Anti Vibratie Technologie

Deel dit artikel:

Anti Vibratie Technologie, door Japanse ingenieurs ontwikkeld, zorgt voor een drastische reductie van trillingen in gereedschap. De technologie is ontleend aan de trillingsdemping van gebouwen bij aardbevingen. Waar men in Japan noodgedwongen veel ervaring mee heeft.

Dankzij actieve absorptie van vibratie, waarbij een contragewicht de trillingen opvangt, ligt de machine voelbaar rustiger in de hand. Deze innovatie past men toe op machines als breekhamers, reciprozaag en boor- en combihamers. Naast deze vorm van actieve trilliingsreductie zijn er ook nog andere mogelijkheden voor het absorberen van trillingen. Denk dan aan bijvoorbeeld anti-vibratie handgrepen. Benieuwd naar welke aanpassingen er doorgevoerd zijn bij machines met Anti Vibratie Technologie? Bekijk onderstaand filmpje!

Video

‘Witte Vinger Syndroom’

De innovatie Anti Vibratie Technologie is er uiteraard niet voor niets. Al jarenlang is HAVS, Hand Arm Vibratie Syndroom, een probleem bij mensen die langdurig met trillende apparaten werken. HAVS is ook wel beter bekend als Witte Vinger Syndroom. De botten, spieren, bloedvaten en zenuwen van arm, hand en vingers raken in dit geval beschadigd. Vaak is er duidelijk zichtbare schade aan de vingers te zien.

Symptomen HAVS

  • Witte vingers en/of blauw/paarse nagels.
  • Een doof of tintelend gevoel in handen en/of (onder)arm.
  • Gevoelloosheid in de handen, waardoor aanraking of vastgrijpen van voorwerpen bemoeilijkt wordt.
  • Vingertoppen vertonen tekenen van afstervend weefsel.
  • Pijn aan arm, hand en/of vingers.
  • Door rust verdwijnen de klachten niet.
  • Klachten worden verergerd bij kou en vocht.

HAVS is helaas niet te genezen. Bepaalde mensen krijgen eerder te maken met het syndroom dan anderen. Dit heeft onder andere te maken met de tijdsduur dat er met het trillend apparaat gewerkt wordt. Ook het trillingsniveau is bepalend. Niet alle apparaten brengen een even grote trilling voort. Wanneer er ook nog eens hard geknepen moet worden in het apparaat, dan is het risico nog hoger.

Vibratie calculator

Wil je trillingen berekenen en bekijken hoe lang je maximaal met een apparaat mag werken? Makita heeft op de website een vibratie calculator.

Machines met ATV bij Bouwmaat

Ook Bouwmaat ziet graag dat je jouw gezondheid in acht neemt en biedt dan ook verschillende producten aan met Anti Vibratie Technologie. Benieuwd naar een breekhamer met AVT? Of op zoek naar meer informatie? Vraag ernaar in jouw Bouwmaat-vestiging of kijk op Bouwmaat.nl.

Bron: Makita.nl

Meer lezen

Deel dit artikel: