InspiratieVakwerk

Gebroeders Maljaar: winnaars publieksprijs Vakwerk Awards 2022

Deel dit artikel:

De opdrachtgeefster van Jako en Hendrik Maljaars twijfelde geen moment. Toen door de jury van de Vakwerk Awards een cijfer werd gevraagd voor de renovatie van het dak van het monumentale pand van haar en haar man, was er maar een antwoord mogelijk: een tien. Veel meer mensen deelden haar mening. De broers uit het Zeeuwse Aagtekerke en Middelburg sleepten met deze mooie klus namelijk de publieksprijs in de wacht.

Het was dan ook niet zomaar even een standaard klusje waarvoor Klussenbedrijf Maljaars de prijs ontving. “We hebben het complete dak vervangen van een monumentaal pand in Domburg”, legt Jako uit. “Eerst hebben we het helemaal kaal gemaakt om het vervolgens compleet opnieuw op te bouwen. Al het lood- en zinkwerk en de goten zijn vervangen, net als de schoorstenen. Er is zelfs een nieuwe dakkapel geplaatst. De planken hebben we met een goede folie bedekt en er zijn nieuwe tengels en dakpannen gelegd.”

Zelfde uitstraling

De renovatie was nodig, vertelt Jako. “Maar voor het oog is er niet veel veranderd. Dat was dan ook precies de bedoeling. De uitstraling van het pand is hetzelfde gebleven, inclusief alle details.” Jako en Hendrik zagen op een oude foto dat er ooit een dakkapel aanwezig was. Hendrik: “Die zat er niet meer, maar we hebben hem helemaal nagemaakt. Allemaal op zo’n manier dat je niet kunt zien dat hij er ooit af is geweest.”
De vloer onder de dakkapel bestond uit glas-in-lood. “We hebben dat zo gelaten, maar er een stevige glasplaat bovenop gelegd die je kunt belopen. Behalve een mooie lichtinval is er nu ook een plekje ontstaan waar je kunt zitten en een prachtig uitzicht hebt. Best bijzonder.”

 

Herbouwde schoorstenen

De dakkapel is misschien wel het paradepaardje van het dak, maar de schoorstenen verdienen ook lof. Hendrik: “Die hebben we stuk voor stuk naar beneden gehaald met een kraan en op het erf herbouwd, exact zoals ze oorspronkelijk waren. Ik kan je zeg.gen, het waren bepaald geen recht-toe-recht-aan-schoorstenen, maar stuk voor stuk enorm gedetailleerd. Best een uitdagend project. Zeker ook omdat de schoorstenen goed vastgezet moesten worden. Als je Zeeland op de windkaart van Nederland bekijkt, begrijp je waarom.” Een bijkomende uitdaging was het feit dat het pand monumentaal is. “Tegen het eind van de bouw kwam de Monumentenwacht langs voor inspectie. Dat is allemaal goed verlopen.”

Samenwerken bij speciale projecten

Jako en Hendrik runnen ieder een eigen klussenbedrijf in Zeeland, Jako sinds 1996 en Hendrik sinds 2005. Jako: “We doen allebei veel klein tot middelgroot werk, met name verbouwingen. Er is hier op Walcheren genoeg te doen, er is zat werk. Het toerisme zorgt ervoor dat mensen blijven investeren in hun woningen.” De broers werken ieder apart, maar wanneer er grote of speciale projecten voorbijkomen, roepen ze elkaars hulp in. De dakrenovatie van het pand in Domburg was zo’n groot en speciaal project. Hendrik: “We hebben allebei ons eigen netwerk, maar helpen elkaar zo nu en dan met materialen of een helpende hand.”

Promotie om stemmen te winnen

Bij het inwinnen van stemmen voor de publieksprijs, maakte het tweetal dankbaar gebruik van hun dubbele, uitgebreide netwerk. Hendrik: “We hebben ook nog eens een grote familie. Promoten op sociale media hebben we ook flink gedaan. Toch zijn we blij verrast dat we hebben gewonnen.” Het voelt voor hen als een bekroning op hun werk. Jako: “Vooral ook het feit dat we genomineerd zijn en door de jury uit zo’n vijfhonderd inzendingen zijn gekozen, is wel een applausje waard. Ik denk dat we daar trots op mogen zijn.”

Aandacht voor de branche

Dat de Vakwerk Awards er zijn, vinden de broers een goede zaak. “Het is een goede stimulans om kwaliteit te blijven leveren”, zegt Hendrik. “Knoeien kun je een poosje doen, maar als je dat tijdens je laatste klus doet, dan is dát wat de mensen onthouden. Veel jongeren kiezen tegenwoordig niet meer voor het ambacht. Ze rijden liever in een mooie auto of zitten achter een pc. Goed dat de Vakwerk Awards aandacht geven aan de branche. Als je goed werk levert, kun je in ons vak ook een topbaan hebben.” Jako knikt instemmend. “De Vakwerk Awards maken jonge mensen warm voor het vak en dat is heel belangrijk. We maken tenslotte iets dierbaars voor de lange termijn. Wij kunnen altijd terugkijken op wat we gemaakt hebben, iets zichtbaars en blijvends. Dat kun je niet zeggen als je achter een pc zit. Het maakt het ambacht wel ontzettend leuk, hoor.”

Sneeuwbaleffect

Jako en Hendrik kregen al ontzettend veel positieve reacties op hun nominatie en uiteindelijke winst van de publieksprijs. Of het hen in de toekomst nieuw werk gaat opleveren, moet nog blijken. “Ik denk dat het wel een sneeuwbaleffect teweeg gaat brengen”, zegt Jako. “Maar dat gebeurt eigenlijk ook al als je goed werk aflevert.” De bewoners van het monumentale pand in Domburg zijn in elk geval ontzettend tevreden. Hendrik: “Maar dat we dit resultaat hebben behaald komt uiteindelijk ook zeker door hen. Zij hebben ons alle vertrouwen gegeven. Sommige opdrachtgevers willen bij iedere spijker die je slaat weten of het een tientje meer gaat kosten. Bij deze mensen kregen we de kans om te doen wat ons het beste leek. Was dat niet gebeurd, dan was het ook geen tien waard geweest.”

Meer lezen

Deel dit artikel: