Bedrijf en ondernemen

Slim boekhouden? 5 tips!

Deel dit artikel:

Misschien wel het minst leuke deel van ondernemen; boekhouden. Toch is een goede en overzichtelijke boekhouding belangrijk. Naast dat het wettelijk verplicht is, geeft een goede boekhouding inzicht in de prestaties van jouw bedrijf, of je klanten op tijd betalen en maakt het de belastingaangifte gemakkelijk. Wil je meer geld overhouden aan het eind van het jaar én eenvoudiger boekhouden? Lees onze vijf tips!

1. Houd werk en privé gescheiden

Zorg voor een duidelijk overzicht en houd werk en privé dan ook gescheiden. Open een zakelijke bankrekening en overzie duidelijk je zakelijke transacties.

2. Maandelijkse update

Hoe vervelend de klus ook is, maak er een gewoonte van en ruimte voor vrij in je planning. Door bijvoorbeeld elke eerste maandag van de maand de boekhouding te doen, blijft het overzichtelijk en hoopt het niet op. Hierdoor is het proces minder tijdrovend en voorkom je boetes voor het te laat betalen van facturen.

3. Factureer slim

Kijk goed naar de factuurdatum wanneer je factureert. Zeker bij een hoge factuur is het handig om de datum net buiten de termijn voor de btw-aangifte te zetten. Wanneer je op 30 juni een factuur stuurt, ben je de Belastingdienst over die maand of het tweede kwartaal btw schuldig. Zet je de factuurdatum op 1 juli? Dan heb je nog de hele maand juni of het gehele derde kwartaal.

4. Haal belastingdeadlines

Het betalen van boetes en renteheffing bij de Belastingdienst is te allen tijde zonde van het geld. Voorkom dit dan ook. Zorg ervoor dat je een aantal dagen voor de aangifte deadline een automatisch alarm krijgt. Heb je geen tijd voor de aangifte? Vul dan in ieder geval 0 in en verreken het later in het jaar. Zo voorkom je boetes!

5. Boek inkoopfacturen direct in

Zet je inkoopfacturen en bonnetjes direct in je boekhouding. De btw over deze inkopen trek je dan direct af bij de eerste btw-aangifte. Op die manier is je geld weer sneller retour!

Meer lezen

Deel dit artikel: