Deel dit artikel:

Het kabinet adviseert het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Maar wat betekent dat voor jouw werkzaamheden?

Werk je in bij een particulier, dan is een mondkapje niet verplicht, maar kun je er uiteraard wel voor kiezen om er een te dragen. Ben je aan het werk in een publieke binnenruimte zoals winkels, stations, parkeergarages en dergelijke, dan is het een ander verhaal. Bouwend Nederland geeft advies en schetst in een handig overzicht vier mogelijke situaties.

Mondkapjes of adembescherming

Het uitgangspunt is dat mondkapjes nooit gaan vóór het gebruik van adembescherming. Als vanuit gezondheidskundig oogpunt adembescherming nodig is, dan wordt de voorgeschreven adembescherming nooit vervangen door een mondmasker.

Andere adembescherming

Je moet er wel op letten dat niet alle adembescherming geschikt is voor jouw klus. Werk je op een plek waar een mondmasker wordt geadviseerd of voorgeschreven? Dan kun je geen mondmasker met uitblaasventiel (FFP1-, 2- of 3-masker) gebruiken! Het uitblaasventiel brengt de uitademingslucht direct in de omgeving en dat is nnou net wat je niet wilt op die locaties.

Bouwend Nederland adviseert in die situaties half- of volgelaatsmaskers met bijpassende beschermingsklasse of een FFP2 of FFP3 zonder uitblaasventiel. Omdat half- of volgelaatsmaskers comfortabeler zijn en beter beschermen hebben deze de voorkeur. 

Advies

Dus vervang het FFP1, 2 of -3 mondmasker met uitblaasventiel voor een half- of volgelaatsmasker in de volgende situatie:

  • De adembescherming is vanuit gezondheidsoogpunt voorgeschreven voor het werk en;
  • Het werk is in een publieke binnenruimte waar een mondmasker wordt geadviseerd of is vereist.

Kijk op de websites van Rijksoverheid en Helpdesk Corona Bouw & Techniek voor de meest recente informatie en richtlijnen.

Meer lezen

Deel dit artikel: