Vakwerk Awards Winnaar en nominaties categorie Bouw & Timmeren

Deel dit artikel:

Bouwmaat organiseert samen met haar partners de Vakwerk Awards om vakmannen in het zonnetje te zetten. Dagelijks werken duizenden vakmannen aan geweldige projecten, veelal echt vakwerk. Met de Vakwerk Awards willen wij de waardering voor het ambacht onder de aandacht brengen. Voor 6 categorieën zijn meer dan 300 projecten aangemeld en op 25 mei worden de winnaars in de Jaarbeurs onderscheiden. Per categorie zijn drie finalisten gekozen door een aanbevelingscommissie. De komende week stellen we de genomineerden én de winnaars aan je voor. Hieronder het verhaal van de finalisten in de categorie Bouw & Timmeren én de bekendmaking van de winnaar die op 25 mei tijdens het Bouwmaat XXL event in het zonnetje wordt gezet.

Sint verrast met boomhutbed!

Wat is er als natuurminnende ouders nu leuker dan de natuur in huis te halen voor je kinderen? Afgelopen jaar was er met sinterklaas in het Limburgse Geulle een grote verrassing bij een familie met drie jonge kinderen: het drietal krijgt een op maat gemaakte hoogslaper met een ‘boomhutkarakter’! De bedoeling was om letterlijk een zo natuurlijk mogelijke slaapplek te krijgen. De vader benaderde daarom een oud-leraar van hem: Willem Bierens. Deze heeft 25 jaar voor de klas gestaan als techniek- en natuurkundedocent. Sinds 2016 heeft hij echter van zijn hobby zijn beroep gemaakt en werkt hij voor zichzelf als meubelmaker. Hij overlegt met de ouders over de tripelslaper en toont twee ontwerpen die hij met het 3D-computerprogramma SketchUp heeft gemaakt: één versie met rechthoekige balken en één met rondhout. In rondhout is gemakkelijker een boomstam te herkennen. Er wordt uiteindelijk gekozen voor rond gefreesde lariksstammen.

Het bedrijfsconcept van Willem Bierens is om bij voorkeur de robuuste materialen hout en staal met elkaar te combineren. Het liefst houdt hij het totaalplaatje daarbij zo luchtig mogelijk. Bij het boomhutbed wordt het hout gecombineerd met gegalvaniseerd steigermateriaal. Er komt geen lambrisering om een open geheel te behouden en de stammen beter te laten uitkomen.

De keuze voor rondhout leverde wel een praktisch probleem op. Het wordt namelijk vrijwel niet als meubelhout gebruikt en is daarom moeilijk te vinden. In de Ardennen wordt een geschikte leverancier gevonden. Willem Bierens reist samen met de vader naar België: een sterk staaltje van klantgerichtheid. In de eigen werkplaats creëert hij vervolgens met diverse zagen, een accuboormachine, borstelmachine, bandschuurmachine en bovenfrees – veelal van de merken Festool en Makita – een prachtig boomhutbed. Bij het maken wordt gebruikgemaakt van een innovatieve techniek: met zelf ontwikkelde klemverbindingen kan de meubelmaker een stalen buis in een boomstam bevestigen, in dit geval bij het monteren van de reling op de bovenste horizontale stam. Wat een handige sint!

Verbouwing clubhuis grootse prestatie – Harry van Veen, Bouwbegeleiding Het Gooi

Golfen is een dure sport. Iedereen kan echter een hapje komen eten in het clubhuis van Goyer Golf Club in Eemnes. De catering staat zeer goed aangeschreven en sinds 2017 is er een extra reden voor een bezoekje: het pand is schitterend gerenoveerd. Harry van Veen van Bouwbegeleiding Het Gooi leidde het verbouwingsproces in goede banen. Er was sprake van een driehoekssamenwerking tussen de manager van de golfclub, de architect en de bouwprojectleider, die de coördinatie over zes vaklieden verzorgde en zelf ook meehielp bij de renovatie.

Aanvankelijk had het clubhuis een verdieping. Het plafond lag indertijd op een hoogte van 2,40 meter, waardoor het interieur toch wat bedompt overkwam. Om die reden wilde de golfvereniging liever de verdiepingsvloer eruit halen. Samen met de architect werd uitgedokterd dat de constructie inderdaad kon worden opengebroken. Je verliest dan werkruimte, maar geeft het pand wel een open en ruim karakter mee. Firetdoek en isolatie (steenwol) worden onder het nieuwe eikenhouten plafond aangebracht, mede om de akoestiek te verbeteren. Zelfs de stalen spanten worden bekleed met eikenhout en er zijn houten pennen gebruikt als verbindingselement met de diagonale trekplaten, die eveneens zijn bekleed. Niets verbreekt het homogene houten aanzien wanneer je omhoogkijkt.

Pas nadat het plafond klaar is, wordt de tussenvloer gesloopt. Het lastige was wel dat daardoor de houten bedekking van de staalconstructie in twee fases moest worden aangebracht en van boven en onder goed op elkaar moest aansluiten. Achter de nieuwe bar verrijst tot aan het plafond een gigantische wandkast van 6 meter hoog voor drankflessen, glazen en trofeeën.

Het bouwteam slaagde erin de verbouwing in drie maanden af te krijgen. Er was een duidelijke deadline: de dag dat in maart de golfcompetitie weer van start gaat en het clubhuis vanaf dat moment dagelijks vol zit. Projectleider Harry van Veen kan nog lang nagenieten van het opgeknapte clubhuis: hij is zelf ook lid van de golfclub.

En de winnaar is …

Fraaie keukencombinatie van oud en nieuw – Ger Roncken, De Varsj Keukens & Interieurbouw

Het heeft Ger Roncken van De Varsj Keukens & Interieurbouw wat slapeloze nachten gekost: gaat het in het Limburgse Vlodrop lukken de vele hengen in een nieuwe keuken allemaal goed recht te krijgen? De opdrachtgever had namelijk de uitdrukkelijke wens om hengen (grote scharnieren) te gebruiken. Op verzoek van de klant is gekozen voor witte keukenkastjes met hengen aan de buitenkant en met een duidelijke houtnerf.

Klantgerichtheid staat bij De Varsj hoog in het vaandel en daarom wilde Ger Roncken graag de uitdaging van deze hengen aangaan. Er werden stelpoten onder de kast gezet die aan de voorkant uitsteken. Daar is het deurtje op gezet. Vervolgens is het korte hengplaatje aangebracht op de pilaster. Vóór het boren van gaten in de kastdeur wordt de heng helemaal omlaag gedrukt, zodat het deurtje niet kan uithangen. Het strakke eindresultaat mag gezien worden. Na veel meten, aftekenen, zagen (formaatzaag, decoupeerzaag, invalcirkelzaag) en frezen (lamellofrees, bovenfrees) heeft deze vakman een unieke keuken op maat gecreëerd én vakkundig geplaatst.

Ger Roncken kiest ervoor geen meerprijs in rekening te brengen als een klus onverhoopt wat extra tijd in beslag neemt. Zijn werkwijze kenmerkt zich door flexibiliteit en serviceverlening. Hij zal ook altijd voorrang geven aan kwaliteit. Zo wordt er gekozen voor vochtwerend mdf; spaanplaat is echt uit den boze. Maatwerk waarbij gebruik wordt gemaakt van kwaliteitsmerken, kost dan wel wat meer dan bij een prijsvechter, maar gaat veel langer mee. Het gebruikte inbouwmateriaal is afkomstig van de topmerken Blum en vooral Grass. Op eigen initiatief is bij het plaatsen gekozen voor duurzaamheid. Dit blijkt onder meer uit de selectie van watergedragen lakken van Sikkens.

Door het gebruik van enerzijds ‘ouderwetse’ hengen en anderzijds moderne softclose lades is dit een bijzonder keukenproject op maat geworden. Wat het project nog extra glans geeft, is dat de keuken maar liefst drie weken eerder klaar was dan verwacht en binnen het gestelde budget is gebleven.

Stemmen

Ger is als categoriewinnaar één van de kanshebbers op de eindoverwinning van de Vakwerk Awards en daarmee op een Ford Transit Custom. Vind jij zijn project het allerbeste? Kijk en like dan zijn filmpje op Facebook.

Bekijk ook de genomineerden en winnaars in de andere categorieën:

Deel dit artikel: