InspiratieVideo's

Veilig wonen dankzij AXA

Deel dit artikel:

Je kunt een woning natuurlijk beveiligen met allerlei alarmsystemen, toeters en bellen. Maar laten we starten bij de basis om inbrekers te weren: degelijk hang- en sluitwerk, zoals dat van AXA, in en om een woning. Goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen zorgt voor een inbraakvertraging tot vijf minuten. Dat is waar AXA voor gaat: veilig wonen. Dat doel streven ze al na sinds 1902. Wij waren op bezoek bij AXA en kregen een rondleiding van senior productadviseur Ronald Kersten.

Hoe wordt een scharnier gemaakt?

Een scharnier is slechts één van de vele producten die AXA produceert. Ronald laat ons zien hoe het productieproces in zijn werk gaat, met verschillende machines die bewerkingen uitvoeren. Bekijk hier ook de korte video waarin Ronald nog meer vertelt over het werk van AXA.

Stap 1: Er komen grote stalen rollen binnen, van dit materiaal worden scharnieren gemaakt. Het staal wordt op de eerste machine gelegd, hier wordt met een stempel de contour van het scharnier gestanst. Één met twee bledden en één met drie bledden. Deze drie onderdelen: het bled met drie scharnierknopen, het bled met twee scharnierknopen en antidievenpen en de scharnierpen, vormen met elkaar het scharnier dat je bij Bouwmaat in het schap vindt.
Stap 2: Hierna vinden er diverse bewerkingen plaats. Het gestanste plaatje wordt gerold, zodat er scharnierknopen ontstaan. Deze knopen zijn gemaakt voor een scharnierpen, deze vormt met het drie-bledsdeel en twee-bledsdeel uiteindelijk een draaiend geheel.
Stap 3: De gaten worden geboord en gesoevereind, waarna het scharnier wordt ontdaan van bramen tijdens het trommelen.
Stap 4: Tijdens de laatste stap wordt de antidievenpen op het scharnier gelast, die pen werkt als inbraakvertragend middel.

Tip voor de vakman

Let goed op de hangzijde van ramen en deuren, hier zijn scharnieren bevestigd die je in allerlei varianten tegenkomt. Zoals met een enkel omgevouwen lip, een dubbel omgevouwen lip of een scharnierpunt dat dicht bij de knoop is gelast. Jouw uiteindelijke keuze zou moeten zijn: een scharnier met opgelaste dievenklauw in het midden van het scharnierblad, dat is het enige product dat op dit moment goed door de testen komt. Daarmee geef je de klant een belangrijk stuk bescherming tegen inbraak!
Deel dit artikel: