InspiratieNieuws

Bouwsector waarschuwt voor ernstig tekort vaklieden

Deel dit artikel:

De bouwsector staat een dreigend tekort aan metselaars, dakdekkers, stukadoors en andere gespecialiseerde vaklieden te wachten. Dit tekort aan arbeidskrachten dreigt wanneer het beroepsonderwijs zich niet meer gaat richten op praktische vakken. Dit concluderen Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFN) en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven gezamenlijk. Het dreigende tekort aan vaklieden is opvallend*. De bouwsector werd tijdens de crisis namelijk nog hard getroffen door werkloosheid.

Tijdens de crisis is het aantal leerlingen in het beroepsonderwijs flink teruggelopen. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) volgden in 2008 nog 2100 leerlingen een bouw gerelateerde vakopleiding. In 2014 waren er nog maar 640 leerlingen met deze ambities; een daling van 70%. Nu de bouw weer aantrekt, verwacht het EIB een tekort aan vaklieden. De aankomende jaren maken we naar alle waarschijnlijkheid weer op grote schaal gebruik van oudere werklozen en arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa.

Fundament
Werkgevers uit de bouwsector zien graag een ‘fundamentele heroverweging’ van het middelbaar beroepsonderwijs. Zij pleiten voor minder theorie en meer praktijk. Door de nadruk op algemene vakken en vaardigheden mist het mbo de aansluiting op specifieke vacatures. Benieuwd hoe leerlingen aan het Deltion College uit Zwolle opgeleid worden tot vakmensen? Lees hier het artikel ‘Leerlingen bouwen dijkwoningen’.

*Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, mag u uw uurtarief hierop aanpassen. Wilt u meer weten over het bepalen van uw uurloon? Lees het artikel ‘Uurtarief bepalen? Vier tips!’

Bron: Het Financieele Dagblad

Deel dit artikel: