De unieke eigenschappen van Wagner verfspuiten

Een zachtere en beter controleerbare spuitstraal en dus minder overspray. Daarbij zorgt de optimale controle van de spuit ervoor dat er een betere afwerking is bij overlappende spuitpatronen. Door de lage spuitdruk raken de handen minder vermoeid. De lage druk geeft namelijk minder terugslag en er is een lagere trekkerkracht nodig. De lage druk zorgt er ook nog eens voor dat de Pro 350M lang mee gaat.

WAGNER
modellen

W 590
HVLP

W 990
HVLP

PRO 250
Airless

PRO 350
Airless

Max. capaciteit

500 ml/min

525 ml/min

1,25 l/min

1,5 l/min

Slanglengte

1,5 meter

7 meter

9 meter

15 meter

Vermogen

630 W

680 W

550 W

600 W

Projectgrootte

Middelgroot
– groot

Middelgroot
– zeer groot

Klein –
middelgroot

Middelgroot
– groot

Deel dit artikel: