Winnaar Vakwerk Awards: Rhon vande Velde

Deel dit artikel:

Afgelopen vrijdag zijn tijdens het Bouwmaat XXL Event de eerste Vakwerk Awards uitgereikt. Naast de winnaars van de verschillende categorieën, is er ook een overkoepelend winnaar gekozen: Rhon van de Velde (RHON). Hieronder het project waarmee Rhon gewonnen heeft.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Duurzame boerderij uit de Gouden Eeuw – Rhon vande Velde, RHON

Kun je een eeuwenoude woonboerderij duurzamer maken dan een nieuwbouwwoning? Mede met die uitdaging in het achterhoofd begon aannemer Rhon vande Velde in 2014 aan een omvangrijke en ingrijpende verbouwing voor zijn zoon. Deze had namelijk zijn hart verpand aan een verouderde zeventiende-eeuwse boerderij aan de rand van Oosterhout. De vader kreeg bij aankoop het verzoek of hij tijd kon vrijmaken voor langdurige kluswerkzaamheden. Een halfjaar zou Rhon vande Velde uiteindelijk bezig zijn met het slopen en strippen van het interieur om het vervolgens tot in 2017 op te bouwen, op te knappen en te verduurzamen.

Er was geen gasaansluiting in de boerderij. Met het oog op duurzaamheid is gekozen voor een luchtwarmtepompsysteem. Tevens werd een ventilatiesysteem D aangelegd. Daarnaast is er nu een regenwateraansluiting voor de toiletten en is overal hoogwaardige isolatie aangebracht. Onder de vloer ligt 10 cm dikke PIR-isolatie, terwijl tegen de muren 12 cm dikke voorzetwanden van Faay W’all-in-One zijn geplaatst. Het isolatiemateriaal in het dak is van IsoBouw.

Een circa 400 jaar oude broodbakoven en andere authentieke interieurelementen bleven behouden in dit gemeentelijk monument. Voor de buitenkant werden zo veel mogelijk originele onderdelen benut om zo hetzelfde aanzicht te houden. Beschadigingen van de oorspronkelijke stenen waren ooit aangesmeerd met cement; daardoor was jammer genoeg vocht in de stenen getrokken. Met een Arbortech (steenzaagmachine) kon Rhon beschadigde stenen uitzagen. Met goede gevelstenen – vrijgekomen doordat de boerderij een glazen pui kreeg – werden de wanden vervolgens in oude staat hersteld.

Wat deze megaverbouwing extra bijzonder maakt, is dat Rhon vande Velde maar liefst 90% van het werk zelf kon doen. Deze allroundvakman is er bovendien in geslaagd om voor de boerderij uit de Gouden Eeuw een Rc-waarde van minimaal 5,0 m²K/W te bereiken, een isolatiewaarde die in de nieuwbouwwijk vlakbij niet wordt gehaald.

Deel dit artikel: