GereedschapStappenplannen

Veilig werken op hoogte

Deel dit artikel:

Bij het opbouwen of afbreken van een rolsteiger is het van groot belang om veilig te werken. Helaas gaat het nog te vaak fout.

Bij de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) worden elk jaar zo’n 35 ongevallen met rolsteigers gemeld. Hiervan hebben er gemiddeld één tot twee een dodelijke afloop en vier veroorzaken blijvend letsel. Daardoor was de aandacht voor veiligheid de afgelopen jaren groot. Dit heeft nu geleid tot een verplichte wijziging die in 2018 ingaat.

Altijd een leuning rondom het platform

Concreet is het vanaf 1 januari a.s. verplicht om bij de op- en afbouw van een steiger altijd omgeven te zijn door een leuning als je een platform betreedt. Voorheen werd bij de opbouw van een rolsteiger nog wel eens een platform gelegd, waarna de vakman in zittende of zelfs staande houding op dit platform verder bouwde aan de steiger, zonder dat al een leuning was bevestigd. Dit is nu niet meer toegestaan. Voortaan dient eerst een veilige omgeving gecreëerd te worden waaruit je verder de hoogte in kan werken. Door altijd een randbeveiliging te hebben voordat je het platform betreedt, verklein je de kans op ongevallen.

Oplossingen van Altrex

Altrex speelde al enkele jaren geleden in op de aankomende verandering in de steigerwetgeving. Op de Bouwbeurs werd in 2013 het Safe-Quick® GuardRailsysteem gepresenteerd, waarvan dit jaar de opvolger werd gelanceerd. Dit systeem maakt het mogelijk om snel, eenvoudig en bovenal veilig een steiger op te bouwen.
Met het Safe-Quick®-systeem werk je niet alleen veiliger, ook zijn er minder onderdelen nodig dan bij een traditionele steigeropbouw. Dat scheelt tijd en kosten voor het keuren van deze onderdelen!

Bouwmaat en Altrex adviseren je

Wat betekent de verandering in regelgeving voor jou als vakman? Het is belangrijk om na te gaan of jouw steiger voldoet aan de nieuwe eisen van 2018. Bouwmaat en Altrex adviseren je hierbij. Het is namelijk niet altijd nodig om direct een nieuwe steiger aan te schaffen. Zo is het Altrex Safe-Quick®-systeem bijvoorbeeld op alle eerdere Altrex-steigers toe te passen.
Wil je weten hoe je jouw steiger veilig kunt maken? Of ben je toe aan een nieuwe steiger? Kijk dan in de steigerconfigurator.

In elk geval geldt: voorkomen is verstandiger dan genezen! Zorg dus dat je voorbereid bent en veilig werkt op en met de rolsteiger.

Veilig een steiger opbouwen? Bekijk het hier.

Hoe werkt het?

1. Vanaf een lager platform op één meter hoogte (de startpositie) bevestig je een opbouwframe aan beide zijden van de rolsteiger. Dit kan tot twee meter hoger, dus het einde van het opbouwframe ligt op 3 meter hoogte.

Veilige steiger stap 22. Het Safe-Quick®-systeem bevat geen traditionele diagonaalschoren meer. In plaats daarvan bevat het Safe-Quick®-frame (een soort leunframe) twee flexibele armen. Til hiermee het frame naar boven en bevestig de klauwen aan het einde van het frame op de bovenste sport van de steiger. 

3. Vanaf onderaan kunnen de flexibele armen aan het opbouwframe worden vastgeklikt, waarmee direct de stabiliteit gegarandeerd wordt die voorheen diagonaalschoren boden.

4. Plaats vervolgens het platform op twee meter hoogte. Wanneer je dit betreedt, heb je dus al een meter leuning/beveiliging boven je.Veilige steiger stap 4

Deel dit artikel: