InspiratieKlussenMateriaalMateriaal en gereedschap

Vloer- en wandverwarming in alle ruimtes met Uponor

Deel dit artikel:

De toepassing van vloerverwarming bij nieuwbouw en renovatie wordt steeds populairder, zowel als hoofd- als bijverwarming. Door de gelijkmatige warmteverdeling in de woonruimte voelt dit bij een lagere luchttemperatuur aangenaam aan. Het verwarmingswater hoeft hierdoor minder verwarmd te worden, wat een energiebesparing tot 15% kan opleveren. Daarnaast is de vloer natuurlijk lekker warm!

DE VOORDELEN VAN VLOER-  EN WANDVERWARMING IN HET KORT

  • al aangenaam bij lagere luchttemperatuur
  • energiebesparing tot 15%
  • gunstig voor mensen met bijvoorbeeld stofallergie
  • minder radiatoren nodig

Voordelen van vloerverwarming

Bij verwarming via radiatoren vindt er luchtcirculatie plaats en dus beweging van stof. Door de stralingswarmte van vloerverwarming verspreidt stof zich langzaam, wat gunstig is voor mensen met allergieproblemen. Bij gebruik als hoofdverwarming zijn er in goed geïsoleerde woningen geen radiatoren meer nodig. Voor maximale effectiviteit is het verstandig om ongeveer 40% van het vloeroppervlak vrij te houden. In minder goed geïsoleerde woningen is ondersteuning van bijverwarming, zoals een radiator, noodzakelijk. Bouwmaat heeft diverse Uponor vloerverwarmingsoplossingen in het assortiment. We zetten er een aantal op een rijtje.

Uponor Tecto

Uponor Tecto is een noppenplaatsysteem. Je kunt het direct op de vloerconstructie monteren. Hierover komt een zandcementen of een vloeibare gibsgebonde (=anhydriet) dekvloer te liggen. Afhankelijk van de vereiste belastbaarheid is er een keuze tussen de ND 30-2 (30 mm warmte- en contactgeluidisolatie) of ND 11 (11 mm warmte-isolatie) Tecto noppenplaat. Door de afmeting van 1.450 x 850 mm kan een plaat snel door één persoon geïnstalleerd worden. De noppenplaat wordt eenvoudig overlappend op de noppen van de aangrenzende elementen gedrukt. Dit zorgt voor een exacte en zekere verbinding. De leidingen worden tussen de noppen in geplaatst, waardoor de onderlinge afstand hiertussen overal even groot is. Daarbij is het Uponor Tecto noppensysteem zeer goed belastbaar. 

Uponor Minitec

Dit opbouwnoppensysteem heeft een bijzonder lage hoogte van ongeveer 1 cm en is zeer geschikt voor renovatietoepassingen. De noppenplaat leg je eenvoudig op de bestaande dekvloer, houten ondergrond of tegels. De kleeflaag op de achterzijde van de plaat fixeert de plaat aan de ondergrond. Hierdoor verschuift hij niet bij het aanbrengen van de Uponor Minitec Comfort Pipe kunststofleidingen. De gietvloer wordt tot net boven de noppen aangebracht, zodat er een montagehoogte van slechts 15 mm (bij harde ondervloer als beton, dekvloer of plavuizen) ontstaat. Als het geheel droog is, kun je direct de vloerbedekking leggen. Doordat de leidingen vrijwel direct contact hebben met de topvloer heeft deze een korte opwarmtijd en daardoor een snelle regeling bij een lage cv-watertemperatuur. Dit zorgt voor een laag energiegebruik.

Uponor Wandverwarming

Je kunt deze verwarming in nat- en in droogbouw installeren. Wandverwarming is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie. In de natbouwversie worden de verwarmingsslangen met het Uponor Fix systeem direct op de wand aangebracht. De droogbouwsystemen bestaan uit panelen die snel aan te brengen zijn. Zowel de nat- als droogbouwsystemen kun je desgewenst afwerken met wandtegels en stucwerk.

 

Advertorial. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Uponor.

Deel dit artikel: