Deel dit artikel:

Als je op zoek bent naar de juiste muurverf voor jouw klus, dan is onze muurverf-wijzer hét beginpunt. Met de muurverfwijzer van Bouwmaat kom je eenvoudig en snel bij de muurverf die voldoet aan alle wensen van de klant en geschikt is voor de klus. In dit artikel geven we je ook een overzicht van verschillende soorten muurverf, eigenschappen en toepassingen. 

Gebruik van muurverf

Het is een open deur, maar de eerste vraag die je moet stellen bij het zoeken naar de juiste muurverf voor jouw klus is: binnen of buiten? Niet iedere verf is geschikt voor gebruik buiten (of andersom). Daarna kijk je verder naar de eigenschappen van de verf die het beste bij jouw klus passen. 

Eigenschappen van muurverf

Muurverven hebben verschillende eigenschappen. Weet je niet welke muurverf je het beste kunt gebruiken? Ga dan na welke eigenschappen belangrijk zijn voor jouw klus.

Eigenschappen in het kort

 • Glansgraad
 • Schrobklasse
 • Verbruik
 • Snel overschilderbaar
 • Droogtijd
 • Extra dekkend
 • Open tijd
 • Weerbestendig
 • Geschikt voor vochtige ruimtes
 • Schimmelbestendig

In de tekst hieronder gaan we verder in op de eigenschappen van muurverf. 

LAAT ONZE SPECIALIST VERF HELPEN!

Voor al je schildervragen ben je bij Bouwmaat aan het juiste adres. Nu nog meer dan ooit. Diverse medewerkers uit verschillende vestigingen hebben een opleidingstraject gevolgd tot Specialist Verf. Een Specialist Verf weet wat er leeft onder jouw klanten, heeft kennis van de markt, kent klus- en productspecificaties en combineert deze samen tot het beste advies voor jouw klus. De specialist is pas tevreden als je project slaagt, want jouw succes is ons succes!

Lees meer over de productspecialist Verf.

Glansgraad

Iedere verf heeft een eigen glansgraad. Welke glansgraad je kiest is afhankelijk van de wensen van jouw klant. Bouwmaat heeft verschillende glanstypen in het assortiment:

 • Satijn
 • Hoogglans
 • Halfglans
 • Zijdeglans
 • Mat
 • Extra mat

Schrobklasse

De schrobklasse van een muurverf geeft aan in welke mate de muurverf schrobvast, afwasbaar en vlekbestendig is. Een verflaag kan natuurlijk vies worden. Wanneer je een goede muurverf met een hoge schrobklasse gebruikt is dit gemakkelijk weer te schoon t maken. Officieel zijn er vijf verschillende schrobklassen. Schrobklasse 1 is de beste schrobklasse, gevolgd door schrobklasse 2 en 3. De laagste twee schrobklassen worden niet verkocht bij Bouwmaat. 

Verbruik

Het verbruik van de verf wordt gemeten als het aantal vierkante meters dat geschilderd kan worden met de verf. Afhankelijk van het soort verf kun je tussen de 6 en de 10 m2 verven met een liter. Maar check altijd de informatie op het label van de verf die je kiest om te kijken wat het rendement is.

Snel overschilderbaar

Heb je een klus die snel af moet zijn? Dan is het handig om een verf te kiezen met een snelle droogtijd en een korte tijd tot overschilderen te kiezen. 

Droogtijd

De droogtijd van de verf geeft aan hoelang de verf de tijd nodig heeft om stofdroog te zijn. Kijk voor de exacte droogtijd altijd op het etiket op de verpakking van de verf. Deze verschilt namelijk per type en merk verf. Daarnaast zijn factoren als temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte ook van belang. Gemiddeld genomen is muurverf na ongeveer 1 uur droog en na ongeveer 4 tot 6 uur overschilderbaar.

DROOGFASES VAN VERF

Binnen het verf drogen loopt de verf door 5 fases heen voordat de verf volledig is uitgehard. De verf is pas echt klaar voor gebruik wanneer het volledig uitgehard is. In de fases daarvoor kan je de lagen wel schuren of overschilderen.

1. Stofdroog: De verf is nog niet droog, maar vuil en stof trekken niet meer in de verflaag.

2. Kleefvrij: De verflaag is nog kwetsbaar, maar kan betast worden zonder dat het plakt.

3. Schuurbaar: De verflaag kan licht opgeschuurd worden voor een optimale hechting van de volgende verflaag. 

4. Overschilderbaar: Er kan een volgende laag aangebracht worden, maar de verf is nog niet volledig uitgehard.

5. Uitgehard: De verflaag is sterk en uitgehard. Verf uit schrobklasse 1 is vanaf dit moment bestand tegen vlekken.

Extra dekkende muurverf

Waarom twee lagen als je ook met 1 laag toe kan? Met extra dekkende muurverf heb je gelijk een mooi resultaat. Let er wel op dat je een professionele kwaliteit verf koopt. Goedkope verfsoorten zijn vaak dekkend gemaakt met kalk, dit heeft als nadeel dat het moeilijk te reinigen is. 

Open tijd

Open tijd is de tijd waarbinnen een aangemaakt product verwerkbaar is, gemeten met een gestandaardiseerde proef bij een vastgestelde temperatuur. Bij muurverf heeft de open tijd invloed op het eindresultaat. Bij een lange open tijd is de kans op strepen minder.  De open tijd wordt onder andere beïnvloed door omgevingsfactoren. Denk hierbij aan temperatuur, vochtigheid en aard van de ondergrond. Bij een hogere temperatuur is de open tijd meestal korter. 

Weerbestendig

Weerbestendige verf maakt het geverfde oppervlak bestand tegen plotselinge temperatuurveranderingen, wind, regen, zon etcetera. Dit is vooral van toepassing op muurverf voor gebruik buiten. 

Geschikt voor vochtige ruimtes

Doordat ‘gewone’ muurverf vocht opneemt is het belangrijk om een waterdichte verf te kiezen in de badkamer om schimmelgroei tot een minimum te beperken. Ook voor het schilderen van keuken en toilet is dit type verf geschikt.

Schimmelbestendige muurverf

Schimmel ontstaat als vocht zich ophoopt en op plekken waar het lekker warm is. Dit kan bijvoorbeeld de badkamer zijn, maar ook een buitenmuur. Schimmelbestendige verf voorkomt de groei van schimmels op de muur.

KOOP JE MUURVERF BIJ BOUWMAAT

Alleen professionele merken. Koop nu online of in de vestiging.
Bezorgen of klaarzetten van je bestelling is mogelijk.

Professionele merken

Bouwmaat weet hoe belangrijk het is voor jou al professional in de bouw om kwaliteit te kunnen leveren aan jouw klant. Kwaliteit kun je leveren door gebruik te maken van kwaliteitsproducten. Bij Bouwmaat vind je dan ook professionele merken als:

Zo kun jij een super strak eindresultaat leveren voor jouw klant.

Deel dit artikel: