Nieuws

Dit najaar controle op rolsteigers

Deel dit artikel:

Dit najaar (2020) gaat Inspectie SZW in het hele land controleren of er veilig wordt gewerkt met rolsteigers. Ze gaan verscherpt controleren omdat er met rolsteigers veel ongelukken gebeuren. Het zijn vooral de kleinere bouwplaatsen die bezoek kunnen verwachten, zowel nieuwbouw als renovatie en onderhoud.

Ongevallen met rolsteigers

Gemiddeld komen elk jaar twee mensen om het leven door een val van een rolsteiger. Tientallen houden er blijvend letsel aan over. Bij kleine bedrijven komen in verhouding meer ernstige ongevallen voor dan bij middelgrote en grote bedrijven. De inspectie heeft laten weten dat er als er bij een inspectiebezoek sprake is van valgevaar, er een boete volgt. De werkzaamheden worden bovendien direct stilgelegd.

Oorzaak

Ongevallen met rolsteigers kunnen meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat mensen de handleiding niet volgen, het materiaal verkeerd gebruiken en niet de juiste veiligheidsmaatregelen nemen. Daarom controleert de instantie niet alleen het veilig gebruik van de rolsteigers. Ze controleren ook of bedrijven voldoende aandacht hebben voor veiligheidsrisico’s.

Risico-inventarisatie en evaluatie

Heb je personeel? Dan ben je wettelijk verplicht om de veiligheidsrisico’s in de onderneming in kaart te brengen en te beheersen. Dit doe je door een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) in combinatie met een Plan van Aanpak (PvA) te maken. En bij te houden!
Blijkt tijdens een controle dat de RI&E en PvA onvolledig zijn dan volgt een waarschuwing. Bijvoorbeeld als niet alle risico’s of maatregelen zijn beschreven. Heeft een bedrijf geen RI&E en PvA, dan kan de Inspectie direct een boete opleggen.

Koop je rolsteiger bij Bouwmaat

Bij Bouwmaat vind je rolsteigers van Altrex. Staat de steiger van jouw voorkeur er niet bij? Ga dan naar de dichtstbijzijnde Bouwmaat vestiging en vraag naar de bestelmogelijkheden.

Steigerconfigurator

Wil je weten wat er mogelijk is aan opstellingen? Kijk dan bij de steigerconfigurator en stel in een paar klikken de door jouw gewenste steiger samen.

Meer lezen

Deel dit artikel: