Airconditioning adviseren

Het wordt steeds mooier weer en daarmee zal de vraag naar het installeren van airco’s weer gaan stijgen. Steeds meer consumenten beseffen dat een airconditioningssysteem bijdraagt aan een ideaal binnenklimaat. Dit betekent dat jij als vakman een goed advies moet kunnen geven. Waar moet je dan op letten?

Certificaat

Om te beginnen mag je alleen een airconditioningsysteem in bedrijf stellen als je gecertificeerd bent voor F-gassen.

Aantal ruimtes

Hoeveel ruimtes moeten gekoeld gaan worden? Met een single split airconditioning kun je één enkele ruimte koelen. Wil je meerdere ruimtes koelen dan gebruik je een multi split systeem.  Een airco in de slaapkamer kan niet ook de hele verdieping koelen, zelfs niet als de deuren open staan. Dus wil de klant een hele verdieping koelen, dan kun je het beste een multi split airconditioningsysteem adviseren.

Gebruiksdoel van de ruimte

Moet er alleen gekoeld of ook extra verwarmd worden? De huidige airconditioningsystemen zijn standaard voorzien van een warmtepompfunctie en kunnen ook ingezet worden als (bij)verwarming. Kijk of de airco als hoofdverwarming of bijverwarming moet dien en stem daar je advies op af.

Gewenste vermogen

Het vermogen van de airconditioning hangt af van de grootte van de ruimte, mate van isolatie, soort dak en hoeveelheid zonlicht. Dus bereken het benodigde vermogen goed!

Vormgeving

Airco’s zijn echt niet alleen maar de standaard wand-units. Er zijn ook mogelijkheden die wat minder opvallend zijn, bijvoorbeeld plafond-, raam- of vloerunits.

Mogelijkheden van de ruimte

Kijk goed voordat je gaat adviseren naar de technische en bouwkundige mogelijkheden van de ruimte. Heb je voldoende muur voor een wandunit? Is er genoeg ruimte voor het inbouwen van een unit in het plafond?

Condenswaterafvoer

Hoe kun je het condenswater van de airco het beste afvoeren? Een vaste afvoer heeft de voorkeur. Dan hoef je geen externe apparatuur te plaatsen. Maar het kan ook zijn dat een condenspomp noodzakelijk is.

Locatie buitenunit

De buitenunit plaats je bij voorkeur niet te ver van de binnenunit. De plek bepaalt of er extra werk nodig is voor het leidingwerk of dat er een dakdoorvoer noodzakelijk is. Moet de airco ook verwarmen, dan moet de buitenunit minimaal 15 centimeter boven de grond. Dit in verband met het kwijtraken van condenswater.

Natuurlijk ook niet onbelangrijk bij het bepalen van een locatie voor de buitenunit is hoe het er uit ziet aan de gevel van het huis. Het oog wil ten slotte ook wat.

Verder is het slim om met geluid rekening te houden, want hoe stil de huidige units ook zijn, ze onder een slaapkamerraam installeren is niet heel erg handig.

Informeer

En als laatste: informeer de klant over het correcte gebruik van de airconditioning. Daarnaast is het verstandig om een onderhoudsregeling aan te bieden. Bijvoorbeeld jaarlijks een controle of onderhoudsbeurt. Handig voor de klant en gegarandeerde inkomsten voor jou.