Deel dit artikel:

Bij het verbouwen of renoveren van een woning komen verschillende klussen om de hoek kijken. We nemen je mee tijdens de opbouw en afwerking van een inbouwtoilet en tegelwerk in een nieuwe badkamer. In de diverse stappen zijn een aantal slimme artikelen gebruikt die je kunnen helpen om deze klus efficiënter en beter uit te voeren.

Airbase® lichtgewicht dekvloermortel

We starten met het storten van de dekvloer. In deze klus doen we dit op een houten ondergrond. AirBase® is zeer geschikt voor renovaties en verbouwingen, waar de bestaande constructievloer het gewicht van een zware zandcement-of betonvloer niet kan dragen. Deze lichtgewicht dekvloermortel kan op een stabiele houten vloer worden gestort, zonder dat deze versterkt hoeft te worden. Dat scheelt tijd en materiaal. De vloermortel is zeer licht en erg eenvoudig te verwerken. Wil je tot in detail weten hoe je AirBase® toepast?  Bekijk dan het handige stappenplan.

Airbase in kuip gieten

Uponor Uni Pipe Plus en S-Press Plus perskoppelingen

Omdat we de watertoevoer zo efficiënt mogelijk willen aanleggen, kiezen we in deze klus voor de Uponor Uni Pipe Plus. Deze leiding heeft een 40% kleinere buigradius dan vergelijkbare leidingen en kan je daardoor eenvoudig buigen. De koppelingen worden uitgevoerd met de Uponor S-Press PLUS-fittingen. Deze nieuwe Uponor koppelingen zijn rondom voorzien van een kleurgecodeerde folie.
Zodra je de koppeling op de juiste wijze op de leiding perst, kun je de folie eenvoudig verwijderen. Naast de ‘ongeperst niet dicht’-functie biedt dit een dubbel controlemoment om te zien of de persing correct heeft plaatsgevonden.

Bouwmaat inbouwtoilet monteren

Toilet monteren

Een volgende stap in deze klus is het monteren van het inbouwtoilet. We kiezen hierbij voor het Bouwmaat Eigen Merk inbouwreservoir. Dit reservoir maakt gebruik van Geberit spoeltechniek en wordt geleverd met bedieningspaneel en isolatiematje. Het bedieningspaneel is de Geberit Delta21 dual flush. Voor je het reservoir plaatst, zorg je eerst voor de juiste afvoer door een lijm- of manchetmof. Plaats vervolgens het reservoir op de juiste hoogte en waterpas. Daarna sluit je de watertoevoer aan op de aansluiting van het reservoir.

Vidiboard monteren

vidiboard monteren

Voor de toiletombouw passen we de zeer lichte VIDI®board Pro bouwplaat toe. Deze speciale plaat is uitgevoerd met vooraf aangebrachte uitsparingen voor de montage en de toe- en afvoer. Je hoeft de plaat alleen op maat te zagen of snijden. Daarna kun je hem met behulp van VIDI®fix PRO-ALK 310 afdichtings- en lijmkit eenvoudig monteren. De bouwplaat is zeer geschikt om te betegelen. 

Wil je meer uitleg? Lees het artikel “Vidiboard Pro, de perfecte ondergrond” en het bijbehorende stappenplan “Stappenplan Vidiboard PRO“.

Tegelwerk met ARDEX systeem

Tijd voor het tegelwerk. Voordat we hiermee starten, worden de wanden eerst voorgestreken met verdunt ARDEX P52 concentraat. Dit vergroot de hechting van de tegels. Vervolgens dicht je de aansluitingen tussen de wand en vloer af met S1-K pasta en SK 12 afdichtingsband. Na twaalf uur is alles droog en kun je met het tegelen beginnen. We kiezen voor de ARDEX X7G PLUS flexibele poederlijm. We mengen deze met een Collomix mixer tot een homogene massa. De lijm brengen we aan met een Rubi lijmspaan, de Rubi tegeldrager gebruiken we om de tegels op de wand en vloer te plaatsen. Tijdens deze klus maken we handig gebruik van het Rubi Delta Levelling systeem. We passen het zowel op de wanden als de vloer toe. Het zorgt ervoor dat je de tegels zeer vlak en perfect ten opzichte van elkaar kan leggen.

De grootformaat tegels snijden we vervolgens met de Rubi TZ tegelsnijder op maat. Als alles droog is, verwijderen we de keggen. De wanden en vloer zijn nu gereed voor het voegen. Hiervoor gebruiken we ARDEX G10 Premiumvoeg.
Na het vullen de voegen met de Rubi rubberen voegspaan zijn gevuld en gedroogd, voegen we de aansluitvoegen met ARDEX SE sanitairkit

Montage sanitair

sanitair monteren

Tenslotte monteren we het wandcloset Terra rim-out inclusief slim softclose bril. Om krakende geluiden tussen de aansluiting van het toilet en de tegels te voorkomen, plaats je het isolatiematje. Toiletborstelhouder Vigo en toiletrolhouder Vigo met klep ronden het geheel helemaal af.

Het eindresultaat

Het eindresultaat mag er zijn: een mooi strak toilet in een al even strakke badkamer. We zijn er erg trots op! Alle getoonde artikelen zijn bij Bouwmaat verkrijgbaar. De stappen van de opbouw kun je overigens ook terugzien in onze instructievideo’s.

Superhandig! We wensen je veel succes en plezier met je eerstvolgende sanitairklus.

Lees meer

Dit artikel is onderdeel van de serie Totaalklus Nieuw Toilet. Daarin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een nieuw toilet, inclusief nieuwe vloer, aanlegt. 

Andere artikelen uit deze serie zijn:  

Deel dit artikel: