Bedrijf en ondernemen

Goede eerste indruk? 4 tips!

Deel dit artikel:

Bij een kennismaking wordt een eerste indruk al binnen enkele seconden gevormd. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze eerste indruk daarna nog maar moeilijk te veranderen is. Dit wetende wil je natuurlijk direct goed overkomen bij potentiële klanten en opdrachtgevers. Wij zetten 4 tips voor je op een rij!

1. Verzorgd zijn

Je uiterlijk zegt natuurlijk lang niet alles, maar als het om een eerste indruk gaat, kan jouw voorkomen wel de doorslag geven. Vaak ben je aan het werk in het huis van de klant en zal deze niet altijd thuis zijn. Een potentiële opdrachtgever is dan ook op zoek naar een betrouwbaar iemand. Verberg waar mogelijk je piercings en tatoeages. Zorg er daarnaast voor dat je er fris en verzorgd uitziet!

2. Laten spreken

Je vertelt graag over jouw kennis en kunnen, maar probeer ook de klant aan het woord te laten. Op die manier vang je kleine hints op die je tijdens de opdracht meeneemt. Vertelt de opdrachtgever dat je op moet passen bij de drempel, omdat deze los zit? Voor jou een kleine moeite om deze tijdens de opdracht even te repareren. Iets wat een opdrachtgever onthoudt en weer doorvertelt aan een mogelijk volgende klant.

3. Zeker zijn

Met wie ga je eerder in zee? Een zelfverzekerde ondernemer die rustig zijn verhaal doet of een vakman die gehaast probeert uit te leggen waar zijn dienst voor staat? Precies, de eerste wint het vaak. Probeer jouw verhaal voor te bereiden en de bekende ‘eh’s’ te vermijden.

4. Persoonlijk gesprek

Natuurlijk zijn er tegenwoordig talloze manieren om in gesprek te gaan met een opdrachtgever; van Skype tot mail en van bellen tot een Facebookbericht. Wanneer het om kleine opdrachten gaat is dit prima, maar maak bij grote of belangrijke klussen een persoonlijke afspraak. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen bij video- of telefoongesprekken onbewust een andere eerste indruk vormen, dan wanneer zij iemand persoonlijk zien.

Meer lezen

Deel dit artikel: