Inspiratie

Opgeknapt gereedschap is noodzakelijk voor goed praktijkonderwijs

Deel dit artikel:

Een zelfstandig bestaan opbouwen als timmerman, elektromonteur of metaalbewerker is voor jongeren in ontwikkelingslanden niet vanzelfsprekend. Gered Gereedschap steunt (leerling) vakmensen in ontwikkelingslanden daarom met kennis, kunde en middelen. Door goed gereedschap dat – na mogelijk een kleine opknapbeurt – weer een lang leven mee kan, in te zamelen, helpt Bouwmaat een handje mee. Hoe wordt het ingezamelde gereedschap precies ingezet?

Gered Gereedschap helpt vakmensen in ontwikkelingslanden op weg naar een betere toekomst als zelfstandig ondernemer. Een goede vakopleiding is de basis van een praktisch beroep. Op school hoor je zowel de theorie als de praktijk te leren. Voor dat laatste is gereedschap nodig. Het materiaal dat is ingezameld bij Bouwmaat, wordt, nadat het is opgeknapt in de werkplaats, naar Afrika verscheept. Daar wordt het onder meer ingezet als leermateriaal op scholen. Alleen met het juiste gereedschap kun je tenslotte je vak leren!

Een startersset vol gereedschappen

Eén van de scholen die Gered Gereedschap steunt, is het Mitengo Technical College in Malawi. De 24-jarige Kelvin Matiya is er in 2011 afgestudeerd als elektro-installateur. Hij heeft zijn vaardigheden vooral in de praktijk ontwikkeld. Gered Gereedschap helpt afgestudeerden zoals Kelvin bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt met een starterskit vol gereedschappen. Ook hij kreeg zo’n basisset mee. Inmiddels kan Kelvin in zijn eigen levensonderhoud voorzien. Zonder de gereedschapsset en de praktijklessen op zijn school had hij zijn vak niet kunnen uitoefenen.

Lenen in de verhuurwerkplaats voor een kleine prijs

Als een vakman na zijn studie eenmaal aan de slag gaat, heeft hij meer gereedschap nodig. Een uitgebreide set is in ontwikkelingslanden echter niet voor iedereen betaalbaar. Bovendien is goed gereedschap schaars. Gered Gereedschap opent daarom op steeds meer plekken werkplaatsen waar vakmensen toegang krijgen tot goed gereedschap en machines. Hier kunnen ze de materialen huren die ze nodig hebben.
In de Oegandese hoofdstad Kampala zit zo’n werkplaats. Elke dag zijn er zo’n honderd timmermannen actief die meubels maken. Het gereedschap dat ze gebruiken, lenen ze in de verhuurwerkplaats voor een kleine prijs. Zo kunnen ze makkelijker mooiere meubels maken en op die manier meer verdienen met het uitoefenen van hun vak.

Voor vakmensen, door vakmensen

Met de juiste gereedschappen en machines, een gedegen vakopleiding en verdere begeleiding pakt Gereed Gereedschap armoede aan op een duurzame en succesvolle manier. Het is een initiatief dat Bouwmaat graag steunt. De opgeknapte gereedschappen die jij als professionele bouwer bij Bouwmaat inzamelt, krijgen een tweede leven. Vakmensen in ontwikkelingslanden maken er dankbaar gebruik van: voor vakmensen, door vakmensen!

HELP MEE: BRENG JE OUDE GEREEDSCHAP NAAR BOUWMAAT


Doe ook mee! Kijk eens in je schuur of berging of je nog gereedschap over hebt en lever het in! Vanaf ongeveer het tweede kwartaal van 2022 vind je in iedere Bouwmaat-vestiging een inleverpunt. Momenteel loopt er een pilot in Hoofddorp, Apeldoorn, Enschede en Rotterdam, daar kan je dus nu al terecht! Daarnaast heeft Gered Gereedschap nog zo’n 400 inzamelpunten. Kijk voor een inzamelpunt bij jou in de buurt op: geredgereedschap.nl/inzamelpunten.

 

WORD VRIJWILLIGER!

Heb jij wellicht wat tijd over en wil je meewerken aan een goed doel? Of ken je iemand die dat leuk lijkt? Gered Gereedschap kan altijd vrijwilligers gebruiken. Je kunt aan de slag als technisch medewerker in de werkplaats maar als je een kei bent in bijvoorbeeld fondsenwerving ben je ook van harte welkom. Ga voor de mogelijkheden naar: https://www.geredgereedschap.nl/doe-mee/#vrijwilliger

Deel dit artikel: