MateriaalMateriaal en gereedschap

Douglas, verantwoord hout

Deel dit artikel:

Douglas is de naam van een houtsoort. Dit hout is afkomstig van de Douglasspar, die van nature in Noord-Amerika voorkomt en later ook naar West-Europa is gehaald. In de Europese bossen waar tegenwoordig het Douglas hout vandaan komt, wordt voor elke gerooide boom een nieuwe geplant. Douglas hout is dan ook duurzaam hout, voorzien van het PEFC-keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Door hiermee te werken, maak je dus gebruik van een verantwoord, milieuvriendelijk materiaal. Belangrijk, omdat de vraag naar dit soort duurzame materialen stijgt.

Het kwaliteitsproces

Bij aankomst bij Van Drimmelen (fijn bezaagde planken) volgt er eerst een kwaliteitscontrole die o.a. bestaat uit het meten van het vochtgehalte. Het vochtgehalte moet tussen 18-21% zijn. Het Douglas hout heeft een robuuste en stoere uitstraling, maar mag niet te gehavend zijn en moet er netjes uitzien. Voor de opslag is het belangrijk dat het hout droog blijft. Al het geschaafde hout wordt (al in het land van herkomst) in droogkamers kunstmatig gedroogd tot een vochtigheidsgraad van +/- 18%. Hierdoor zal het hout bij buitentoepassing relatief weinig werking vertonen.

Toepassing

Door zijn natuurlijke duurzaamheid (klasse 3/4) is Douglas hout zeer geschikt voor constructies die buiten komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan  veranda’s, schuttingen, overkappingen, gevelbekleding en dergelijke. 

Video

In deze video worden een aantal vragen over Douglas hout gesteld aan Piet Booij.

Deel dit artikel: