Inspiratie

Toen & nu … Ed van Elst en Michel van Gardingen

Deel dit artikel:

Vakmannen Ed van Elst en Michel van Gardingen kennen elkaar via Bouwmaat. “Je loopt elkaar hier regelmatig tegen het lijf”, aldus Ed. Ze zijn ervaren zzp’ers en van alle markten thuis. Aan de koffietafel van Bouwmaat Hilversum praten ze samen over veranderingen in het vak.

Nieuwe technieken

Over de technieken en materialen van nu zijn de mannen wel te spreken. Ed: “De cv-installatie bijvoorbeeld, met één drukknopje gaat het pompje draaien. Die verandering is wel ten goede moet ik eerlijk zeggen!” Michel: “Het is meer comfort voor ons natuurlijk, zo moet je het zien.” Ze houden echter niet alle ontwikkelingen bij. “Je wordt overspoeld met nieuwe technieken, eigenlijk is het te veel. Zeker voor allrounders als wij, op een gegeven moment word je er helemaal gek van!” vindt Ed.

Duurzaamheid

Merken ze wat van de vraag naar duurzaamheid bij klanten? Volgens Ed denken niet al hun klanten al goed na over energiebesparing: “Als wij er zelf over beginnen, bijvoorbeeld tips geven over isolatie of alvast een loos leidinkje trekken voor zonnepanelen, dan vinden ze het wel een goed idee.” Michel vult aan: “Bij een badkamerverbouwing let je bijvoorbeeld op LED-verlichting, dat bespreek je wel met de klant.”

Toen of nu?

Sommige dingen waren vroeger wel beter. Ed: “Toen was het van zolang je nog kan repareren, doe je dat maar. Deed je een nieuw rubbertje van 10 cent op de lekkende kraan en hij zat weer dicht. Nu ben je goedkoper uit als je er een hele nieuwe kraan op zet. Dat doet me wel eens zeer”, zegt Ed. “Er zijn veel te veel soorten materialen. Aan de andere kant zijn dingen tegenwoordig ook weer heel makkelijk gemaakt”, vindt Michel. Dat vindt Ed ook: “Het bestellen bijvoorbeeld. En de openingstijden van Bouwmaat zijn verruimd, hartstikke goed.”

Deel dit artikel: