NieuwsOver Bouwmaat

Hoogwerker onthult winnaar Vakwerk Awards 2020

Deel dit artikel:

Vrijdag 4 september was het dan eindelijk zo ver: de uitreiking van de Vakwerk Awards.  Vanwege corona drie maanden later dan oorspronkelijk gepland en niet in de Jaarbeurs in Utrecht maar op het parkeerterrein van Bouwmaat in Almere. Kleinschalig vanwege corona, maar niet minder feestelijk en zeker niet minder spannend voor de genomineerden. Zij keken gespannen toe hoe een hoogwerker voorzichtig de krat omhoog takelde waaronder de hoofdprijs verborgen stond: een Ford Transit Custom mét de naam van de winnaar.

Jakko Woudenberg van Dutch Wood Artist uit Schagen mocht hem, als winnaar van de Vakwerk Awards, mee naar huis nemen. Uit bijna 500 inzendingen kende de jury hem de prijs toe voor zijn schitterende cirkelvormige parketvoer waarin de jaarringen van een boom terug te zien zijn. 

“Ik kreeg van de architect van het pand de vraag of ik van parket de jaarringen van een boom kon leggen” vertelt Woudenberg. Hij creëerde van duizenden kaarsrechte latjes een serie van 75 organisch gevormde jaarringen.  Met zijn team werkte hij in totaal 12 weken aan de vloer; zes weken voor de begane grond en nog eens zes weken voor de trap en de bovenverdieping. 

“Van deze man gaan we nog meer horen”, voorspelde algemeen directeur Rob Klifman van Bouwmaat Nederland bij de prijsuitreiking. “Zijn werk gaat in de richting van kunst.” En dat is precies de kant die  Woudenberg met Dutch Wood Artist op wil.

Nog vier winnaars Vakwerk Awards

Met zijn parketvloer won Woudenberg ook de eerste prijs in de categorie Interieurbouw. Nog vier vakmannen gingen naar huis met een prijs: een trofee én een waardebon van 500 euro. In de categorie Duurzaam Bouwen was dat Walther Dingemans van VDZ Projecten uit Rijen. Hij verduurzaamde een ‘doodgewone twee-onder-een kap uit de jaren 60.’  John Schilder van Pan Onderhoudsbedrijf uit Volendam won in de categorie Renovatie en Onderhoud. Hij gaf een 130 jaar oude woning die in een chique buurt in Amsterdam stond te verloederen, weer allure. In de categorie Aan-en Verbouw ging timmerbedrijf Zeevat uit Elspeet met de eer strijken. Zeevat liet met een grootscheepse verbouwing zien hoe je van een woning uit de jaren ’70 iets heel moderns kan maken.

Publieksprijs

De vakjury had het niet gemakkelijk bij het beoordelen van de inzendingen en het bepalen van de winnaars van de Vakwerk Awards. “Er wordt heel veel moois gemaakt in Nederland”, aldus jurylid Viola Huurnink, hoofdredacteur van de vakbladen ZZP’er in de Bouw en Aannemer. Zij reikte de publieksprijs uit. Via internet kon op alle genomineerden worden gestemd. De jongste onder hen, de 29-jarige Thomas de Pooter uit Terneuzen, kreeg de meeste stemmen. Hij betegelde in een restaurant in Sluiskil de bar met lange zwart-witte marmerimitatie-tegelstroken. De Pooter: ,,Er zitten heel veel details in. Als tegelzetter is dit precisiewerk heerlijk om te doen.” Hij ontving een  gereedschapset ter waarde van 1500 euro, beschikbaar gesteld door Milwaukee.

Nederland een beetje mooier maken

Vakwerk Awards is een initiatief van Bouwmaat, Eisma Bouwmedia en Zelfstandigen Bouw, de ondernemersorganisatie voor zelfstandigen in de bouw. Met de prijs willen zij kwaliteitsvakwerk onder de aandacht brengen, bevorderen en belonen. Vakmensen zijn, veelal in de anonimiteit, dagelijks bezig met geweldige projecten; met projecten die Nederland elke dag een beetje mooier maken. Met vakwerk dat, zo zei jurylid Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw, “de dromen van de opdrachtgevers waarmaakt of zelfs overtreft.”

Om de uitreiking ook in deze coronatijd een breed podium te geven, werd hij via Facebook gestreamd. 

Meer lezen

Deel dit artikel: