Deel dit artikel:

Denk je aan platte daken, dan denk je al snel aan IKO. Deze wereldwijde speler op het gebied van dakbedekking, waterdichting en isolatie voor professionals staat bekend om zijn totaaloplossingen voor het dak. Duurzaamheid is hierbij steeds vaker het sleutelwoord, omdat het platte dak een zeer geschikte plek is om aan duurzaamheid te werken.

We spreken Jurian van Ramselaar, key accountmanager bij IKO. Hij vertelt over duurzame dakoplossingen en welke ontwikkelingen hij nog meer ziet op het gebied van dakbedekking.

Alles onder één dak

Jurian van Ramselaar, key accountmanager bij IKO

“Als je iets zoekt voor het platte dak, dan moet je bij IKO zijn”, steekt Jurian van wal. “We produceren bitumen en kunststof dakbedekking, isolatiemateriaal en vloeibare afdichtingen. Hierdoor kunnen wij complete dakconcepten samenstellen met producten die perfect op elkaar afgestemd zijn. Dit draagt onder andere bij aan de levensduur van een dak. We geven ook advies aan vakmannen over allerhande zaken rondom het platte dak, dat is ook een van mijn taken als accountmanager. We hebben letterlijk alles onder één dak.”

Bitumen blijven populair

Jurian ziet dat bitumen dakbedekking bij veel vakmannen nog favoriet is. Dat is volgens hem ook niet zo gek. “Het is een makkelijk te verwerken systeem waarmee je op een vrij eenvoudige manier je dak waterdicht kunt maken. Wij produceren dakbanen van plastomeer (APP) en van elastomeer (SBS). De APP is voor veel vakmannen dé dakbedekking omdat hij robuust is en lekker in gebruik, zeker in de zomer.”

Duurzame meerwaarde bieden

Duurzaamheid is ook op het gebied van platte daken natuurlijk een belangrijke trend. Platte daken zijn namelijk zeer geschikt voor zonnepanelen en ecodaken. Ook IKO neemt haar verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Waar het bitumen dakbedekking betreft zoeken we die duurzaamheid onder andere in het totaalsysteem, de combinatie die je maakt. We zien het dak steeds meer als een totaalproduct. Hierbij kijken we ook steeds meer samen met partners, die net iets anders aan het platte dak doen, hoe we tot slimme duurzame oplossingen kunnen komen. We bundelen krachten zodat je meer duurzame meerwaarde haalt uit je dak.”

Bitumen dakbedekking is heel goed te combineren met gebruiksdaken. “Je combineert zonnepanelen bijvoorbeeld met witte bitumen waardoor je dankzij de hogere reflectiewaarde hiervan meer opbrengst uit je panelen haalt.” Omdat de zonnepanelen op het dak in een koelere omgeving staan hebben ze een beter rendement. Zonnepanelen renderen het best bij een temperatuur van 25o C. Alles daarboven zorgt voor een afname van de opbrengst van de panelen.”

Voordelen van witte bitumen

witte bitumen van IKO

Met zijn laatste voorbeeld haalt Jurian een volgende trend aan: witte platte daken. “Witte bitumen zijn in opkomst. Wij hebben zelf de IKO Carrara en de IKO Powergum wit. Ik merk dat er meer vraag is en dat er vaker over witte bitumen wordt gesproken. Steeds meer vakmannen ontdekken de voordelen. Witte reflecterende dakbedekking zorgt niet alleen voor meer opbrengst uit zonnepanelen, het verlaagt ook de koellast.

Zeker in combinatie met PIR-isolatie kan dat binnenshuis zomaar zes tot acht graden schelen waardoor je veel energie bespaart.” Een ander voordeel is dat er sprake is van een constantere temperatuur. “Door de extreme zomers van tegenwoordig heb je nog meer te maken met zogenoemde thermoschokken. De oppervlaktetemperatuur van witte platte daken is velen malen lager waardoor dit effect veel minder is en de dakbedekking langer meegaat.”

Vlamvrij werken

Een andere ontwikkeling waar IKO op inspringt is de behoefte om vlamvrij te werken. “Dat is mogelijk met onze IKO Powerflex MONO 3 MB en IKO Powerflex MONO 3 Stick. Deze producten zijn de basis van een heel mooi mechanisch bevestigingssysteem waarbij je geen brander meer nodig hebt, waardoor je altijd conform NEN 6050 werkt. De overlappen en verbindingen worden gelast met hete lucht. Er is een visuele controle waarneembaar door de uitvloeiende bitumenrups. Het is ontzettend prettig werken en qua opbouw is het vergelijkbaar met een normale bitumen rol, met zijn 3,2 mm dikte heeft hij ook lekker veel body.”

IKO: voor elk dak een oplossing

Het is duidelijk dat de wereld van het platte dak niet stilstaat. Duurzaamheid en veilig werken, het zijn ontwikkelingen waar je als vakman niet omheen kunt. “IKO is dan ook altijd bezig met innoveren. We geloven dat er voor elk dak een oplossing moet zijn. Zo kun je als vakman het perfecte product leveren aan jouw klanten.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de oplossingen van IKO? Ga dan naar jouw Bouwmaat-vestiging.

Deel dit artikel: