Gepassioneerd werken aan een monumentaal pand

Deel dit artikel:

In het dorp ’s-Gravenland in de gemeente Wijdemeren staat het monumentale pand ‘Veldzicht’. Dit prachtige rijksmonument had een grondige schilderbeurt nodig. Een schitterende klus die werd aangepakt door Smallenburg Schilderwerken van de broers Gert en Henk uit het naastgelegen Kortenhoef. Gert is zo trots als een pauw dat hij het buiten- en binnenschilderwerk van dit historische pand mag verzorgen: “Het is een bijzondere opdracht waar je met geduld en passie aan moet werken.”

De gemeente Wijdemeren kent een rijke historie en staat bekend om zijn vele landgoederen die vaak ook rijksmonument zijn. De 57-jarige Smallenburg is geboren en getogen in de gemeente. Hij is daardoor erg betrokken bij het pand en vertelt honderduit: “vanaf de zeventiende eeuw was ‘s-Graveland erg in trek bij rijke Amsterdammers. Dit pand komt uit de tijd dat het dorp werd gesticht. Het is fantastisch om aan zo’n historisch en bekend pand uit de gemeente te mogen werken. Het is toch een stukje geschiedenis dat je behoudt voor het nageslacht. Daar ben ik erg trots op.”

Onderhoudsbeurt in vier fasen

Het bijzondere project startte afgelopen zomer. Toen werd de totale buitenkant van het pand aangepakt. “Het was toe aan een onderhoudsbeurt. Er moest veel worden gerepareerd en alles moest worden geschilderd, inclusief de muren. We zijn met afbranden begonnen, daarna hebben we alles geschuurd, gegrond, gerepareerd, overgegrond, voorgelakt en afgelakt. We gebruiken altijd verf van Sikkens, ook in dit project.”

Gert legt uit dat het buitenschilderwerk in vier fasen is aangepakt. “Allereerst hebben we alle luiken eraf gehaald. Die zijn eigenlijk helemaal afgemaakt in de werkplaats, inclusief het timmerwerk. Vervolgens hebben we de voorgevel gedaan, omdat die in de steigers ging. De derde fase was de zijgevel. Die kon door de aanwezigheid van het bordes niet met een steiger. Het is echter niet zo hoog, dus dat ging gelukkig prima op de ladder.”

Naam: Gert Smallenburg
Standplaats:
Kortenhoef
Bedrijf:
Smallenburg Schilderwerken, schilderbedrijf sinds 1912, 3e generatie
website:
smallenburgschilderwerken.nl

Schilderen vanaf een ponton

De achterkant van het pand grenst direct aan het water. Dit maakte de laatste fase van het buitenschilderwerk extra bijzonder. “De achterkant hebben we door de aanwezigheid van het water vanaf een ponton moeten schilderen. Daar stond de steiger op. Dat was natuurlijk wel een beetje spannend. Een centimeter uitzwaai beneden is al snel een meter aan de bovenkant. Maar het was goed verankerd hoor, dat heeft een gespecialiseerd bedrijf gedaan.”

Passie voor het vak en project

Het schilderen van een monumentaal pand is een vak apart, dat niet voor iedere schilder is weggelegd. Het uiterlijk van het pand moet hetzelfde blijven. Het allerbelangrijkste is volgens Gert dat een project als dit een bepaalde passie vereist. “Je moet er gevoel voor hebben en je moet het echt leuk vinden. Het is geen project dat je even klinisch met één pot verf afhandelt. Je komt van alles tegen en je werkt met veel verschillende kleuren. De buitenkant alleen al kent vijf verschillende verven, waaronder een hele bijzondere kleur blauw. Dat betekent vijf potjes verf maar ook vijf potjes grondverf en vijf verschillende kwasten die je elke keer moet gebruiken. Dit is geen werk waar je meters bij moet willen maken, dan raak je van de leg. Je moet er passie voor hebben. Hier moet je echt van genieten en dat doe ik dan ook.”

Gert legt in onderstaande video uit hoe hij te werk gaat bij een project zoals dit monument.

Deel dit artikel: